Életmód, Érdekes

9 építészeti projekt, amit jobb lett volna, ha inkább a tervezőasztalon hagynak

A házak olyanok, mint az emberek: mindegyiknek megvan a maga külseje és jelleme, ebből fakadóan pedig a maga előnyei és hátrányai. Egy épület létrehozásakor ezernyi apróságra kell figyelni, egy vétlen hanyagság vagy gondatlanság pedig könnyen mindent tönkre tehet. Senki sincs védve a hibáktól, ezért olykor még a világ leghíresebb és legtehetségesebb építészei is pontatlanságokat vétenek munka közben.

 

 

 

9 Walt Disney koncertterem, Los Angeles (USA)

22c2e15bbaa674ab4c9ebb32f0

Ez a furcsa Los Angeles-i épület biztosan ismerős a híres animációs stúdió rajongói számára. 1987-ben Walt Disney özvegye állt elő azzal az ötlettel, hogy koncerttermet építtessen férje emlékére. 2003-ban, hosszú évek után végre megvalósult az ötlet és a koncertterem megnyitotta a kapuit a vendégek előtt.

Az épületet Frank Gehry építész tervezte, korunk egyik akkori legnagyobb építésze. Hiába a hírnév, a férfi rossz burkolatot választott az épülethez, amin a visszatükröződő napsugarak aztán felperzselték a környéket.

Nem vicc. A környező házak lakói elviselhetetlen hőségre panaszkodtak az épület miatt, ezért 2 évvel a koncertterem építése után az az egész épület fényes borítását mattították, ezzel megoldva a kellemetlen problémát.

8 „Walkie-Talkie” felhőkarcoló, London (Anglia)

80c25a56549add814c88e325f6

Hasonló problémával szembesültek a londoni 20 Fenchurch Street felhőkarcoló, becenevén „Walkie-Talkie” építészei. A falak alakja miatt az épületet ért napsugarak nagyítóként tükrözték vissza a fényt a környező utcák egy-egy adott pontjára fókuszálva.

A visszaverődött napfény olyan erős volt, hogy egyszer még egy parkoló autó karosszériáját is megolvasztotta. Az egyik helyi épület tulajdonosa pedig a 20 Fenchurch Street felhőkarcoló által visszatükröződött erős napfényt használta arra, hogy rántottát süssön az épülete tetején.

A történet nemcsak a briteknél, hanem a nemzetközi médiában is nagy port kavart, ezért nem maradhatott el a probléma megoldása. Az építők erre egy speciális, ablakokra szerelt fényvisszaverő védőréteget találtak ki, ami segített csökkenteni az épület által koncentrált napfény erősségét.

7 „Ház a vízesés felett”, Pennsylvania (USA)

9ea00e5164a58f770a770cacd3

A pennsylvaniai vízesés felett álló épület igazi gyönyör a szemnek és a léleknek egyaránt. Első pillantásra olyan, mintha egy fantasy film egyik jelenetébe csöppentünk volna, de a létrehozásának folyamata már korántsem volt ennyire mesébe illő.

A házról tudni kell, hogy tényleg közvetlenül egy vízesés felett helyezkedik el, és csak a megépítését követően szembesültek az építészek azzal a ténnyel, hogy a nedvesség hatására elképesztő méretű penész jelent meg a házban, ráadásul a beton alapja is megereszkedett. Mint kiderült, Frank Lloyd Wright, az építészeti projekt vezetője súlyos hibát vétett a műszaki számításokban.

Ha a ház 1939-es építése óta nem lett volna több tucat felújítása és rekonstrukciója, már valószínűleg nem is létezne. Napjainkban is szigorú ellenőrzés alatt áll, 1964 óta pedig múzeumként fogadja a látogatókat.

6 „Függőleges erdő”, Csengtu (Kína)

936b8d59cc935962ae279d1f94

A kínai Szecsuán tartományban van egy lakóépület, amely egy katasztrófafilm díszleteként is megállná a helyét. Lepusztult állapota ellenére az épület csak 2 éves, és a teraszain lévő nagy mennyiségű növényzetről kapta a „függőleges erdő” elnevezést. Az elképzelés az volt, hogy a lakók ilyen kényelmes, természetközeli környezetben laktak volna, azonban emberek helyett más lakók érkeztek. Az erkélyekre berendezett kis minierdők ugyanis olyan mértékben kezdték el vonzani a szúnyogokat, hogy végül egyik lakó sem volt hajlandó beköltözni az épületbe.

Egyes feltételezések szerint a rovarok a vízelvezető rendszerek hiánya miatt jelentek meg. A folyamatos nedvesség miatt aztán a növények is rothadni kezdtek. A helyzet minden nap egyre rosszabbá válik.

A projekt sikertelensége ellenére az épület tulajdonosai nem adják fel a harcot, azt ígérték, hogy a karbantartások elvégzése után évente 4 alkalommal teljes rovarírtást végeznek majd, ingyen. Hogy ez valóban megoldást jelent-e majd a rovarok ellen, az még a jövő kérdése.

5 Ray and Maria Stata Center, Cambridge (USA)

cfc4295e93b7b6b80b9d6c9a07

Ennek az épületnek a láttán kicsit olyan érzésünk lehet, mintha egy robot kelne életre a szemünk előtt. Ez nem véletlen: az épület ugyanis a Massachusettsi Műszaki Intézet egyik épülete.

