Érdekes

Hülyének lenni nem pénztárcabarát: íme a világ 10 legdrágábban elárverezett vacka

Fizetnél valaha 167 millió forintot egy megrágott rágógumiért? 83 ezer forintot egy falat csokoládéért? Esetleg 17 millió forintot egy palack ásványvízért? Valószínűleg nem, ahogy egy normális ember sem, ám a cikkünkben szereplő vackok ennek ellenére mégis csillagászati árakon kerültek értékesítésre, és hogy ki vagy inkább miért fizetett értük ennyit…arra még csak ötletünk sincs. Mindenesetre megtették.

 

 

 

1 Hal – 200 millió forint

Egy arab üzletember 700 ezer dollárt, vagyis közel 200 millió forintot fizetett ezért a halért, aminek az oldalán az „Allah” szó olvasható arab nyelven.

2 Postai bélyeg – 650 millió forint

Ez a képen látható svéd bélyeg azért ilyen értékes, mert Svédországban egyébként kék színű bélyegzőket használnak, és ez az egy, ami sárga színű. Ezt a bélyeget egyébként 1855-ben adták ki, és akkor 7 svéd korona volt az ára. 2010-ben ezzel szemben egy bélyeggyűjtő 2,3 millió dollárt, vagyis több mint 650 millió forintot fizetett ezért a ritkaságért.

3 Kiköpött rágógumi – 167 millió forint

Sir Alex Ferguson, a Manchester United edzőjének utolsó mérkőzésén rágott rágógumija 167 millió forintért kelt el egy online aukción. Az edző egyszerűen kiköpte azt a pálya szélére, majd egy szemfüles rajongó megtalálta, felvette, és bekeretezve meghirdette azt az interneten.


4 Csokoládé – 83 ezer forint

Ez az ecuadori To\’ak névre hallgató csokoládé a világ legdrágább csokoládéja. Eredeti ecudori kakaóbabból készül, és alig 50 grammos súlya ellenére, mégis több mint 80 ezer forintba kerül darabja.

5 Palack víz – 17 millió forint

Az Acqua Di Cristallo Tributo a Modigliani névre keresztelt 1,25 literes palackban árult víz a világ legdrágább vize. Kétféle változat létezik belőle: az egyiknek az üvege kristályból (bal) a másiknak az üvege aranyból (jobb) készül. A víznek a belsejében is arany található, ugyanis több milligramm aranyat oldanak fel az egyébként izlandi gleccserek, kristálytiszta francia és fidzsi-szigetei források vizéből készült szomjoltóban.

6 Double Fantasy album – 127 millió forint

John Lennon és Yoko Ono albumának létezik egy speciális, John Lennon által aláírt változata. Az 1980. december 8-án aláírt album néhány évvel ezelőtt 127 millió forintért talált gazdára egy aukción.

7 Gyártáshibás üdítős doboz – 80 millió forint

Nem tudjuk ki és nem tudjuk miért, de egy névtelen személy 281 ezer dollárt, vagyis közel 80 millió forintot fizetett ezért a gyártáshibás alumínium dobozért az Ebay-en.

 

 

 

 

8 Baseball-labda – 141 millió forint

A képen látható labda mögött szomorú történet rejlik, ugyanis 1920-ban fejen találták vele a Clevelandi indiánok egyik játékosát, Ray Chapman-t, aki 12 órával a baleset után belehalt a labda által okozott fejsérülésbe. Egy gyűjtő nemrég 141 millió forintot fizetett ezért a labdáért.

9 Muhammad Ali kabátja – 141 millió forint

A bokszoló Muhammad Ali kabátja mögött nincs olyan tragikus történet, mint az iménti baseball-labda mögött, mégis pontosan ugyanannyit fizetett ért egy lelkes rajongó. Ali egyébként a XVII. nyári olimpián viselte ezt a kabátot, ahol könnyűsúlyú bajnok lett.

10 Baseball-kártya – 793 millió forint

A Pittsburgh Pirates baseballcsapat játékosát, Honus Wagner-t ábrázoló kártyát 1909-ben dobták piacra a Piemont-cigaretták reklámozása céljából. Wagner nagyon egészséges életmódot folytatott, sohasem dohányzott és ezért nagyon ideges lett, amikor megtudta, hogy a fotójával ábrázolt cigarettát dobtak piacra. Ennek eredményeképpen el is érte, hogy beszüntessék a gyártását, ám 40 darabot így is sikerült értékesíteni belőle. Az egyik ilyenért pedig nemrégiben 793 millió forintot fizetett egy gazdag gyűjtő.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?