Érdekes

9 alkalom, amikor Diana hercegné szembeszállt a királyi család szent és sérthetetlen szabályaival

Diána hercegnőt a szívek királynőjének is nevezték. Őszintesége, nyitottsága és lázadó szelleme különböztette meg a királyi család többi tagjától. Diána nem félt megsérteni a királyi szabályokat, és az öltözködése is rengeteg vitát szított a palotában, már egészen a kezdetektől fogva. Ő maga választotta az eljegyzési gyűrűjét, átírta az esküvői fogadalom szövegét, és sajátos véleménye volt a gyermeknevelésről.

 

 

 

9 A házasság előtt dolgozott.

2fe2d45883aa0168c0f40a9f96

Diánának még azelőtt sikerült megszegnie az egyik királyi szabályt, mielőtt még a királyi család tagja lett volna. Menyasszonyként is táncoktatóként, dadaként és óvónőként dolgozott, így ő lett az első olyan királyi menyasszony, akinek az esküvője előtt fizetett munkája volt.

8 Ő maga választotta ki a leendő hercegek nevét.

5c973050a895fbdf1151cc69c8

Az anyaság rendkívül fontos volt a hercegnő számára. Diána folyamatosan részt vett a fiainak nevelésében, félredobva az ezzel kapcsolatos szabályokat. Diána többek között még a nevüket is saját maga választotta ki, és amíg Károly herceg az Artúr és Albert nevet akarta adni a gyerekeknek, Diána túl régimódinak tartotta ezeket és ragaszkodott a Vilmos és Henrik nevekhez.

7 Iskolába küldte a gyerekeket.

29d1a5517ebc9cc101a1b7351b

A királyi család gyerekeit általában nevelőnők tanítják, de Diána ezt is megszegte, és Vilmost először óvodába, majd bentlakásos iskolába küldte. A walesi hercegné legidősebb fia lett az első leendő uralkodó, aki teljes oktatást kapott a kormányzati intézményekben. Diána azért döntött így, mert nem titkolt vágya volt, hogy a fiainak minél hétköznapibb, boldogabb és normálisabb gyerekkort biztosítson.

6 Lebontotta a korlátokat.

A hagyományok szerint a királyi család tagjai és a személyzetük tagjai között egyfajta láthatatlan fal húzódott, és kapcsolatukat szigorú szabályok korlátozták. A walesi hercegné azonban minden ilyen szabályt felrúgva nem alárendeltként, hanem közeli ismerősként kezelte a szolgáit. Gyakran bement hozzájuk a konyhába, és az sem volt ritka, hogy egy asztalnál vacsorázott velük. Emellett Diána rendszeresen adott esélyt olyan fiatal gyakornokoknak, akiknek még nem volt lehetőségük végigmászni a karrierlétrát.

5 Ellentétben állt az általánosan elfogadott szabályokkal.

Diana hercegne oltozkodese

A brit uralkodókat mindig is a visszafogottság jellemezte, de Diána hercegné volt az első, akitől távol állt a hivalkodó hidegség, a merevség, és aki a palotán kívül sem félt önmaga lenni. Nem habozott kimutatni az érzelmeit, és nem volt hajlandó feláldozni a kényelmét a királyi protokoll érdekében.

Mindannyian tudjuk például, hogy a királyi szabályok szerint a női tagoknak tilos keresztbe tett lábakkal ülni a hivatalos rendezvényeken, és bár kezdetben Diána is betartotta ezt a szabályt, az évek haladtával egyre inkább figyelmen kívül hagyta.

4 Közvetlen segítséget nyújtott.

Sok uralkodó folytat valamilyen karitatív tevékenységet – ez mondhatni, hogy a kötelességeik egyik ki nem mondott része. Diánának azonban még ebben is sikerült mindenki másnál messzebb mennie: a hercegné keményen dolgozott, hogy felhívja a figyelmet az olyan érzékeny és fontos témákra, mint a HIV / AIDS, és személyes jelenlétével támogatta az ezzel kapcsolatos kampányokat.

1997-ben Diána egy aukciót szervezett a rákos megbetegedéssel küzdő embereket támogató szervezetek megsegítése végett, melynek során 79 ikonikus ruháját adta el, több mint 3,4 millió fontot, vagyis közel másfél milliárd forintot gyűjtve. Ez volt az első alkalom a történelemben, amikor a királyi család egyik tagja nemcsak jótékonysági rendezvényeket támogatott, hanem ő maga is részt vett az adományok gyűjtésében és a segítségben.
 

 

 

 

3 Olyan ruhákat viselt, amik nem feleltek meg az öltözködési szabályoknak.

Diána hercegné a kirándulásokhoz gyakran használt magasan szabott ruhákat, ami akkor elég merész választásnak bizonyult. Kedvenc márkája a Versace volt – ami a 90-es évek egyik legprovokatívabb márkája volt. A Gianni Versace által tervezett ruhákat mindig is az emancipáció és az őszinteség jellemezte.

Diána ahelyett, hogy konzervatívabb ruhákat választott volna, gyakran mutatkozott csupasz hátú és vállú, extrém mini és mély nyakkivágású ruhákban, megszegve ezzel a királyság összes írott és íratlan szabályát.

2 Kísérletezett a sminkekkel.

6b2b555e57b494c6a078ba7a10

Diána nem félt kísérletezni a szépségével. És bár általában mindig megfelelt a sminkeléssel kapcsolatos királyi normáknak, volt egy olyan apróság, ami semmiképp sem illett a királyi protokollba, ez pedig nem más volt, mint a türkiz szemceruza, amivel a hercegné az egyébként is élénk szemszínét hivatott még inkább kiemelni.

1 Lemondott a kesztyűről és a kalapról.

979df65fbfb704423af70d0c73

Ha alaposan megnézzük a hercegnéről készült képeket, észrevehetünk egy apróságot: Diána szinte soha nem viselt kesztyűt. Ez a királyi protokoll egyik legsúlyosabb megsértése volt, melyet Diána azzal magyarázott, hogy a kesztyű túlságosan akadályozta őt az emberekkel közös közvetlen kommunikációban. Ugyanezen okból a hercegné a kalapokat is elutasította, mondván, hogy „kalapban nem lehet gyermekeket ölelgetni”.

Bónusz

A brit iskolák minden évben hagyományos sportnapokat szerveznek a diákok és szüleik számára. A kis Henrik herceg kedvéért 1991-ben Diána hercegnő is részt vett egy ilyen anyák napi fitóversenyen. A kényelem kedvéért a királynő még a cipőjét is levetette, az egész királyi családot magára haragítva ezzel. A versenyt ugyan nem sikerült megnyernie, de Henrik herceg valószínűleg egész életében emlékezni fog majd édesanyja szeretetteljes cselekedetére.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?