Érdekes

20+ hétköznapi dolog, amelyet az utaskísérők nem tehetnek meg a fedélzeten

A légi közlekedési ágazat tele van korlátozásokkal, és a légiutas-kísérőknek sok olyan szabályt kell betartaniuk, amelyek olyan dolgokat irányítanak, amelyek teljesen normális dolgoknak felelnek meg a többiek számára. Ez nem a szokásos 9-17-ig munka, ez biztos, de ez a munka saját juttatásokkal jár. Ha elgondolkodtál már azon, hogy légiutas-kísérővé válj, vagy elbűvölt a munka bonyolultsága, olvasd el alábbi cikkünket. Kíváncsiak voltunk, mit nem szabad a légiutas-kísérőknek megtenni, ezért arra kértük őket, segítsenek nekünk és válaszoljanak néhány kérdésre.

 

 

 

1. Nem szabad görnyedniük.

A légiutas-kísérők sok időt töltenek állva, ami hátfájást okozhat nekik, különösen a hosszabb járatokon. Még akkor sem szabad görnyedniük, ha az utastérben végzik a szolgálatot. Lehet, hogy egy pillanatra enyhíti a fájdalmaikat, és pihentető lehet, de nem tűnik profinak, ha lustán, hanyagul állnak.

A görnyedés nem engedélyezett a repülőtéren, vagy bárhol, ahol az egyenruhát viselik. Néhány légitársaság korlátozza a zsebben lévő kezeket vagy a karjuk keresztezését is.

2. Nem használhatnak erős parfümöket.

A higiénia nagyon szigorú a légiközlekedési iparban, és a légiutas-kísérőknek mindig ápoltnak kell lenniük. Ráadásul vigyázniuk kell arra, hogy milyen parfümöt használnak. Bár lehet, hogy a kedvenceinket viselik, ha nagyon erős illatú, más utasoknak, kollégáiknak, vagy akár a pilótáknak is kényelmetlen lehet, amikor kapcsolatba lépnek velük.

3. Nem az ő dolguk, hogy felemeljék a táskádat.

Nem szabad felemelniük az utasok táskáját, és ez nagyon káros lenne az egészségükre. Az a dolguk, hogy segítséget nyújtsanak neked (és boldogan segítenek) abban, hogy táskádat a felső szekrényekbe helyezd, oktatói szempontból. De nem az ő feladatuk, hogy elrakják a poggyászodat – ha ezt minden járaton megtennék napi 4 alkalommal 200 utasért, az komolyan hatással lenne a hátukra.

4. Nem futhatnak a folyosón.

A légiutas-kísérők minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsák a fedélzeten, de előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor kifutnak az időből, például rövidebb járatok esetén, és sok mindenről kell gondoskodniuk. Ennek ellenére sem szabad futniuk a folyosón, amely az első konyhából a hátsó konyhába vezet. Nem jól néz ki az utasok előtt, és megbotolhatnak és el is eshetnek.

5. Nem szabad enniük és inniuk az utasok előtt.

A légiutas-kísérő személyzet is ember. És tápanyagokra is szükségük van ahhoz, hogy megfelelően működjenek 10000 méter magasságban. De megpróbálják az utasok látóterén kívül tenni. A legtöbb repülőgépben a konyhát függöny választja el az utastértől. Ha WC-re mész, és látod, hogy el van húzva a függönyt, ez azt jelenti, hogy a járatod kísérői ebédszünetet vagy éjszakai étkezést tartanak.

6. Nem használhatnak fejhallgatót.

Ha síró baba van melletted vagy hangos beszélgető, akkor kísértésbe eshetsz, hogy felteszed a fejhallgatót vagy a fülhallgatót, és megszünteted a zajt. A légiutas-kísérők ezt nem tehetik meg. Fülük értékes eszköz a biztonságod érdekében.

Mindent hallaniuk kell az utastérben, és konkrét hangjaik vannak, amelyek vészhelyzeteket, WC-füstöt és utashívásokat ábrázolnak. Az orvosi vizsga során fülvizsgálatot is végeznek, amikor megújítják engedélyüket.

7. Nem lehetnek túl alacsonyak vagy túl magasak.

Bár korábban magasságkorlátozás volt érvényben, ez már nem így van. Vállalattól függően azonban egyeseknek még mindig lehetnek követelményei. A leggyakoribb az, hogy ha a potenciális légiutas-kísérők túl alacsonyak ahhoz, hogy kinyissák a felső szekrényt, akkor nem lehet őket felvenni, mivel nem tudnak onnan poggyászt vagy orvosi készleteket elővenni.

Másrészről, ha túl magasak, akkor néhány sürgősségi eljárás megvalósíthatatlan lehet számukra, így ez megint egy „szóba se jöhet”. Egyes vállalatok csak a magasságot mérik, mások karnyújtási tesztet tartanak a kiválasztás napján.

8. Nem szabad túl sok ékszert viselniük.

Ez egy olyan szabály, amely légitársaságonként változik, de a nagyon terjedelmes és feltűnő gyűrűk vagy nyakláncok tilosak. Csak apró és diszkrét ékszereket viselhetnek, például egy vagy 2 gyűrűt, egy kis nyakláncot és diszkrét fülbevalókat. A nagy karikák vagy a lógó fülbevalók akadályozhatják őket bizonyos felszerelések használatában, ezért biztonsági kérdés lehet. A piercingek és az orrkarikák szóba sem jöhetnek.

