Belföld, Hírek

Deutsch Tamás után a többi fideszes EP-képviselőt is felfüggeszthetik

Egyre valószínűbb, hogy hamarosan kenyértörésre kerül a sor az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportja és a fideszes EP-képviselők között – írja a Népszava. A lap információi szerint Az EPP elnökségének pénteki ülésén megszületett a döntés az eljárási szabályzat módosításáról, amely lehetővé tenné a csoportos kizárást és felfüggesztést, amelyre jelenleg nincs mód.

 

 

 

 


A végleges szöveg még nincs meg, de gyorsan elkészülhet, és már akár jövő szerdán el is fogadhatják. Az EPP-ben nem számítanak hosszú vitára, mert széles konszenzus övezi a tervezetet.

A kizáráshoz a jövőben azonban már nem sima többség, hanem kétharmados fog kelleni. Kivéve, ha olyan párt tagjáról van szó, amelyet már kizártak, vagy felfüggesztettek. Azaz a fideszes képviselők akár a szavazatok 50 százaléka plusz egy vokssal kizárhatók, vagy felfüggeszthetők lennének.

Deutsch Tamást azután függesztették fel, hogy Manfred Weber frakcióvezetővel kapcsolatban gestapózott egyet. Az EP-képviselő hiába kért bocsánatot, felfüggesztették, és a Népszava EPP-s forrásai szerint a fideszes képviselők is erre a sorsra juthatnak a tervezet elfogadása után.

A felfüggesztett képviselők nem tölthetnének be pozíciókat sem az EP-ben, sem a frakcióban, nem vállalhatnának jelentéstevői megbízatást és nem kaphatnának pénzügyi támogatást a politikai csoporttól. De a korábbi javaslatokkal szemben nem fosztanák meg őket a felszólalási lehetőségektől a szakbizottságokban és a plenáris ülésen, mert az jogilag támadható lépés lenne.

Trócsányi László az eldurvuló vita hevében péntek délelőtt azt mondta, hogy beperelnék a Néppártot az Európai Bíróságon, ha kizárnák a Fideszt.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?