Belföld, Hírek

Müller Cecília: A szigorítások sajnos szükségesek, „helyzet van”

Teljes zárlatot hirdetett ki a kormány. Gulyás Gergely bejelentette, a szigorítások szerint az iskolák, üzletek, szolgáltatások, edzőtermek is bezárnak, mindenhol, szabadtéren is kötelező lesz a maszk. További részletekkel Orbán Viktor szolgálni a péntek reggeli rádióinterjújában.

 

 

 

 


Az intézkedésekre azért volt szükség, mert napok óta egyre növekednek a járványügyi adatok, a mai jelentés szerint idei csúcson volt a tegnapi napon az új fertőzöttek és halottak száma, ez 6278 új fertőzöttet és 152 elhunytat jelent.

A szigorításokról újabb részleteket árulhat el az operatív törzs az online tájékoztatójukon. A rendelet megjelenése előtt az operatív törzset bízta meg a kormány a szigorítások részleteinek kidolgozásával. Kövesse nálunk élőben, cikkünk folyamatosan frissül!

Itt nézheti videón a tájékoztatót:

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. március 4.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. március 4.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2021. március 4., csütörtök

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:

Kiss Róbert kezdésként felsorolta a kormány által meghozott szigorításokat, amit az operatív törzs javaslatára fogadtak el. Amint a kormány meghozta a döntéseket a részletszabályokat, azután részletes tájékoztatást adnak a hatályba lépő változásokról. Ezután ismertette a védekezés miatti szabálysértéseket. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Tiszafüreden egy vendéglátóhelyen a teraszon 5 személy szeszesitalt fogyasztott a tulajdonos engedélyével. A helyet 6 hónapra bezárták. Encsen egy vendéglátóhelyen elvitelre várta ételét egy személy, eközben senkin nem volt maszk. A szabálysértést közigazgatási eljárás keretében vizsgálják.

Müller Cecília: „Helyzet van”

Müller Cecília azzal kezdte, hogy éppen egy éve annak, hogy bejelentették azt a két iráni diákot, akinél azonosították a koronavírust, velük kezdődött el Magyarországon az új koronavírus-járvány. Azóta nagyon sok minden történt, láthatjuk azt, hogy a pandémiát nagyon nehéz legyőzni, kezelni, nagyon nehezen tud a világ megszabadulni tőle – mondta a tisztifőorvos.

A ma bejelentett kormányzati intézkedések sajnos szükségszerűek. A járványadatok is ezt tükrözik, napról napra rosszabb járványügyi adatokkal kell beszámolniuk. Le kell törni a dinamikusan emelkedő járványhullámnak ezt a szakaszát – emelte ki. Elmondta, hogy már nagyon sok oltást be tudtak adni Magyarországon, de mint tudjuk, csak az első adag oltás beadása után 2-3 héttel várhatunk védettséget. Most sajnos „helyzet van”, rendkívül magasak a járványügyi adatok. Február 18-án jelentették be a harmadik hullám kezdetét, azóta több mint 2500-zal nőtt a kórházban ápolt betegek száma, és 307-tel több ember került azóta lélegeztetőgép – folytatta.

Az oltások beadása egy új szakaszt jelent a védekezésben, azonban sem számban, sem időben nem tartunk még ott, hogy ezek a mostani helyzetre jelentős hatással legyen, ez még néhány hétig várat magára – mondta Müller. Szerinte ezért kellett bevezetni a korlátozásokat, amik a kontaktusok számát kell, hogy csökkentse. Fontos, hogy a mérések szerint a vírus reprodukciós rátája az utóbbi napokban napról napra emelkedik. (Egy megbetegedett személy hány embernek adják át a betegséget) A mai reprodukciós ráta magasabb, mint 1,3, az elmúlt héten folyamatosan emelkedett. Elmagyarázta, hogy ha 1 ez az érték, akkor körülbelül ugyanannyi új fertőzöttel számolnak a következő nap, ha 1-nél magasabb, akkor értelemszerűen napról napra emelkedik az új fertőzöttek száma, ez a helyzet most, terjed a járvány. Egy alá kell szorítani ezt a számot – mondta, majd ismertette az elmúlt nap járványügyi adatait.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?