Életmód, Érdekes

8 mosási hiba, ami miatt a mosógép meghibásodhat és sok pénzünkbe kerülhet

A mosógép a ház egyik legfontosabb háztartási készüléke. Fontos azonban tudni, hogy ez az eszköz nagyon szeszélyes és folyamatos gondoskodást igényel. Nagyon oda kell rá figyelni, a figyelmetlenség miatt ugyanis akár a szomszédainkat is eláraszthatjuk. Néha ráadásul mi magunk vagyunk hibásak a meghibásodásért, mivel nem tartjuk be az utasításokat és az üzemeltetési szabályokat, mellyel rendesen lecsökkentjük a gép várható élettartamát.

 

 

 

1 Túl sok port öntünk

Sokan úgy gondolják, hogy minél több, annál jobb, de valójában ez nem így van – ezt a gyártók maguk állítják. A túl sok mosószer használata ugyanis (különösen az elöltöltős gépek esetén) meghibásodáshoz vezethet, mivel a felesleges hab elzárhatja a gép leeresztő rendszerét.

2 Fehérneműk és zoknik mosótáska nélküli mosása

Statisztikák szerint a mosógépes meghibásodások többsége a dobhoz kapcsolódik. Ehhez elengedhetetlen, hogy a mosás végén ugyanannyi zoknit vegyünk ki a gépből, mint amennyit beletettünk, máskülönben az elkavarodó apróságok bekerülhetnek a készülék szűrőjébe, vagy egyéb módon károsíthatják annak működését. Ennek elkerülésének a legjobb módja pedig, ha mosótáskákat használunk.

3 Nem tisztítjuk a szűrőt, vagy csak ritkán

A mosógép szűrőjének fontos funkciója van. Ez gyűjti össze azokat a dobból azt, aminek nem kellene ott lennie: érméket, hajszálakat, hajgumikat, és egyéb apróságokat. A szűrőt évente legalább négyszer kell tisztítani, de inkább gyakrabban, főleg, ha kellemetlen szagot érzünk, vagy romlik a gép teljesítménye.

4 Túl sok dolgot teszünk a dobba

Nem szabad túlterhelni a mosógépet. Egyrészt, ez rontja a ruhák tisztítását, másrészt a tartály túlterhelése nem tesz jót a csapágyaknak és a lengéscsillapítóknak. Persze néhány apróság miatt sem érdemes külön mosást indítani.

A mosás aranyközépútja így néz ki:

  • ha pamutból készült ruhákat mosunk, akkor töltsük 3/4-ig a dobot,
  • a szintetikus anyagoknál a dob feléig,
  • a gyapjúból készült ruhák esetén a dob 1/3-áig.
5 Rosszul helyezzük el a gépet

Néha nem is a mindennapi szokásaink vezetnek a gép meghibásodásához, hanem az a tény, hogy a gép eleve rosszul lett telepítve. Ha a mosógép használat közben mozog és ugrál, akkor tudhatjuk, hogy nagy baj van.

A mosógép ugrálásának legfőbb okai:

  • nem távolították el az aljáról a szállításhoz használt csavarokat,
  • a gép egyenetlen padlóra lett telepítve,
  • hibásak a lengéscsillapítók és/vagy a csapágyak.
6 Olyan mosószereket használunk, amilyeneket nem kellene

Nagy problémát tud okozni, ha a használati utasítást is a kukába dobjuk a csomagolással együtt. Ebben ugyanis rendesen le van írva, hogy mit használhatunk a géphez és mit nem, így például véletlenül sem ajánlott kézi mosáshoz tervezett port önteni bele, a sok hab miatt ugyanis a gép meghibásodhat.

 

 

 

7 A mosógépet ritkán tisztítjuk

Általában, ha a mosógép belseje kellemetlen szagot kezd árasztani, akkor egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk, vagy csak több mosószert teszünk bele, de ez valójában a nem megfelelő tisztítás eredménye. A szűrőhöz hasonlóan a gépnek is folyamatos karbantartásra van szüksége: havonta egyszer el kell indítani egy dobtisztítást. Ha nincs ilyen mód akkor érdemes lehet ruha nélkül egy magas hőmérsékletű mosást indítani és ecetet tölteni a gépbe.

A meleg és nedves környezetben ugyanis könnyedén elszaporodik a penész, ha pedig nem tisztítjuk rendszeresen, akkor ez komoly problémákhoz vezethet.

8 Nem lágyítjuk a vizet

Mindenki tudja, hogy ritkán folyik hegyi forrás tisztaságú és ízű víz a csapból, ezért sokan szűrőket használunk vagy palackozott vizet iszunk helyette. De vajon a mosógépre is ennyire figyelünk? A kemény víz csökkenti a mosás minőségét és növeli a vízkő képződés kockázatát. A víz keménységének méréséhez célszerű elvégezni egy tesztet.

Ehhez folyékony szappanra, csapvízre, és egy átlátszó üvegre lesz szükség. Töltsük a vizet kb. 1/3 részig, majd adjunk hozzá néhány csepp folyékony szappant. Zárjuk le az üveget, majd erősen rázzuk meg. Ha a víz ezután zavarossá válik, és nem keletkezik rajta buborék, akkor valószínűleg kemény víz folyik a csapból. Ez fordítva is igaz: ha hab képződik rajta vagy a víz átlátszó marad, akkor lágy vízzel van dolgunk.

Bónusz: a mosott ruhákat akár 12 órán át is a gépben hagyhatjuk.

Előfordul, hogy váratlanul kell változtatnunk a terveinken, és el kell mennünk otthonról úgy, hogy nincs időnk megvárni a mosás végét. Ilyenkor sokan kétségbe esünk, pedig nem érdemes: a szakértők szerint egyáltalán nem is olyan nagy baj, ha a gépben hagyjuk a ruhákat. Na, nem napokra persze, de maximum 8-12 órára minden gond nélkül megtehetjük.

Ugyancsak a szakértők tanácsolják, hogy mosás után mindig hagyjuk nyitva a gép ajtaját, hogy könnyebben kiszellőzhessen és kiszáradhasson, ezzel elkerülhetővé válik ugyanis a penész kialakulásának kockázata.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?