Életmód, Érdekes

8 jel, ami arra utal, hogy mérgező családban nőttél fel

Dühös kitörések, szorongás, rejtett érzelmek és alacsony önbecsülés – sajnos egyes szülőknek minden hibájukat sikerül továbbadniuk a gyermekeiknek. Az önzőség vagy a gyermekek iránti közöny már születésüktől kezdve nagy hatással van rájuk, és az egész életüket befolyásolja. Ennek eredményeként a gyerekek téves önkritikát képeznek, tehetetlenné válnak és megnehezedik számukra a társadalmi élet is.

 

 

 

8 Félsz, hogy manipulálnak

A mérgező családokban gyakran manipulálják egymást a családtagok. Ez napi szinten rendellenes viselkedéshez, olykor pedig erőszakhoz vagy ahhoz közeli pszichológiai bántalmazáshoz vezethet. Az ilyen családban élő ember bizalmát veszti másokban, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ne kerülhessenek hozzá közel más emberek. Ez a folytonos manipuláció végül a családtól való teljes elszakadást okozza általában.

7 Nehezen lépsz kapcsolatba másokkal és nem bízol bennük

Feszült légkörben nevelkedve, a folyamatos manipuláció és a mentális bántalmazás kitörölhetetlen nyomot hagy az emberekben. Idővel egyre nehezebb lesz megszabadulni ettől, hosszú távon pedig a másokba vetett bizalom hiányában fog megnyilvánulni.

A kötődés ezáltal megnehezül, mivel a gyermek sosem látta személyesen, hogy milyen is egy normális kapcsolat vagy család, így mindig tartani fog tőle, és a legapróbb, legjelentéktelen problémákat is könnyedén túlreagálja vagy másokat hibáztat érte.

6 Nem bírod a kudarcot

A mérgező környezetben nevelkedő gyermekek folyamatosan úgy érzik, hogy nem elég jók és nem felelnek meg a családjuknak. A szüleik általában erre rá is tesznek egy lapáttal, hiszen többet kérnek tőlük, mint amit a gyermek teljesíteni tud. A gyermeknek ettől roncsolódik az önértékelése, és figyelemhiányt is okozhat. Ennek eredményeként a gyermek a későbbiekben rendkívül nehezen viseli majd el a kudarcokat, ezek könnyen szorongásos rohamot okozhatnak nála.

5 Nem építettél fel saját személyiséget

Ha az ember egy olyan családban nő fel, ahol mindig csak azt hallja, hogy miben rossz, vagy miért nem elég jó, az értelemszerűen a saját magához való hozzáállást is negatívan befolyásolja. Ez ugyanolyan fontos, mint a szeretet és az összetartozás érzés – ha ez nincs meg a szülő és a gyermek közötti kapcsolatban, esetleg a szülő visszaél vele, az teljesen átformálja a gyermekben az önértékeléssel kapcsolatos kérdéseket. Ez később szorongásos rohamot és depressziót okozhat.

4  Kritikával kapcsolatos problémák

A mérgező szülők által okozott problémák alacsony önértékeléshez vezethetnek, mellyel úgy érezheti magát a gyerek mintha nem lenne elég jó. Ez annyira negatívan befolyásolja a lelkét, hogy folyamatosan kritizálni fogja saját magát, sőt tétovázni fog és háromszor is átgondolják a dolgokat. Fiatalon elfogadják, hogy “rosszabbak”, mint mások ezért mentálisan szenvednek. Viszont a szükséges támogatás nélkül nem tudnak változtatni.

3 Utolsó helyre sorolt érzelmek

A verbálisan vagy fizikailag bántalmazó szülők nem foglalkoznak gyermekeik érzelmeivel. Ezenkívül, ha a gyermekek érzelmeik kifejezésénél csak negatív élményben részesülnek egy idő után mindenki elől el fogják rejteni fájdalmukat és haragjukat.

Az érzelmek elnyomása befolyásolja az önértékelést is. Nehezen értik meg magukat és azt mit is akarnak az élettől. Ezzel párhuzamosan nem fejlesztik magukat, mert szellemileg visszatartja őket a bizonytalanság és a korábbi közelség hiánya.

2 Gyakori szorongás

A toxikus családokból származó gyermekeknél gyakran diagnosztizálnak szorongást és depressziót. Ez a családi instabilitás, a mentális és fizikai rossz bánásmód, valamint a biztonság hiánya okozza. A szorongással küzdő gyermekek nehezen tudnak koncentrálni, ingerlékenyek, nyugtalanok, aggódók és feszültek.

1 Mindig úgy érzed magad, mint egy tehetetlen gyerek

A mérgező szülők gyakran nem veszik komolyan a gyereket. Életkorától függetlenül úgy kezelik, mint egy tehetetlen csecsemőt. Irányítani akarják, parancsolnak neki és ha ellenállásba ütköznek, megsértődnek, hogy bűntudatot keltsenek a gyerekben.

Ha egy gyerek nem hozhat döntéseket, megsértik a magánéletét és nem kezelik önálló emberként, az komolyan árthat a mentális egészségének. Szorongás alakulhat ki nála, mindig félni fog valami újba kezdeni, és nem lesz képes beilleszkedni a társadalomba.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?