Belföld, Hírek

„Soha nem volt még ilyen nagy emelkedés” – Müller Cecília elmondta, rengeteg beteg került kórházba a hétvégén – Íme, az operatív törzs bejelentései

Hétfő délelőtt is szokásos sajtótájékoztatóval jelentkezik az operatív törzs, amelyen bejelentik a hazai járványhelyzettel kapcsolatos legújabb fejleményeket.

 

 

 

 


Ahogy a Blikk megírta, hétfőre virradóra 2696 lett az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 468 713-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 988-ra emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, ez jelenleg 336 744, de az aktív fertőzöttek száma 115 981-re emelkedett. 7924 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 806-an vannak lélegeztetőgépen

Az operatív törzs hétfő délelőtt is egy sajtótájékoztató keretében tájékoztatott a járvány legújabb részleteiről, amelyen a következők hangzottak el:

Kiss Róbert alezredes elmondta

A nemzetközi nőnap alkalmából minden nőt köszöntöttek. Mint ismeretes, a nőnap miatt ma még nyitva tarthatnak a virágboltok, azonban holnap nekik is be kell már zárniuk. Mától életbe léptek a március 22-ig tartó szigorított védelmi intézkedések, amiről korábban már a Blikk is beszámolt. Az óvodák és iskolák április 7-ig nem nyithatnak ki, ahogy a középfokú oktatásban és a felsőoktatásban is marad az online munkarend. A kijárási tilalom továbbra is marad, ahogy a maszkot is mindenhol viselni kell.

Az elmúlt 24 órában 481 személlyel szemben kellett intézkedni a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt. Közterületen 405 személlyel szemben, tömegközlekedési eszközön, illetve azok váróhelyein 21 személlyel szemben, míg a kereskedelmi üzletekben, plázában 55 személlyel szemben intézkedtek, mert nem tartották be a maszkviselési kötelezettségüket. Pénteken egy ittas férfi az egyik BKV-buszon többszöri felszólítás után sem vette fel a maszkját, így a buszvezető rendőr hívott, szabálysértési eljárást indítottak ellene. A hétvégén a vendéglátóhelyeken való tartózkodás tilalmára vonatkozó tilalmat 6 személy szegte meg, egy helyet be is zárattak. A rendőrök Lepsényben ellenőriztek egy presszót, ahol az egyik alkalmazotton kívül még hárman voltak, akik alkoholt ittak. Ellenük szabálysértési feljelentést tettek, az üzletet üzemeltető felelősségét hatósági eljárásban vizsgálják.

A hétvégén 1646 személlyel szemben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Több magánrendezvényen is intézkedniük kellett a rendőröknek csendháborítás miatt a belvárosban. Budapesten összesen 39 külföldi és 28 magyarral szemben intézkedtek.

Müller Cecília elmondta

Nagyon jó hírt közölt, miszerint a beoltott személyek száma mára meghaladta az egymillió főt. Összesen 1 002 714 fő kapta meg az első oltását Magyarországon. Ezzel a lakosság átoltottsága 10,26%, így Európában másodikak vagyunk a sorban legátoltottabb országok között. Mint mondta, egyre jobban szükség van az oltásra.

„Versenyt futunk az idővel” – jelentette ki, látva a napi fertőzöttek számát. Kiemelte, hogy most különösen fontos, hogy betartsuk a szabályokat.

 

 

Holnapra is várunk Pfizer vakcinát, de folyamatos az idősek és krónikus betegek beoltása, ez ezen a héten is folytatódni fog. Egy napot nem hagynak ki annak érdekében, hogy mindenkit be tudjanak oltani, aki regisztrált. A 74 ezer ember beoltására alkalmas AstraZeneca oltóanyagat, aminek beadását eltolták, a hét második felében fogják beadni. Mint mondta, a járványügyi adatok romlóak, ezt látjuk egész Európában, ez a mutáns vírusnak köszönhető, ami lassan már minden országban jelen van. Elmondta, a Covid ambulanciák fogadják azokat a betegeket, akik tartósan fáradtságról számolnak be vagy maradványtünetekkel küszködnek. Ők jó, ha felkeresik ezeket az ambulanciákat, ahol teljes kivizsgáláson esnek át a szövődmények elkerülések érdekében.

