Hírek

Még jó, hogy milliószám küldik a kínai vakcinát: lehet, hogy harmadik dózisra is szükség lesz belőle? Van, ahol már így kísérleteznek vele

Az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi hatósága arra hívta fel a figyelmet: a kínai Sinopharm vakcinából harmadik dózisra is szükség lehet, mert nem mindenkinél alakult ki a megfelelő védettség. Az Emírségekben már megkezdték az adminisztrációt a harmadik körre, sőt, van aki már meg is kapta az injekciót.

 

 

 




 

Az Arab-öböl melletti ország korábban az elsők között kezdte használni a kínai állami gyógyszercég által fejlesztett oltóanyagot – mint korábban sokszor elhangzott, az Egyesült Arab Emírségek oltási kampánya fontos szerepet játszott a vakcina tesztelésében. A mostani, harmadik oltási körről író Wall Street Journal emlékeztetett rá: az ország egészségügyi hatóságai az eddigi tapasztalatok alapján a Sinopharm vakcináját 86 százalékos hatékonyságúra értékelték, és azt mondták, 100 százalékban véd a komolyabb megbetegedések ellen. Kínai szakértők vizsgálatai eredetileg ennél valamivel rosszabb eredményt, 79 százlékos hatékonyságot mutattak.

Az amerikai lapnak beszámoló beoltottak a harmadik ismétlődózisról szólva azt mesélték, minden különösebb kommentár nélkül hívták be őket „emlékeztető oltásra”, melytől az immunválasz további erősödését várják. A Wall Street Journalnak nyilatkozó pulmonológus, dr. Sandeep Pargi, a Dubai Aster Hospital orvosa azt mondta: A harmadik dózis beadása egyelőre nem országos oltási gyakorlat, eddig társbetegségekkel küzdőkön és olyanokon próbálták ki, akik alacsony immunreakciót mutattak a két oltásos protokollra. „Ideális esetben a harmadik, emlékeztető oltás beadásának ideje nagyjából hat hónappal a vakcinázást követően lenne, amikor a kifejlődött antitestek szintje némileg csökken” – mondta az orvos.

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináinak egyikét mutatják a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti logisztikai központjában / Fotó:MTI/Mónus Márton

A lap felidézi azt is: az Emírségek hatóságai nem voltak túl bőbeszédűek arról, hány embert érint az újraoltás, illetve hogy milyen vizsgálati eredmények születtek az ellenanyag-képződéssel kapcsolatban – hiába kérdezték, hivatalos válasz nem érkezett a fentiekre.

Emlékeztetőül: Orbán Viktor miniszterelnök maga is a kínai vakcinával oltakozott, (erre az amerikai lap cikke is emlékeztet) és Dubai uralkodója, Mohammed bin Rashid sejk is ezt az oltóanyagot választotta. Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt közölte: ő a kínai oltóanyagban bízik, mondván: Kínában, ahonnan a járvány indult, bizonyára jól értenek ehhez a betegséghez.

Magyarország összesen ötmillió dózis Sinopharm vakcinát kötött le, ebből közel egymillió dózis (egy 500 ezres és a napokban egy 450 ezres szállítmány) meg is érkezett hazánkba. A kínai gyártó a szállítást négy hónap alatt, május végével bezárólag vállalta.

A hazai szakemberek ugyanakkor emlékeztetnek rá, hogy tévedés azt hinni, hogy a kínai vakcina hatástalan vagy rossz lenne, és mindenki oltakozzon, mivel az oltóanyagok segítenek elkerülni a megbetegedést, de a súlyos lefolyást mindenképpen megelőzik.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?