Életmód, Érdekes

7 dolog, ami egy vészhelyzetben megmentheti az életed

Még a folyamatos figyelmeztetések ellenére is az emberek többsége csak legyint, azt gondolván, hogy velük úgysem történhet semmi rossz. Aztán a baj persze mindig a legváratlanabb pillanatokban tud bekövetkezni, a felkészületlenség és a váratlan kiszolgáltatottság miatt pedig könnyen végzetessé is válhat. Épp ezért fontos, hogy mindig tudjuk, mit is kell csinálnunk pontosan a különféle vészhelyzetekben, hogy a lehető legmagasabbak legyenek a túlélési esélyeink.

 

 

 

Mi a teendő, ha egy szakadék szélén billeg az autónk?

  1. Ne tegyél hirtelen mozdulatokat, hacsak az autó magától el nem kezd legurulni a szikláról. Jobb, ha veszel egy mély levegőt, és megtervezed a menekülést.
  2. Mozogj lassan, hogy egyensúlyban tartsd a járművet. Ha többen ültök az autóban, ellenkező oldalakon kell menekülnötök.

Ha a lábad a fékpedálon van, tartsd rajta. Ebben a pillanatban a fék lehet az egyetlen dolog, ami megakadályozza, hogy az autó leguruljon.

  1. Ha az autó eleje lóg le a szikláról, szállj ki a hátsó részén. Lassan engedd hátra az ülést, figyelve az egyensúlyra, aztán lassan mássz át a hátsó ülésre. Nyisd ki a hátsó ajtót, és szállj ki.
  2. Húzd le az összes ablakot, hogy mindenki egyszerre menekülhessen. Nyisd ki az összes ajtót is.
  3. Ha csecsemő vagy kisgyerek is van az autóban, várd meg, amíg legalább egy felnőtt kijut a járműből, és add ki neki a gyereket.
Hogyan élhetjük túl, ha beszakad alattunk a jég?

  1. Amikor hideg vízben vagy, a tested sokkos állapotba kerülhet, és ettől kapkodni kezded a levegőt. Kerüld ezt a légzési reakciót a víz alatt. A sokk 1-3 percig tarthat, amíg a tested kissé alkalmazkodik a hideghez.
  2. Tartsd a fejedet és a tested lehető legnagyobb részét a víz felett. Körülbelül 10-15 percbe telik, amíg elveszíted az eszméletedet a hideg vízben.
  3. Szabadulj meg minden nehéz tárgytól.

  1. Kerülj vízszintes helyzetbe és rúgj ki a lábaiddal.
  2. Próbáld meg a felsőtestednek minél nagyobb részét kiemelni a vízből. Kapaszkodj meg a jégtáblában a kezeddel, és támaszkodj meg a könyökköddel is.
  3. Amikor a felsőtested már a jégen van, várj néhány másodpercet. Hagyd, hogy a ruhád száradjon egy kicsit. Így kisebb lesz a súlyod, és ez megkönnyíti a kimászást.
  4. Amikor sikerül feljutnod a jégre, ne mássz, hanem gurulj arrébb a jégen. Gyorsan tervezd meg az útvonalat a partra, vagy vissza az autódhoz. Vedd le a nedves ruhákat.
  5. Végezz néhány fekvőtámaszt, hogy javítsd a vérkeringést.
Hogyan élhetünk túl egy farkastámadást?

  1. Ne szaladj el, és viselkedj alázatosan. A farkas ösztönösen üldözni kezdhet, ha elszaladsz.
  2. Ne teremts szemkontaktust, mert azt a farkas kihívásként értelmezheti. Tartsd lehajtva a fejedet.

  1. Ha a farkas továbbra is közelít hozzád, emeld a karodat a fejed fölé, és próbálj dominánsnak tűnni. Kezdj el tapsolni és kiabálni. Lehet, hogy az állat nem ijed meg, de mindenképpen nyersz magadnak egy kis időt a menekülésre.
  2. Amint a farkas közeledni kezd, kezdj el lassan hátrálni. Maradj nyugodt, és ne fordítsd el a fejedet.
  3. Mássz fel egy fára, de közben ne téveszd szem elől a farkast.
  4. Ha az állat megtámad, húzd össze magad magzatpózba.
  5. Dobálj köveket és ágakat a farkasra. Lehet, hogy megkérdőjelezi a konfrontációt, és odábbáll.
  6. Ha többen vagytok, álljatok körbe, hogy különböző szögekből szemmel tudjátok tartani a helyzetet.
Hogyan élhetünk túl egy lavinát?

