Belföld, Hírek

„Jó lendületet vettünk a mai megállapodásokkal” – Orbán fontos üzentet küldött az Üzbég–Magyar Burgonyakutató Központ avatása után – videó

Magyarország stratégiai törekvése, hogy Üzbegisztánnal minél szorosabb kapcsolata épüljön ki a mezőgazdaság területén – jelentette ki az agrárminiszter kedden Taskentben, ahol felavatták az Üzbég–Magyar Burgonyakutató Központot. Az ünnepségen Orbán Viktor is részt vett.

 

 

 

 


Orbán Viktor jelenleg Üzbegisztánban tartózkodik. A miniszterelnök erről fotókat és egy videót is megosztott a közösségi oldalán, utóbbiban első körben azt részletezi, mi mindent köszönhetünk az üzbégeknek, majd kifejti, mennyire fontos nekünk a két ország közötti jó kapcsolat. A kormányfő azzal kezdi: nem felejtjük el, mennyi maszkkal segítette hazánkat Üzbegisztán a pandémia elején. Orbán örül, hogy mindezért most személyesen is köszönetet mondhat, miközben a jövőre nézve is nagy reményei vannak a két ország kapcsolata, illetve együttműködése tekintetében.

„Hálásak vagyunk a pénzügyi szektorban történő együttműködés lehetőségéért és büszkék vagyunk arra, hogy a mezőgazdaságuk korszerűsítésére is bennünket választottak partnerül. Úgy érzem, hogy jó lendületet vettünk a mai megállapodásokkal és tárgyalásokkal elindultunk, kellő szerénységgel mondom, de nagyon remélem, hogy ma mindannyian egy történelmi kezdetnek lehettünk a részesei” – fogalmazott a videójában Orbán, amit nem sokkal azután osztott meg, hogy részt vett az Üzbég–Magyar Burgonyakutató Központ avatásán.

 

Az Üzbegisztánnal történő kapcsolatépítésre vonatkozóan Nagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő agráriuma korszerű tudásra és modern technológiákra épül. Ezért mindkét nemzet akkor lesz sikeres, ha már most a leginkább versenyképes országok közé kerül a mezőgazdaság megújításában is. Nagy István kiemelte: a kenyér mellett a burgonya a másik igen fontos élelmiszer, amelynek nemcsak múltja, hanem jövője is van a térségben. Hangsúlyozta, a két ország között létrejött megállapodás lényege, hogy a magyar és üzbég szakértők közösen mérjék fel a helyi burgonyatermesztési, illetve kutatási lehetőségeket, megfogalmazzák az igényeket és lehetőségeket, valamint részletes projekteket dolgozzanak ki az ágazat további fejlődése érdekében.

 

Nagy azt is kifejtette: az együttműködés fontos része a gyakorlati és kutatási szakemberek képzése, valamint az ismeretek átadása is, mind hazánkban az újonnan létrehozott integrált magyar agráregyetem keretei között, mind pedig a közép-ázsiai ország vonatkozásában. A tárcavezető meggyőződése szerint a közös beruházások révén olyan projektek valósulhatnak meg, amelyek alkalmasak lesznek a régión kívüli, harmadik országbeli piacszerzésre és terjeszkedésre is.

Nagy István agrárminiszter és Savkat Hamrajev üzbég vízügyi miniszter Taskentben /Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Nagy István a többnapos üzbegisztáni látogatás során Zsamsid Abduhakimovics Hodzsajev földművelésügyi miniszterrel munkatervet írt alá az üzbég-magyar mezőgazdaság, élelmiszerellátás és állattenyésztés fejlesztéséről. A tárcavezetők emellett öntözési és vízgazdálkodási keretmegállapodást is kötöttek a két ország között. A miniszter ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország számára a mező- és élelmiszergazdaság stratégiai ágazat, a nemzetgazdaság motorja, amely hazánk ellátása mellett komoly potenciált jelent a magyar termékek, szolgáltatások és tudás exportja tekintetében is. Nagy István a közös munka kapcsán elmondta, hogy Magyarország számára kiemelt fontosságú a vetőmagágazat és a nagy hagyományokkal rendelkező állattenyésztés.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?