Belföld, Hírek

A Magyar Rezidens Szövetség is reagált Orbán inasozására – Véget vetnek a kórházi titkolózásnak, közzéteszik a beszámolókat a covid-osztályokról

A Magyar Rezidens Szövetség szombat este reagált közleményében Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádiós kijelentésére, miszerint a kórházakban dolgozó rezidensek „inasok”.

 

 

 

 


Mint korábban megírtuk Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban adott interjújában leinasozta a rezidens orvosokat, és ezzel komoly felháborodást váltott ki az emberekből.

Még a Magyar Orvosi Kamara is reagált erre a degradáló kijelentésre: „Köszönjük nektek, rezidensek, orvostanhallgatók, ápolók és szakorvosok! Nekünk kollégák vagytok” – írták elegánsan a honlapjukon.

A Magyar Rezidens Szövetség sem tud szó nélkül elmenni emellett. „A magyar egészségügyben nincsenek inasok” – így kezdi közleményét a szövetség.

A szakmai szervezet szombat este küldte meg közleményét a Telexnek, melyben kifejtik, hogy a magyar egészségügyben dolgozók – nővérek, ápolók és számos további szakdolgozó, rezidens orvosok, házi- és kórházi szakorvosok, köztük főorvosok és professzorok, valamint az előzőek munkáját támogató fizikai és szellemi dolgozók – munkája mind-mind elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a lehető legtöbb beteget gyógyítsák meg. Nincs kivétel.

„Bízunk benne, hogy az ágazatirányításon túl az ország vezetésének legmagasabb szintjén állók is mellőzni fogják a félreérthető vagy negatívan interpretálható megfogalmazásokat megszólalásaikban. Ezek, és ahogy a sajtóban a járványhelyzet érdemi bemutatását is időnként háttérbe szorítják, a járvány csúcsán, a járványügyi betegellátás legmagasabb időszakában csak arra lehetnek alkalmasak, hogy elterelődjön a közvélemény figyelme arról, hogy a már most is minden rekordot megdöntött fertőzések és halálozások számának további növekedését, az egészségügyi ellátás végzetes túlterhelődését csak az oltások mindenki általi beadatása, elegendő vakcina rendelkezésre állásig pedig csak a kötelezően előírt védelmi intézkedéseken is túlmutató felelősségteljes egyéni magatartás tudja megakadályozni” – folytatódik a közlemény.

A közlemény azzal zárul, hogy annak érdekében, hogy a közvélemény hiteles képet kaphasson a Covid-osztályokon dolgozó orvosok mindennapjairól, az MRSZ új projektet indít, amelyben a rezidens orvosok beszámolóit teszik majd közzé az ellátás során átéltekről.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?