Belföld, Hírek

Breaking – Megszűnhet az általános boltzár, helyette jönnek az üzletek előtti sorbanállások, tárgyalnak a külön pláza-szabályokról is

Komoly bejelentést tett Orbán Viktor, aki ma a kereskedelmi és iparkamarák képviselőivel tárgyalt. A kormány holnapi döntése kell hozzá, hogy életbe lépjenek az új szabályok, azonban a miniszterelnök már most előrevetítette, hogy a kamara több, észszerűsítő javaslatát elfogadták a korlátozások módosítása kapcsán.

 

 

 

 


Ma a kamara képviselőivel tárgyalhattunk, harcosak, újranyitást akarnak, a boltok, szolgáltatások és az élet természetes kereteinek helyreállítását akarják. Igazuk is van, de meg kell érteniük, hogy az életvédelem szempontja az első, mert amíg minden 65 év feletti, oltásra regisztrált honfitársunkat nem oltottunk be, addig nem lehet újranyitás, mert ők közvetlen életveszélyben vannak – jelentette ki a miniszterelnök.

Hozzátette: Ugyanakkor elfogadtuk a kamara több javaslatát, amelyek ésszerűsítést javasolnak és árnyaltabb szabályozást, kérik, hogy a boltok esetében az általános zárás helyett négyzetméter alapú korlátozás lépjen életbe és külön plázaszabályozásokat is javasoltak, illetve a szolgáltatások újranyitásával kapcsolatos sajátos szabályozásra is javaslatot tettek – mondta a miniszterelnök, megerősítve, hogy ezeket mind tárgyalni fogja szerdán a kormány.

Mit jelent mindez?

A képen: Vásárlók egy szupermarket bejárata előtt, a Lombardia székhelye, Milánó közelében fekvő San Donato Milanesében 2020. március 8-án. / Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Canali
A képen: Vásárlók egy szupermarket bejárata előtt, a Lombardia székhelye, Milánó közelében fekvő San Donato Milanesében 2020. március 8-án. / Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Canali

Ismerősek lehetnek külföldi helyszínekről a fotók, melyeken látható, hogy különböző üzletek előtt emberek állnak sorba, mivel a négyzetméter-alapú beengedés azt jelenti, hogy csak bizonyos számú vásárló lehet egyszerre jelen az üzlethelyiségekben. Ha a kormány is rábólint a javaslatra – márpedig Orbán Viktor szavaiból erre lehet következtetni, – akkor ránk is ez vár. Addig nem juthat be a következő vásárló az adott üzletbe, amíg azt a megfelelő számú vásárló el nem hagyta.

A szolgáltatások újranyitásával kapcsolatos speciális szabályok, vagy a plázákkal kapcsolatos szabályozás még nem tiszta, ezen esetekben elképzelhető valamiféle plusz higiéniai és távolságtartási előírás, plázák esetén szintén valamiféle létszámstop kerülhet szóba, de az teljesen biztos, hogy a részletek a következő napokban ki fognak derülni.

 

 

Orbán Viktor bejelentése a lehetséges új szabályozásról:

 

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?