  1. Síeléskor kerüld az erősen szeles területeket, ahol lavina keletkezhet.
  2. Takard el a szájadat, hogy ne teljen meg hóval. Szabadulj meg minden nehéz felszereléstől, de a hátizsákot hagyd magadon, mert extra védelmet nyújthat, mint egy párna.
  3. Próbálj megkapaszkodni egy erős fában.
  4. Végezz úszó mozdulatokat, hogy könnyebben fennmaradj a hó felszínén.

  1. Amikor úgy érzed, hogy a hó lehúz, és elsüllyedsz, emeled fel az egyik karodat egyenesen a fejed fölé. Mozgasd körbe, hogy létrejöjjön egy kisebb alagút, amin át lélegezni tudsz. Ugyanakkor ez abban is segíthet, hogy meg tudd állapítani, merre van a felszín, mivel a hó alatt könnyen dezorientálttá válhatsz.
  2. Áss egy kis üreget az arcod köré. Amikor a lavina elvonul, a hó erősen leülepszik, és szilárd réteget képez, mint a beton, így szükséged lesz egy kis üregre, amin át legalább 30 percig lélegezni tudsz.
  3.  Csatlakoztass magadhoz lavina radart, mielőtt síelni indulsz, hogy a mentőcsapatok könnyebben megtaláljanak.

 

 

 

Mi a teendő, ha eltévedünk az erdőben?

  1. Ha eltévedsz az erdőben, alkalmazd a STOP módszert, ami az angol stop, think, observe és plan szavak első betűjéből tevődik össze. Vagyis állj meg, gondolkodj, figyelj meg és tervezz.
  2. Próbálj viszaemlékezni, honnan jöttél.
  3. Haladj tovább egy adott irányban. Hagyj hátra jelzéseket, amiből kiderül, merre tartasz, és hány órakor jártál az adott helyen.
  4. Ha sokáig az erdőben rekedsz, építs magadnak menedéket. Keress egy hosszú és viszonylag egyenes ágat, aminek az egyik végét egy fatörzsnek támaszthatod. Ezután keress rövidebb ágakat, amiket 45 fokos szögben a hosszú ágnak támaszthatsz. Ha kész vagy, fedj be mindent levelekkel.
Mi a teendő, ha egy folyó erős sodrásába kerülünk?

  1. Ússz átlósan a partvonal felé. Ne próbálj egyenes vonalban a part felé úszni, ez túl sok energiát venne igénybe. Ezért ússz inkább 45 fokos szögben.
  2. Ne próbálj meg árral szemben úszni.
  3. Lebegj a hátadon, a lábfejeid mutassanak az áramlás irányába. A fejednek árral szemben kell lennie, hogy jobban védve legyen. Amint egy nyugodtabb folyású részhez érsz, fordulj át, és ússz átlósan a part fel.
Hogyan élhetünk túl egy anakonda támadást?

  1. Maradj távol a sekély folyóktól, ahol anakondák rejtőzhetnek. Ha kígyót látsz, ne kerülj a közelébe, és figyeld meg, követ-e téged.
  2. Ha a kígyó szorításába kerülsz, ne engedd ki a levegőt. Az anakonda minden kilégzésnél szorosabban tekeredik rád.
  3. Próbáld meg elkapni a kígyó farkát, és harapj bele olyan erősen a végébe, amennyire csak tudsz. Ez hatalmas fájdalmat okoz az állatnak, és valószínűleg el fog engedni.
  4. Üsd meg a kígyót egy kézügybe eső kővel, vagy más tárggyal. Ha nem tudod elérni a farkát, a legjobb, ha küzdesz az állattal, amíg el nem enged. A kígyó nem harcolni akar, könnyű célpontra van szüksége.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?