Belföld, Celeb / Híresség, Hírek

„Rájöttem, megérdemlem” – Nagy Feró örül, hogy a Kossuth-díja felborzolta az emberek idegeit: ezt gondolja a negatív kritikákról

A gratulációk mellett Nagy Ferót negatív kritikákkal is bombázzák azért, hogy Kossuth-díjat kapott, ám a zenészt ez egyáltalán nem zavarja, sőt!

 

 

 




 

Ahogy korábban a Blikk is megírta, március 15-én Nagy Feró Kossuth-díjat kapott. Bár a nemzet csótányaként emlegetett zenész maga sem gondolta volna, hogy egyszer ilyen rangos kitüntetése lesz, jólesik neki az elismerés. A gratulációk mellett persze, negatív kritikák is érik emiatt – hogy ezeket miként dolgozza fel, arról elsőként az ATV -nek nyilatkozott.

A műsorvezetők netes kapcsolaton keresztül szólaltatták meg a zenészt és már rögtön az interjú elején rákérdeztek, mit szól ahhoz, hogy sokan azt mondják, azért kapta ezt a díjat, mert nyiltan kiáll a kormány mellett.

„Ha ez nem lenne benne, akkor nem mondanék igazat. Szerintem csak benne van. Hát, én se adnék díjat olyannak, aki egyfolytában fegyvereket fog rám és megerőszakol. Én se adnék. Biztos van valami közös szimpátia, aminek azért nagyon fontos dolga, hogy valószínűleg… Az egyik utálatos hozzászóló azt írta, arra a tíz dalra vagyok büszke? Hát, ha tíz olyan dalt írtam, amit az egész ország ismer, akkor hadd legyek már rá büszke” – jelentette ki az énekes.

A Beatrice frontembere ezután visszaemlékezett a régi időkre. Elmondta, hogy 1978 nevelte őt emberré, akkor került közel Istenhez. Rájött, hogy a világ, amiben él, a valóság, az ellen küzdhet, de nem biztos, hogy ő fog győzni. Ezt el is fogadja persze, de úgy gondolja, ezzel a Kossuth-díjjal azért mégiscsak győzött. Ebben pedig benne van az István királytól kezdve a Hamleten keresztül az Azok a boldog szép napokig minden. Ezt a díjat pedig szerinte arra is adják, hogy ha valaki boldogságot, örömöt szerez és hitet ad az embereknek. Nagy Feró még élvezi is a negatív hozzászólásokat, mert ez a díj azoknak szól, akik őt nem akarják elismerni és nem szeretik.

Az énekes ebben az interjúban is elmondta, amit korábban már a Blikknek, hogy a díjjal járó – lapunk információi szerint közel 16 milliós – összeget az unokáira költi, az ő jövőjükbe szeretné befektetni.

Bors szintén a negatív kritikák kapcsán faggatta Ferót, aki ezt megelőzően a Retro Rádió reggeli műsorában beszélt a kitüntetéséről. A lap azt írja, a zenész Bochkor Gáboréknak is elmondta, azelőtt sosem fordult meg a fejében, hogy a munkásságát díjjal kellene jutalmazni, hiszen ő csak a dolgát végzi. Aztán, amikor az ember megkapja az elismerést, azért elgodolkodik.

„Amikor megkapod, csinálsz egy számvetést, hogy tényleg? Tényleg? Én elővettem egy könyvemet, megnéztem, hogy milyen dalszövegeket írtam, és rájöttem, hogy igen, megérdemlem” – mondta nevetve a rádiós műsorban, majd egy kérdésre válaszolva kijelentette: bár neki mindenki csak gratulál, ám hallotta, hogy az interneten vannak, akiknek nem tetszik a kitüntetése; a Kossuth-díját azoknak dörgölné az orra alá, akik pocskondiázzák, hogy a semmire kapta.

 

A Bors megkeresésére Feró a díj, illetve a kritikák kapcsán már egészen konkrétan fogalmazott:

„Azért kaptam meg a Kossuth-díjat, hogy felidegesítsem azokat a liberálisok, akik ellenem vannak. Van egy számomra igen kedves mondat – bár nem én találtam ki –, Tamási Áron fogalmazott jól: ‘Az igazságot is meg lehet szokni!’” – mondta a lapnak. Azt is hozzátette, hallott arról, hogy a kitüntetése kapcsán megoszlanak a vélemények, de ő szándékosan nem olvas olyan kritikákat, amikhez még a nevüket sem adják az emberek. Így próbálja elkerülni, hogy a negatív gondolatok elérjék. Azt mondja, egyrészt ezek nem is érdeklik, másrészt úgy gondolja, nincs is mögöttük tartalom.

„Az emberi butasággal nem lehet mit kezdeni, főleg, ha mindez óriási gyűlölettel párosul” – fogalmazott, hozzátéve: ő elsősorban az emberek szeretetét érzi. Bármerre megy, mindenki gratulál neki, olyan még nem fordult elő, hogy bárki is a szemébe mondta volna, hogy nem érdemli meg az elismerést.

„De bevallom, örülök a negatív véleményeknek is, mert ez azt jelenti, hogy a Kossuth-díjam felborzolta az emberek idegeit” – folytatta az énekes. „Az nem véletlen, hogy komoly szaktekintélyek ülnek a bizottságban, ahol ezek a döntések születnek. Élvezem, ha valaki ekkora hülyeségeket le mer írni. Ez a fajta vélemény csak őket minősíti.”

Feró szerint elképesztő, micsoda mérhetetlen gyűlölettel tudnak egyesek egy ilyen jellegű témához hozzászólni. Úgy véli, még mindig nem szoktunk hozzá ahhoz a szólásszabadsághoz, amit az internet ad, és mindenki azt hiszi, csak az ő véleménye számít.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?