Belföld, Hírek

Egészségügyi szolgálati jogviszony: bezárt egy szakrendelő, egy kórházból 17 dolgozó ment el

A hét elejétől lenne kötelező az egészségügyi dolgozóknak a szerződésváltás az új jogszabály alapján. Ez pedig az egészségügyi szolgálati jogviszony létesítése, amit sokan elleneznek, sőt, a járványügyi helyzet ellenére úgy tűnik, sokan nem is írták alá az új szerződést.

 

 

 

 


Mint a Blikk korábban megírta, a helyzet miatt súlyos helyzetbe kerülhet a magyar egészségügy: szerződés híján ugyanis nem dolgozhatnának az orvosok az állami ellátásban. Március 1-jétől szűnik meg az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti jogviszonya, helyette az egészségügyi szolgálati jogviszony lép érvénybe. Az új szabályok értelmében a jövőben csak engedéllyel lehet másodállást vállalni, viszont az orvosoknak cserébe jelentős béremelés jár. Bár az alapfizetés magasabb lesz, az egyelőre bizonytalan, hogy a kórházanként eltérő bérkiegészítések hogyan alakulnak a jövőben. Ezeket azért is lenne fontos tisztázni, mert az orvosok fizetésének tetemes részét tették ki korábban a pótlékok.

Már rögtön az első napon, azaz ma, március 1-jén súlyos problémákkal kellett szembesüljön Aba városa. A kisebbségi tulajdonosok ugyanis megtiltották az igazgató egészségügyi szolgálati jogviszonyának létrehozását.

Aba Város Önkormányzata közleményben tudatta, hogy március 1-től kénytelenek bezárni a helyi szakrendelőt, melynek vezetője az azt működtető gazdasági társaság ügyvezetőjeként megbízási jogviszonyban látta el a tevékenységét.

Ezt kellett volna egészségügyi szolgálati jogviszonyba átfordítani, ám mivel az igazgató ilyen jogviszonya egy összeférhetetlenségi vita miatt nem tudott létrejönnivezető nélkül maradt a szakrendelő, mely a törvény szerint a mai naptól határozatlan ideig zárva tart.

„Az abai szakrendelőnél is át kell térni az egészségügyi szolgálati jogviszonyra 2021. március 1-jétől. Ehhez március 1-jéig a szakrendelő igazgatójának is alá kell írnia a munkaszerződést. A február 26-i pénteki döntésével a szakrendelőt működtető cég hét kisebbségi önkormányzati tulajdonosa (Seregélyes Nagyközség Önkormányzata, Sárosd Nagyközség Önkormányzata, Sárkeresztúr Község Önkormányzata, Sárszentágota Község Önkormányzata, Soponya Nagyközség Önkormányzata, Tác Község Önkormányzata, Csősz Község Önkormányzata) megakadályozta a munkaszerződés aláírását.

A törvény szerint március 1-jétől bármiféle tevékenységet KIZÁRÓLAG olyan személy láthat el, aki már az új egészségügyi szolgálati jogviszonyban áll. Mivel az igazgató ilyen jogviszonya nem tudott létrejönni, vezető nélkül maradt a szakrendelő. Nincs, aki irányítója, nincs végső felelőse az ott zajló tevékenységnek. Így a szakrendelő működése március 1-jével szünetel. Jelen helyzetben beteget fogadni nem lehet, de még a dolgozók februári munkabérét sem lehet elutalni” – olvasható a közleményben.

A törvény szerint március 1-től be kell zárni az abai szakrendelőt, mert a kisebbségi tulajdonosok megtiltották az…

Közzétette: Aba Város Önkormányzatának hivatalos oldala – 2021. március 1., hétfő

És ez még csak a kezdet. A hvg.hu szerint a budapesti Szent Imre Kórház intenzív osztályának dolgozói közül tizenheten egy közös képpel búcsúztak el. A Facebookon ugyan nem részletezték bővebben, képükhöz csak annyit írtak oda: Mi lekapcsoltuk a villanyt.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?