9. Kötelesek mindig órát viselni.

Az idő döntő fontosságú. Mindig tudniuk kell az időt a repülőgép eléréséhez, a beszálláshoz, a szolgáltatás megkezdéséhez, a kiszálláshoz. Alapvetően minden feladatukhoz szükségük van rá. Kötelesek mindig viselni egyet, és annak analógnak kell lennie, másodperceket mutatva, mert szükségük van rá vészhelyzetek esetén.

Az okosórák megengedettek, de mindig kell egy második órát hordaniuk a táskájukban. A díszes, fényes órák tiltottak.

10. Nem lehet tetoválásuk.

Ez cégenként változik, de az általános követelmény az, hogy tilos bármilyen látható tetoválást viselniük. A látható alapvetően a test bármely olyan részét jelenti, amelyet nem fed le az egyenruha, ami a karokat, lábakat, nyakat vagy az arcot jelentheti.

11. Nem fogadhatnak el borravalót.

Egy repülőgépen való tartózkodás nem egyenlő egy étteremben való tartózkodással. Nem fogadhatnak el borravalót, mivel ottlétük legfőbb oka az, hogy mindenkit biztonságban tartsanak, az étel- és italszolgáltatás a második helyen áll. Ha meg akarod mutatni elismerésedet irántuk, csak légy kedves, barátságos és udvarias.


12. Repülések alatt nem szabad aludniuk.

Meglehetősen fárasztó munka lehet az időzónáról időzónára ugrás, de még így sem szabad bepótolniuk a hiányzó órákat a járataikon. Van azonban kivétel. Ha a légiutas-kísérők hosszú repülőutakon dolgoznak, mint a transzkontinentálisak, akkor saját hálóterületük van, és valóban kötelesek pihenőidőt tölteni. Az ilyen személyzet általában több műszakban dolgozik.

13. Nem lehetnek smink nélkül.

A női légiutas-kísérőknek nem szabad csupasz arccal, vagyis smink nélkül érkezni a járatra. De figyelmeseknek is kell lenniük, és nem jöhetnek igazán intenzív sminkkel. Sminkjüknek természetesnek kell lennie, fekete rúzs és / vagy füstös szem nem megengedett.

14. Nem szabad fekete manikűrt csináltatniuk.

A manikűr nagyon fontos a légiutas-kísérők számára, mivel sokat kommunikálnak az utasokkal. Körmeiknek tehát mindig rövidnek, tisztának, szépnek és gondozottnak kell lenniük. Néhány cégnek még arra vonatkozóan is vannak szabályai, hogy milyen színűnek kell lennie a manikűrnek, nem megengedettek az őrült színek vagy hosszú formák, a fekete pedig „szóba sem jöhet”.

15. Nem hordhatják kiengedve a hajukat.

A váll alá érő hosszúságú hajat mindig kontyba vagy lófarokba kell kötni. Néhányan szigorúbb szabályokkal rendelkeznek, és csak a konty megengedett. A hajnak mindig tisztának, szépnek és rendezettnek kell lennie. Az őrült frizurák, raszta vagy a fejtető közepén lévő konty általában nem megengedettek.

16. Nem engedélyezett az őrült hajszín.

A hajuk színe is korlátozások alá esik. Csak a természetes színek megengedettek, nincs rózsaszín vagy zöld haj. Vannak légiutas-kísérők, akik festik a hajukat, de nagyon kell vigyázniuk a hajtövekre. A lenőtt hajtövek és a különböző színek a hajban nem megengedettek.

17. Nem lehet hosszú szakálluk.

A férfi légiutas-kísérők számára az ápolás elengedhetetlen. Őrült stílusok vagy hosszú szakáll nem megengedett, csak rövid, diszkrét és ápolt szakáll. Néhány vállalat még szigorúbb, és egyáltalán nem engedélyezi a szakállat – csak akkor engedik meg, ha az arc tökéletlenségeinek elrejtésére szolgál.

18. Szoknyájuk nem lehet rövidebb, mint a térdig érő.

A szoknya hossza nagy dolog egy légitársaság számára. A női légiutas-kísérőknek tilos a térd fölé érő szoknya vagy ruha (és itt az egyenruháról beszélünk). Mert amikor leülsz, még magasabbra megy.

19. Kifogástalan mosolyra van szükségük.

A légiutas-kísérők mosolya az első dolog, amit az utasok látnak, miközben beszállnak. Tehát a fogaiknak tisztának és rendezettnek kell lenniük, hiányzó vagy sérült fogak nélkül. A fogszabályzó megengedett.

20. Nem szabad ordítaniuk vagy csúnya szavakat használniuk.

A hangjuknak mindig kifogástalannak kell lenniük. Nem beszélhetnek hangosan a konyhában, különösen az éjszakai repülések során, amikor a lámpákat le kell kapcsolni, és amikor az emberek alszanak. Ordítaniuk sem szabad. Kerülniük kell az akcentusokat vagy a szlenget, és mindig jó modort kell tanúsítaniuk.

21. Viselkedniük kell, amíg egyenruhában vannak.

Amíg az egyenruhát viselik, semmilyen tiszteletlenséget nem tanúsíthatnak. Ők képviselik a légitársaságot és annak elveit, ezért minden káromkodás, dohányzás, üvöltözés vagy más szemtelen magatartás teljesen tilos. Ide tartozik még a rágógumi is.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?