Belföld, Hírek

Müller Cecília: egyértelmű, saját eredményeink vannak a védőoltások hatásosságáról

Megtartottaa napi online tájékoztatóját az operatív törzs, miután a kormányzat hivatalos adatai szerint 300 fölött volt az elhunytak száma a tegnapi napon.

 

 

 

 


Nem javulnak a járványadatok: tegnap 6700 új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt 302 beteg. Az aktív fertőzöttek száma 224 761-re emelkedett, 12 346 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1492-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltások számában tegnap átléptük a 2 milliós határt, de a járvány továbbra is tombol.

Ezek fényében tartotta meg tájékoztatóját az operatív törzs, ahol beszámoltak a legfrissebb járványügyi tudnivalókról.

Itt nézheti videón a tájékoztatót:

FB Video

\n"},"platform":{"code":"pulsembed"},"alignment":"center"}” data-run-module-isrun=”1″>

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:

Köpködés a metrópótlón

Először Kiss Róbert alezredes ismertette a szabályszegésekkel kapcsolatos rendőri intézkedéseket. Elmondta, hogy az M3-as jelzésű metrópótló buszon egy 22 éves szlovák állampolgár, budapesti lakos a maszkhasználat miatt szóváltásba keveredett az autóbusz vezetőjével. A férfi átmászott a kordonszalagon, majd a sofőrt. Emiatt előállították, s eljárás indult ellene.

Baranya megyében egy fodrászat nyitva volt, négy vendég tartózkodott a helyiségben, s senki nem viselt maszkot. 19 napra bezárták a fodrászatot, illetve pénzbírságot is kaptak.

Pécsen egy panziót kiadtak, ahol egy 9 fős szülinapot tartottak. Ezt a helyet 6 hónapra bezárták a védelmi intézkedések megszegése miatt, továbbá pénzbírsággal is sújtották.

Fegyelmet kér Müller

Müller Cecília azzal kezdte, hogy szomorúan hallgatta Kis Róbert tájékoztatását, hiszen látható a járványügyi adatokból, hogy milyen óriási felelőssége van mindenkinek a védekezésben. Csak úgy tudjuk megfékezni a járványt, ha nem fertőződünk meg, ami viszont csakis akkor lehetséges, ha betartjuk a korlátozásokat, szabályokat – emelte ki Müller. Nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy a járványadatok addig nem változnak, amíg mindenki be nem tartja a szabályokat.

Járványügyi adatok

Sajnos, a kórházainkban nem tudtak segíteni azon a 302 betegen, akik elhunytak a koronavírussal összefüggésben. Mindenki heroikus küzdelmet folytat a kórházakban, ám a brit mutáns miatt rendkívül súlyosan folyhat le a megbetegedés az arra érzékeny egyéneknél – mondta Müller Cecília.

A harmadik hullámban a brit variáns rendkívüli próbára teszi egész Európát. Mindenkinek kutya kötelessége megtenni mindent a járvány ellen –emelte ki a fontos üzenetet.

A többi adat stagnál, igaz, konstansan magasak a számok, de majd kiderül, hogy a következő napokban hogyan alakulnak az adatok. A fegyelmezettségünktől és az oltástól függ, hogy mikor érjük el a harmadik hullám „plató” fázisát.

Oltási program

A regisztrált pedagógusok megkapták az sms-üket, nemsokára elkezdik az oltásukat.

Kifejtette, ha a vakcinák száma lehetővé teszi, párhuzamosan folytatják egyes rétegek oltását – utalt a pedagógusok, illetve a kismamák oltásának megkezdésére.

Az oltóhelyek számát és az oltások elérésének könnyítését szolgálja a katonai oltóbuszok beállítása. Holnaptól Komárom-Esztergom megye kistelepülésein folytatják a tevékenységüket, ma pedig még Nógrádban vannak. 4-5 busszal folyik az oltakozás, amelyek bevetését örömmel fogadják a kistelepülések. Fontos, hogy ne alakuljon ki torlódás a buszoknál. Időpontra kell érkezni, azok pedig ne álljanak sorba az oltóbuszoknál, akik nincsenek betervezve oltásra.

