Belföld, Hírek

Operatív törzs: kibertámadás a vakcina regisztrációt ellenőrző oldal ellen, bejelentés a pedagógusok oltásának menetéről

Orbán Viktor reggeli interjúja után jött az operatív törzs online tájékoztatója.

 

 

 

 


Reggel a miniszterelnök a Kossuth rádióban be ismertette járványhelyzet kapcsán hozott legújabb döntéseket. Orbán Viktor legfontosabb bejelentései:

  • A teljes vagy részleges nyitás még nem lehetséges, de Szabad nyár lesz, úton vagyunk a szabadság felé a miniszterelnök szavai szerint
  • Várhatóan még ma döntenek a négyzetméter-alapú vásárlás bevezetéséről.
  • Döntenek arról, hogy várhatóan kitolják a kijárási tilalom kezdetét 22 órára, a boltok kötelező zárását 21 órára, hogy kevesebb eséllyel alakuljanak ki sorok, ha bevezetik a négyzetméter-alapú beengedést/vásárlást.
  • A kismamákat be lehet oltani Pfizer- és Moderna-vakcinával, jelentkezzenek oltásra!

A járványügyi adatok közben egyre félelmetesebbek, csúcson a számok: csütörtökön 11 265 az új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt 275 beteg. 11 823 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1480-an vannak lélegeztetőgépen.

Ezek fényében tartja meg mai tájékoztatóját az operatív törzs, amit élőben közvetítünk. Cikkünk frissül!

Itt nézheti videón a tájékoztatót:

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:

Kibertámadás

Kiss Róbert rendkívüli hírrel kezdte: a csütörtökön induló vakcina regisztráció státuszát lekérdező oldalt terheléses támadás érte. Az eddigi adatok szerint több mint 600 ezer rosszindulatú kibertámadás történt már az első napon, ezért akadozott az indulás után. (Erről itt írtunk!)

Digitális oktatás

Ezután Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár beszélt az oktatás helyzetéről.

Március 8 óta tantermen kívüli digitális oktatásra álltak át, az óvodákban rendkívüli szünetet rendeltek el a kontaktusszámok csökkenése érdekében. Szerinte a digitális oktatás jól működik, köszönet érte minden pedagógusnak. Elmondta, hogy az okostankönyvek naponta 160 ezer körüli látogatót vonzanak, a sulineten naponta 65 ezer letöltés van naponta. A Kréta-rendszer fennakadások nélkül működik. Maruzsa elmondta, hogy az iskolákban, óvodákban gyermekfelügyeletre van lehetőség: az óvodákban a tegnapi napon mintegy 24 ezer gyerek vette igénybe, ami az óvodások 7 százaléka, az iskolákban összesen 5500 gyerek élt a felügyelettel, ami csak 0,7 százaléka.

Nincs pontos dátum az iskolák, óvodák újranyitására

Maruzsa közölte, hogy a járvány alakulása miatt ki kell tolni az iskolák újranyitását. A digitális oktatásra való átálláskor a tavaszi szünet végét határozták meg, ennél valamivel később fog ez megtörténni. „Pontos dátumunk még nincs, de elkezdtük a felkészülést” – mondta az államtitkár, emiatt döntött úgy a kormány, hogy elkezdik az iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók oltását.

Az operatív törzs és az oltási csoport döntése szerint:

  • első körben a március 24-ig már regisztrált köznevelésben dolgozó pedagógusok oltása indul el már a jövő héten
  • a még nem regisztrált pedagógusokat, egyéb óvodai, bölcsődei, iskolai dolgozókat, szakképzésben dolgozókat arra kérte Maruzsa március 29-ig regisztráljanak az oltásra, és a húsvétot követő héten ők is megkapják az oltást

Elmondta, hogy 102 ezren regisztráltak a pedagógusok közül már az oltásra, 20 ezren már meg is kapták az oltást. Kiemelte, hogy aki mondjuk egy hónap múlva gondolja meg magát és csak akkor regisztrál, ebben a pedagógusoknak elkezdett kampányból kiesik, később már nem tudják majd soron kívül beoltani.

Zajlik már az adategyeztetés, az egyéb dolgozók TAJ-számát is össze kell gyűjteni, aki eddig ezt nem tette meg.

A járványhelyzetről Müller Cecília tájékoztat

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy a járványügyi adatok „indokolják továbbra is a szigorú védelmi intézkedések fenntartását”. Ismertette, hogy több mint 11 ezer új fertőzöttet regisztráltak ma, folyamatosan emelkednek a járványügyi adatok – fogalmazott. Egy nap alatt 275 beteg halt meg a vírusfertőzés miatt.

A kórházakban „heroikus közdelem” zajlik, de az oltópontokon is „megfeszített munkát” végeznek. Mindkét helyen fáradnak már, de teszik a dolgukat – mondta Müller.

Mindannyian arra várunk, hogy a harmadik hullám platóra kerüljön, és onnan elinduljon a javuló tendencia – mondta Müller.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?