Soha nem volt még ilyen nagy emelkedés az aktív fertőzöttek számában

– jelentette ki. Jelen pillanatban ugyanis 115 981 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Ami a legnagyobb terhet jelent viszont az az, hogy sokan kerülnek kórházba, mert olyan súlyosan zajlik a betegségük. Sokan vannak köztük fiatalok, akiknél az első tüneteket követően már egyre súlyosabb tünetek jelentkeznek. 7924 főt ápolnak kórházban jelenleg. A hétvégén 1057 fő került kórházba, ami nagyon sok. 33%-kal több kórházi megbetegedést regisztráltak az elmúlt héten, mint az azt megelőző héten. Így nem győzi hangsúlyozni, fiatalabbakat is érint a koronavírus. Súlyosabb lefolyású a betegség a brit mutánsnak köszönhetően. 129 fővel emelkedett a lélegeztetőgépen lévő betegek száma a hétvégén, tehát két hét alatt megduplázódott a számuk. 806 fő szorul lélegeztetésre jelenleg. Mint mondta, nagyok ezek a számok, ami nagy terhelést ró az egészségügyre.

A fertőzés továbbadása sokkal erőteljesebb most a mutáns vírusok miatt, ezek a mutánsok 70%-kal fertőzőképesebbek. Elmondta, Szlovákia is leközölte, hogy megjelent náluk a dél-afrikai mutáns, ahogy nálunk is, itthon már 5 főnél mutatták ki. 1307 fő esetében találkoztak már az angol variánssal, 15 főnél a cseh mutánst azonosították, míg 145 fő esetében egyéb, nem releváns variációt is kimutattak. Ezeknek a mutánsoknak a járványügyi viselkedése nem kiszámítható. Számos törzs, amelynek a genetikai állományában módosulás következik be, egy fertőzőképesebb törzset szokott eredményezni. Az NNK eddigi összes vizsgálata alapján, ami pozitív PCR eredménnyel zárult, 70-80%-ban már valamilyen vírusvariánst azonosítottak, ami nagyon nagy szám. Kijelentette, Magyarországon a fertőzések túlnyomó többségét már a brit mutánsvírus okozza. A mutánsvírus emberről emberre könnyebben terjed, illetve fiatalabbakat is fertőz meg. Több embernél hirtelen okoz lázat, izomfájdalmat is eredményez, illetve gyakori tünet a köhögés.

Mint mondta, az iskolák újbóli bezárásával kapcsolatban sokan kérdezik, hogy elvihetik-e a gyerekeket a nagyszülőkhöz, azonban azt tanácsolja, csak egészséges gyerek menjen egészséges nagyszülőhöz. Hozzátette, sok idős már megkapta az elsőt oltását, egy héttel az oltás beadása után ők már tulajdonképpen védettnek tekinthetők. Amennyiben nem tudnak más megoldást kitalálni, csak akkor vigyék a nagyszülőkhöz, ha már oltottak és a teljes védettség is kialakult náluk. Elmondta, a bölcsödéket egyelőre nem kell bezárni.

Kérdések

Tervezik-e bevonni a közellátásba a magánegészségügyi szolgáltatókat? Szükség lehet erre a lépésre?

Nem kizárható, mivel egészségügyi veszélyhelyzet van. Lehet, hogy kikényszeríti azt az élet, hogy igénybe vegyük a magánszolgáltatóknak a kapacitását is. Egyelőre még felfelé megy az összes járványügyi adat. Ha szükség lesz rá, akkor a magánszolgáltatókat is kényszerülünk bevonni az ellátásba.

A jelenleg terjedő mutáns miért veszélyesebb a fiatalokra, ha veszélyesebb?

A klinikusok szerint valóban veszélyesebb a fiatalokra a mutánsvírus, de az is lehet, hogy a fiatalok csak könnyebben adják át egymásnak a fertőzést. A mutánsnak a fertőzőképessége sokkal magasabb, ez fiatalra és idősre is vonatkozik. A kórházban dolgozó kollégák számos alkalommal arról számolnak be, hogy egyre több fiatalt érint a megbetegedés és többen kerülnek súlyos állapotba. Ezért kell egyből jelezni a háziorvosnak, amint észleljük magunkon a tüneteket. Órákon belül lélegeztetőgépre kerülhet valaki, ezért a meghozott intézkedéseket fegyelmezetten be kell tartani.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?