Idősotthonok

Készítettek egy jelentést az idősotthonok és szociális otthonok 80% körüli átoltottságának elérése után. Összehasonlították a második hullám felszálló szakaszát és a harmadik hullám felszálló szakaszának két hetét, vagyis az elmúlt év 47-49. hetét és az idei év 11-12. hetét az idősotthonokban lévő fertőzöttek számát és az egészségi állapotukat illetően.

Az eredmény a következő lett: márciusban 96%-kal kevesebb új fertőzöttet regisztráltak a lakók között, mint tavaly, illetve 92%-kal kevesebbet a dolgozók körében. Ez azért is nagy dolog, mert Magyarországon összességében 38%-kal nőtt a fertőzöttek száma. Százalékban kifejezve: a második hullámban az új fertőzöttek 10 százalékát jelentették a szociális intézetekből, most csak 0,4 százaléka ez a szám. Ez óriási eredmény, amely felméréssel már egyértelmű, hogy saját eredményeink vannak az oltások hatásosságáról.

Ajánlást kapnak a háziorvosok arról, milyen sorrendben oltsák a krónikus betegeket

Müller Cecília elmondta, hogy a háziorvosoknak elkészítették azt a szakmai ajánlást, amely abban segít, hogy milyen sorrendben oltsák a praxisukban lévő krónikus betegeket. A regisztráltakat is sorrendbe kell állítani, hiszen egy időben nem áll rendelkezésre korlátlan mennyiségű oltóanyag, ezért először azokat kell beoltani, akik a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ezek a kórelőzmények a háziorvosoknál vannak, így ők tudják, hogy kiket kell előbb védelemben részesíteni – részletezte a tiszti főorvos.

Hozzátette: a 60 év felettiek háromnegyede már be van oltva, a 80 év felettiek körében pedig már a 90 százalékot is eléri az átoltottság, ám az életkori szempontok mellett figyelembe kell venni a krónikus betegségeket is,

A csoportok így néznek ki az ajánlás szerint:

Az első csoportban (legmagasabb kockázat) vannak az idősek, a várandósok illetve azok akik „immunszupresszív kezelést” kapnak majd: ide tartoznak a transzplantációra váró emberek is.

A második csoportba sorolják például a cukorbetegeket, illetve a kórosan elhízottakat, hiszen jelentős többletkockázatot hordoznak a koronavírus-fetőzőzés lefolyása szempontjából. De ide sorolhatók a dializált betegek, a krónikus vesebetegek, a transzplantáción már átesett személyek is – sorolta Müller.

A harmadik csoportba azok tartoznak, akiknél fészekimmunitást szeretnének elérni. Ez azt jelenti, hogy ha valaki otthon van, és védtelen magas kockázatú, hozzá ne vigyék haza a fertőzést a vele egy háztartásban élők.

A negyedik csoportban van az összes egyéb típusú légzőszervi, szív- és érrendszeri, valamint neurológiai megbetegedés. (Itt csak ezt a pár betegség típust sorolta fel, mert nagyon sok tartozik ide.)

Az egyedi mérlegelés minden háziorvos joga és kötelezettsége – zárta mondandóját Müller Cecília.

Kérdésre adott válaszok:

Mikor végeznek a 60-70 év közötti korcsoport oltásával? Válasz: Az eddig regisztrált másfél millió, 65 év feletti magyar 78 százalékát már beoltották – válaszolta Müller Cecília.

Mi az operatív törzs ajánlása az AstraZeneca kapcsán, miután újra több országban szüneteltetik vele az oltást? Válasz: Az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásait követjük továbbra is az AstraZeneca-vakcina kapcsán, s folytatjuk vele az alkalmazási előirat szerinti oltást – mondta Müller Cecília.

Ki számít a koronavírus áldozatának a halálozási statisztika módszertana szerint Magyarországon?

A járvány kezdete óta nem változtattak, következetesen úgy szolgáltatják ezt az adatot, hogy mindenkit, aki igazoltan koronavírus-fertőzött, koronavírus-elhunytként tartanak számon. Akkor is, ha a közvetlen halálok nem maga a fertőzés, hanem valami alapbetegség volt – fejtette ki a tiszti főorvos.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?