Állat, Érdekes

18 tény az állatokról, amik után tátott szájjal fogod bámulni a képernyőt

A méhek néha pesszimisták, a disznók gyakorlatilag nem izzadnak, és egyes fókák remekül tudnák utánozni a Csillagok háborúja filmek hangjait. A fauna olyan sokszínű és lenyűgöző, hogy minden nap tanulhatunk valami újat a bolygón velünk együtt élő szomszédaink életéről.

 

 

 

1 A patkányok nevetnek, amikor megcsikizik őket.

70534152a48633c0b6a20b9b16

De olyan magas hangon teszik ezt, hogy a tudósoknak speciális felszerelésre volt szükségük ahhoz, hogy meghallják és felfedezzék.

2 A mangalica az egyetlen sertésfajta a világon, amit szőr borít.

e5ee0b5390a7127e99ccc321c4

Ezeket az állatokat néha „juhdisznónak” is nevezik, mivel a szőrük olyan vastag és göndör, mint a juhoké. Ennek ellenére az ő gyapjújukat nem használják kötött termékek előállításához.

3 A lunda madarak egy életre választanak maguknak párt.

Udvarláskor összedörzsölik a szép orraikat, majd ásnak egy gödröt és fészket építenek benne. Néha, amikor a lundák lusták, egyszerűen kiűzik a nyulakat a saját lyukukból és elfoglalják azokat.


4 Barkóscinege: az állatvilág Jean-Claude Van Damme-ja.

Ezeknek a madaraknak a hímjei fényűző bajuszt viselnek, testalkatuk pedig leginkább egy biliárdgolyóhoz hasonlít – mivel olyan gömbölyűek.

5 A zebrák nem szeretnek egyedül aludni.

69b0ff5871808c4b32036ccc6e

A lovakhoz hasonlóan a zebrák is állva alszanak, ám mivel túl sok ragadozó feni rájuk a fogát, ezért egy zebra csak akkor alszik nyugodtan, ha van mellette valaki, aki őrködik, miközben ő alszik.

6 A gyűrűsfarkú makik között az a domináns, aki a legbüdösebb.

Ezek az aranyos, kerek szemű kis állatok jó eséllyel versenyezhetnek a legbüdösebb állat címért. Világukban a bűz egyfajta elismerés: minél büdösebb egy állat, annál inkább tisztelik őt a társai.

7 A vidrák képesek rejtvényt fejteni.




Ráadásul azok a vidrák, akiknek ez kezdetben nem túl jól megy, azok megfigyelik a rokonaikat és példát vesznek azokról a vidrákról, akik ezt a legjobban csinálják. 

8 A kenguruk elhitették a tudósokkal, hogy nem finganak.

A természettudósok hosszú éveken keresztül biztosak voltak abban, hogy az erszényesek nem finganak. Csak később tudták meg, hogy ugyanúgy finganak, mint bárki más, pusztán az általuk kibocsátott gázok minimálisak.

9 A pingvinek nagyon romantikusak.

Ezek a frakkba öltözött jóképű férfiak tudják, hogyan kell levenni egy nőt a lábáról, majd örökre gondoskodni róluk. Akárcsak az emberek, ők is „eljegyzik” a kedvesüket, ám gyűrű helyett gyönyörű követ használnak erre a célra. Ehhez sokszor az egész partot gondosan átvizsgálják, míg végül megtalálják a legszebb és legsimább követ, amit aztán a kedvesüknek adhatnak.

10 Az elefánt bébik cumizzák az ormányukat, hogy megnyugodjanak.

Ebből a szempontból az elefánt bébik nem sokban különböznek az emberi kisbabáktól. Amíg a babák az ujjukat szívják ugyanezen okból, addig a kis elefántok az orrukat cumizzák, hogy megnyugodjanak.

11 A koaláknak az emberekhez hasonló ujjlenyomatuk van.

Ráadásul annyira hasonló az emberekéhez, hogy számos történet létezik arról, hogy a tapasztalt nyomozókat is összezavarja, ha a bűncselekmény helyszínén egy koala járt, mivel majdnem lehetetlen megkülönböztetni az ujjlenyomataikat az emberekétől. Hogy ezek a történetek igazak-e vagy sem, azt nem tudjuk.

12 A kutyák tüsszentése egyfajta titkos üzenet.

A kutyák számára a tüsszögés épp olyan kommunikációs eszköz, mint az ugatás vagy a nyüszítés. Persze akkor is tüsszenthetnek, ha por jut például az orrukba, de teljesen különböző tüsszentést használnak például, hogy jelezzék, minden rendben van, és csak játszani szeretnének, vagy hogy közöljék, fáradtak és pihenni akarnak.

13 A lajhárok súlyának felét a gyomruk adja.

Ezeknek a lassú állatoknak az anyagcseréjük sem siet sehová, ezért hosszú órákra van szükségük ahhoz is, hogy megemésszenek egy kevéske ételt. Egy jól megtermett lajhár testtömegének akár 2/3-át is kiteheti pusztán a gyomruk súlya. Ezek az állatok egyébként hetente egyszer másznak le a fáról, hogy WC-re menjenek.

14 Afrikában hős patkányok élnek.

És ez nem túlzás. A gambiai hőspatkányok valóban képesek megmenteni az emberek életét, mivel kiképezték őket a fel nem robbant aknák felkutatására. Egy Magawa nevű patkány még PDSA aranyérmet is kapott a bátorságáért és a kötelességtudatos munkavégzéséért.

15 A bagoly szeme rendkívül árulkodó.

A baglyok szemének színe segít azonosítani a fajaikat, illetve jelzik a napszakot, amiben túlnyomórészt vadásznak. A sárga szemű baglyok általában éjszaka, míg a narancssárga szemű baglyok alkonyatkor vagy hajnalban indulnak vadászni.

 

 

 

 

16 Ausztráliában mesébe illő pingvinek vannak.

Magyarul kék pingvineknek, angolul viszont little penguin-nak hívják őket, nem véletlenül: méretük hihetetlenül apró, tollaik pedig szokatlan kék színűek.

17 Az erszényes ördögök életre szóló barátságokat kötnek.

A ragadozó állatok általában ritkán kötnek barátságokat még a saját fajtájukból származó társaikkal is, ám az erszényes ördögök kivételt képeznek ez alól. A tudósok kimutatták, hogy ezek az állatok fiatalkorukban választanak maguknak barátot, akivel aztán egész életükben összetartanak.

18 A harkály nem tud állva enni.

d2ebe05cc1b449a9075c80254c

Az evolúció során a harkályok teste annyira a fatörzsön történő függőleges étkezéshez idomult, hogy a speciális szerkezetű lábaik, izmaik és a karmuk hossza egyszerűen nem teszik lehetővé, hogy ezek az állatok vízszintesen is képesek legyenek a lábaikon állva élelemhez jutni – ha ezt akarják tenni, akkor kénytelenek „leülni” az étkezés idejére.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?