Építésénél a korábban már a Walt Disney Koncertterem kudarca kapcsán említett világhírű építész, Frank Gehry neve ismét feltűnik. Sajnos a szerencse ezúttal sem állt az építész mellett.

Az épületet 2004-ben adták át, 2007-ben pedig már be is perelték a híres építészt. Az épület belsejében szivárgásokat találtak, amitől gomba keletkezett a falakon, ez pedig helyenként olyan kiterjedt volt, hogy a téglafalat is megrepesztette, a vízelvezető rendszerek helytelen működése miatt pedig a jég megfagyott és elzárta a vészkijáratokat.

Frank Gehry végül megnyerte a pert, mivel rámutatott arra a tényre, hogy javaslata ellenére a megbízói pénztakarékossági okokból nem voltak hajlandók a problémákat megoldó rendszereket beépíteni. Ezt később mégis meg kellett tenniük, különben az épület teljesen tönkrement volna.

4 John Hancock Center, Boston (USA)

1262025b439d50bfdedcf8aab8

Amikor 1969-ben átadták, a John Hancock Center a New York-i épületeket leszámítva a legmagasabb épület volt az Egyesült Államokban. Az átadása azonban nem volt egyszerű, a projekt készítői ugyanis sok pontatlanságot követtek el a számításokban.

Hab volt a tortán, hogy az építés befejezése előtt omladozni kezdtek az épület üvegablakai. Hatalmas, dupla rétegű biztonsági üvegekről beszélünk, amik a 100 méteres épületről aláhullva hatalmas veszélyt jelentettek a környéken közlekedő gyalogosokra és autósokra egyaránt. 1973 áprilisában ezért (a megnyitás után 4 évvel) az épület számos emeletét ezért még mindig rétegelt lemezek borították ablakok helyett.

Az épület teljes befejezésére végül további 3 millió dollárt kellett költeni, az épület 58. emeletére pedig ólomsúlyokat telepítettek, amik segítik az épület stabilitását a zord időben.

 

 

 

3 Aon Center, Chicago (USA)

cab26557088c8f2581482a7019

Az 1974-ben átadott chicagói felhőkarcoló még ma is a világ egyik legmagasabb épülete, és a története is legalább ennyire legendás.

Építésekor ugyanis az építészek nem vették észre egy kellemetlen apróságot. A helyzet az, hogy az épület megépítését követően annak külsejét vékony márvány borította, az építészek azonban figyelmen kívül hagyták, hogy ez az anyag sokkal vékonyabb és könnyebb, mint a más hasonló épület külső burkolatához használt anyag. Ennek eredménye az lett, hogy az egyik födém az erős szélben egyszerűen lehámozódott, és az egyik közelben található épület tetejére zuhant.

Amikor kiderült, hogy ez bármikor megismétlődhet, úgy döntöttek, hogy az épület külső bevonatát teljes egészében fehér gránitra cserélik. Ez 80 millió dollárba került, pontosan annyiba, mint amennyibe az épület felépítése került első körben.

2 House Farnsworth, Illinois (USA)

e05c1d56bcae5d03c35e181a00

Ezt a házat Ludwig Mies van der Rohe építész tervezte, és ez a 20. század egyik leghíresebb épülete. Illinois-ban található, Plano város közelében. A fák között elrejtett ház lehetővé teszi a lakók számára, hogy teljes összhangban élhessenek a természettel, és mivel a föld fölé van emelve, ezért nagyon könnyű, légies érzést kölcsönöz.

A megrendelő Edith Farnsworth volt, aki önálló nyaralóként akarta használni. A nő itt szerette volna tölteni a nyugdíjas éveit, pihenni és kikapcsolódni, messze a város zajától, ám vágyai sajnos végül sosem válhattak valóra. Amikor a ház elkészült, a falai egyszerűen megőrjítették az úrnőt. Ennek oka a teljes egészében üvegből készült falak voltak, amiken belül nem voltak függönyök. A nő így nem tudott pihenni, sem ellazulni, és végsősoron teljesen őrületbe kergette a ház.

Bosszankodása odáig fajult, hogy végül eladta az épületet Peter Palumbo építészkedvelőnek, akitől később megvásárolta a Nemzeti Műkedvelő Alap.

1 Pisai ferde torony, Pisa (Olaszország)

854ebf59858e1ffc4fdd4c2885

Bár a cikkünkben modern épületekre fókuszáltunk, természetesen egy építészeti bakival kapcsolatos cikk sem lehet teljes a Pisai ferde torony nélkül. A projekt híressé tette Bonanno Pisano építészt, Olaszországnak pedig egy teljesen új turistalátványosságot adott. A csaknem 14,5 ezer tonnás torony ma már több mint 800 éves, túlélt 4 erős földrengést, és úgy tűnik, hogy a szemmel látható hibája miatt nem lesz könnyű elpusztítani őt.

Már az építése kezdetén észrevehető volt, hogy a szerkezete kezdett eltérni a függőlegestől. Ennek oka az olasz talajok egyenetlensége és heterogenitása volt. A torony északi része alatt a föld sokkal keményebb volt, mint a déli rész alatt, ezért a szerkezet az egyik oldalon süllyedni kezdett.

Sok éven át folyamatosan nőtt a torony dőlésszöge, míg 2008-ban végül az olasz építészeknek sikerült stabilizálniuk a szerkezetet és teljesen megállítani annak további dőlését.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?