Belföld, Hírek

Müller Cecília figyelmeztet: nagyon nehéz hetek várnak ránk – Soha nem kellett komolyabban venni a járványt, mint most

Az operatív törzs megtartja eheti első tájékoztatóját. Mit jelentenek a drámaian magas járványadatok? Hogyan folytatódik a héten az oltási program, miután már a kínai vakcinát is elkezdték bevetni a járvány elleni harcban? – Vélhetően ezekről is beszámolnak ma Müller Cecíliáék. 

 

 

 

 


Mint megírtuk, hétfőre 4 326 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 84 beteg, ezzel az elhunytak száma 15 058 -ra emelkedett.

Itt nézheti videón a tájékoztatót:

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. március 1.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. március 1.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2021. március 1., hétfő

Az operatív törzs online tájékoztatóján elhangzott:

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a járvány harmadik hullámára való tekintettel a kormány március 15-ig meghosszabbította hazánk teljes schengeni belső határszakaszán az ideiglenesen bevezetett határforgalom ellenőrzést és határőrizeti feladatokat. Ismertette, hogy hatályban maradnak a maszkviselésre, a kijárási tilalomra és a közterületi csoportosulás, gyülekezésre érvényben lévő szabályok is.

Azzal folytatta, hogy rendszeresen megjelennek csalók is járványt kihasználva: rossz minőségű maszkokat és fertőtlenítőszereket kínáltak az embereknek. Jóval drágábban árulják, mint az a rendes ára lenne, illetve előfordult, hogy semmit nem adtak azoknak, akik előre elutalták nekik a pénzt. Most már illegálisan árult védőoltások is megjelentek a piacon, ezekkel azonban óvatosságra int, mindenkinek felhívta a figyelmét, hogy csak az állam által juthatunk biztonságos, hatékony oltóanyaghoz. Elmondta, hogy a koronavírussal szembeni csodaszer nem létezik!

Vannak olyan csalók, akik házról házra járnak és személyesen kérik az embereket, hogy írják alá és töltsék ki a regisztrációs lapot, de Kiss Róbert figyelmeztet, hogy nincs ilyen állami gyakorlat, így senki ne töltse ki ezeket a papírokat. Kiss a hétvégi szabályszegésekkel kapcsolatban elmondta, hogy hétvégén egy zuglói söröző előtt 22-en tartózkodtak egyszerre, közülük nyolcan szeszesitalt is fogyasztottak, amit a sörözőből vásároltak. Ugyancsak Budapesten, a Jókai téren is intézkedtek a rendőrök, egy kilencfős társaság fogyasztott a söröző előtt. Összesen több mint 1100 személy ellen kellett intézkedni a hétvégén a kijárási tilalom megszegése miatt.

Müller Cecília: Nagyon nehéz hetek várnak ránk

Müller Cecília azzal kezdte tájékoztatóját, hogy elmondta: „Világszerte tombol a járvány, a világon már 113 millió fertőzöttet regisztráltak, 64 millióan felgyógyultak a betegségből. 2,6 millió embertársunk meghalt, nem tudott megküzdeni a betegséggel” – mondta.

Az elmúlt napokban folyamatosan emelkednek a járványügyi számok, Müller szerint „nagyon fontos, hogy minden figyelmünket az elkövetkezendő hetekre irányítsuk, mert nagyon nehéz hetek várnak ránk”. Látható, hogy Európában is számos ország a teljesítőképessége határára került, legfőképpen az egészségügyi ellátórendszerüket tekintve. „Soha nem kellett komolyabban venni a járványt, mint jelenleg.” A harmadik hullám a vírusmutánsok miatt berobbant, ezt mutatják a hétvégi drámai számok is. 652 beteggel több lett a kórházban kezelt személyek száma. Nemcsak az új fertőzöttek száma emelkedik, hanem súlyosabban zajlik a betegség is sok embernél: 537-en vannak lélegeztetőgépen jelenleg.

Félő, hogy a következő hetekben nagyon megterheli a járvány az egészségügyi rendszert, ezért be kell tartani a higiéniás szabályokat, a védekezési szabályokat – kérte a tisztifőorvos mindenkitől!

Oltási program

Müller azzal folytatta, hogy a múlt héten intenzíven megugrott a védőoltások beadása is hazánkban, ami azért is dicséretes, mert az oltóanyag-beszerzés egy nagyon kritikus és nehéz feladat, most az egész világ ezzel küzd.

Elmondta, hogy Magyarországon jelenleg ötféle vakcina áll rendelkezésre. Ma hajnalban 280 ezer Szputnyik V vakcina indult el Budapest felé, ebből 100 ezer második komponensű (az első komponens már nálunk van), a fennmaradó 180 ezer adag pedig első oltásra használhatóak fel. Müller bízik abban, hogy ezzel nagy mértékben meg lehet növelni az oltakozók számát.

Az eddigi lekötött 6,5 millió Pfizer vakcina helyett már 10,87 millió oltóanyagot kötöttünk le ettől a gyártótól – mondta el Müller, így a Pfizer-vakcina mennyiségét is tudták növelni hazánkban.

Megköszönte a háziorvosoknak a munkájukat. Eddig 685.247 fő megkapta már az első oltást itthon, és közel 251.691 fő már a másodikat is. Ezzel Európában előkelő helyen vagyunk átoltottság szempontjából. Málta és Dánia után Magyarország a harmadik helyen áll, ha a népességi arányokat vesszük figyelembe. Müller elmondta, aki válogat a vakcinák közül, az akár heteket is veszíthet ahhoz, hogy védettséget szerezzen a vírus ellen. Ezt mindenki vegye figyelembe a döntéskor, a jelenlegi helyzetben nagyon megfontolandó – mondta el.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?