Belföld, Hírek

Tíz év alatt több mint 90 százalékkal nőtt a ingatlanok ára Magyarországon

Érdekes adatsort publikált az Eurostat az Unió ingatlanpiacának alakulásáról a 2010 utána időszakban, ezeket nézte meg a Növekedés.hu. A statisztika a 2010 harmadik negyedéve és 2020 harmadik negyedéve közti változást veszi figyelembe, kivéve Görögországot, ahol csak 2019-es adatok állnak rendelkezésre.

 

 

 




 

Az adatok szerint Magyarországon az ingatlan-áremelkedés kicsit több mint 90 százalék volt az adott időszakban, míg a bérleti díjak csak 45 százalékkal emelkedtek. A lap szerint az eltérést több dolog magyarázhatja: egyrészt sokan vettek ingatlant befektetési célból, nem foglalkozva az árral, míg a bérleti piacon a fizetőképesség erős korlátokba ütközik. Emellett döntő lehet, hogy az időszakban sokat javultak a hitelre történő lakásvásárlás feltételei és sok kedvezmény is megjelent, így sokak számára reális alternatíva lett a lakásvásárlás még a magasabb árak mellett is, így ők nem jelennek már meg a bérleti piacon.

Az ingatlan áremelkedés mértékében az EU-n belül másodikok vagyunk Észtország után.

A visegrádi országokban a hazainál lényegesen kisebb volt az emelkedés, azonban 2010-ben jellemzően eleve jóval magasabbak voltak az ingatlanárak a három országban.

Viszonylag kevés ország van, ahol a bérleti díjak nagyobbat nőttek, mint az ingatlanárak, közülük ugyancsak Észtország van az első helyen, majd a tavalyi évben gazdasági csodát megvalósító Litvánia következik, melyet Írország követ. A másik véglet Görögország és Ciprus, ahol a bérleti díjak is csökkentek, Spanyolországban és Olaszországban viszont nőttek annak ellenére, hogy az ingatlanárak csökkentek, teszi hozzá a lap.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?