Belföld, Hírek

Merkely Béla: azok ülhetnek ki a kávézók teraszára, akiket beoltottak vagy átestek a fertőzésen – A teljes biztonsághoz szerinte 5 millió oltás kell

Egy kávézó teraszára is kiülhetnek és szabadon mozoghatnak nemsokára azok, akik megkapták az oltást, vagy átestek a fertőzésen – ezt mondta a Semmelweis Egyetem Rektora Az RTL Klub Híradójának.

 

 

 

 


Az elmúlt 24 órában ismét 10 ezer fölött volt az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és meghalt 253 beteg, emellett több mint 1500-an vannak lélegeztetőgében. Ugyanakkor több mint 1 millió 800 ezer ember megkapta már legalább az első oltást.

Gulyás Gergely legutóbb azt mondta, a jelenlegi korlátozásokon akkor lehet enyhíteni, ha az összes 65 év feletti ember megkapta az oltást hazánkban, illetve a beadott oltásszám tekintetében átlépjük a 2,5 milliós határt.

A kormány eddig nem fogalmazott meg konkrétumokat arról, milyen előjogokat élvezhetnek meg azok, akik megkapták az oltást, vag átestek a fertőzésen. A Semmelweis Egyetem rektora azonban azt mondta az RTL Híradónak, tudomása szerint lesznek különbségek.

„Én úgy tudom, hogy a nyitás, az elsősorban ott elképzelhető, ahol a védettség már kialakult, azaz azok a személyek lehetnek majd szabadon, illetve ülhetnek ki egy viszonylag lazán kialakított kávézó teraszára, akik már beoltottak vagy átestek a fertőzésen.”

Merkely Béla biztos abban, hogy a nem oltottak még akkor sem mozoghatnak kedvükre, ha a lakosság nagy része már védett lesz a vírussal szemben.

Közben Duda Ernő biológus azt mondta, szerinte a 2,5 millió beoltott még mindig nem lesz elég az új megbetegedések visszaszorításához, a brit variáns erős fertőzőképessége miatt. A Szegedi Tudományegyetem a 168.hu-nak azt mondta, hogy a halálozási szám ugyan le fog csökkenni, de a kórházba kerülők száma nem biztos. Azt is mondta, ha 3,5 millió oltottnál ígéri ugyanazt a kormány, akkor azt lehetne mondani, hogy a felére csökken a megfertőzhető embereknek a száma.

Merkely Béla szerint jó cél a 2,5 millió vakcina mielőbbi beadása, de 100 százalékos biztonságban akkor lenne mindenki, ha 5 millió embert sikerülne beoltani.

 

 

A teljes riportot itt tudja visszanézni:

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?