Belföld, Celeb / Híresség, Hírek

Generációk ízlését formálta: Kossuth-díjat vehetett át Nagy Feró

Mint ahogyan azt a Blikk is megírta Magyarország köztársasági elnöke, Áder János a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából átadta a Kossuth-díjakat. A kitüntettek listáján számos legendás név szerepel, köztük van Nagy Feró is, a Beatrice zenekar frontembere.

 

 

 




 

Nagy Feró rockénekes, színész, dalszövegíró Letenyén született 1946. január 14-én. A Kandó Kálmán Műszaki Főiskolára járt erősáramú üzemmérnök szakra, de államvizsgát nem tett.

Az énekes, zeneszerző, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere Magyarország számára kivételesen értékes pályafutása során a magyar rockzenei élet emblematikus alakjaként egyedi stílusával generációk ízlését formáló és a rendszerváltoztatás korának fontos témáit a zene nyelvén megszólaltató, sokoldalú előadó-művészete elismeréseként vehette át idén a Kossuth-díját.

1963 és 1970 között a Richmond Heads, majd a Zárvatermők, 1970 és 1981 között a Beatrice együttes, 1982 és 1985 között az ős-Bikini együttes alapító tagja, énekese volt, majd 1987-ben újjáalakította a Beatricét. Az igazi „Ricse” blues és rock alapú dalai élesen, megalkuvás nélkül mutatták be az életbe kevés eséllyel belépő fiatalok helyzetét, érzéseit. Akkoriban ő volt a magyar új hullám egyik vezéregyénisége, a „nemzet csótánya”.

Játszott színpadon: Laborc volt az István, a király című rockopera ősbemutatóján, Berger a Hair című rockmusicalben, Önögész az Atilla, Isten kardja című rockoperában és Hamlet az Egyetemi Színpadon. Több filmben is szerepelt.

1989-től a rádió Garázs című ifjúsági műsorának, majd a televízió Rockkalapács című műsorának vezetője volt. 1992-től a Magyar Rockszövetség társelnöke volt.

Művészete elismeréseként 2016-ban Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést, 2019-ben életművéért Petőfi Zenei Díjat kapott.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?