Életmód

8 hiba, amit mindenki elkövet felújítás során a pénzmegtakarítási szándéka miatt

Amikor renoválásra, felújításra adod a fejed, akkor számolnod kell azzal, hogy nem két forintba fognak kerülni a munkálatok. Persze a legtöbben mindent olcsóbban, de jó minőségű anyagokból szeretnének megoldani, ám ez nem olyan egyszerű. Az olcsó minőségű anyagokkal végzett felújítás során biztos lehetsz benne, hogy sokkal hamarabb meg kell ismételni a procedúrát, mint gondolod. Viszont nem csak anyagi oldalról keletkezhetnek hibák és problémák. Például gondoltad volna, hogy egy rossz minőségű PVC ablak növeli az allergia és az asztma kialakulásának kockázatát? Nem, igaz? A mostani posztunkban elhoztuk azokat a dolgokat, amikre célszerű alaposabban odafigyelni egy felújítás során.

 

 

 

1, Padlóburkolatok

Egy padlóburkolat kiválasztásánál fontos, hogy jó minőségűt válassz az olcsóbb kategóriással szemben. Ezt azért is célszerű szem előtt tartani, mert egy olcsóbb laminált padlót, padlóburkolatot sokkal nehezebb cserélni. Mielőtt vásárlásra adnád a fejed gondold át mely helyiségekben van a leginkább szükséged jobb minőségű burkolatra.

Ha olyan helyiségek felújításában gondolkodsz mint a konyha, WC, fürdőszoba akkor jobb, ha járólapot választasz, mivel nem szivárog át rajta a víz! A nappali vagy háló esetén a legjobb választás egy jó minőségű laminált padló vagy linóleum.

2, Tapéta vagy bármilyen más falburkolat

A tervezők sokkal jobban kedvelik a falfestést, mint a tapétázást. Ennek az az oka, hogy a festék egyenletesebben oszlik el a falon és nem hólyagosodik fel, mint a tapéta. Arról nem is beszélve, hogy egyetlen szoba kikenéséhez nincs szükség egy vödör festékre, így bőven marad más helyiségek felújítására is.

Ezen kívül a minőségi festések több évre megoldhatják a problémákat. Meg kell jegyezni, hogy a drága tapétákat viszont nehéz eltávolítani, sőt ki is szedhetnek darabokat a falból, mert rendkívül erős anyagból készülnek.

3, Radiátorok

Amennyiben a felújítási munkálatok a fűtési szezonra esnek, az számodra nagy előnyökkel jár főleg ha családi házban laksz. Ezzel megtudhatod, hogy a radiátorod működik-e vagy sem. Amennyiben a teljesítménye nem felel meg, mert már rossz vagy öreg, haladéktalanul szerezz be egy új modellt ami biztosítja neked és családodnak a meleget a téli időkben. Azonban ha radiátor cserén gondolkodsz, akkor vedd számításba a csőrendszer átnézését, esetleges cseréjét. Társasházak esetén jobb a fűtési szezon után lecserélni a fűtőtesteket.

Az optimális radiátorokon kell lennie egy hőfok szabályozónak, amivel tetszés szerint állíthatod a hőmérsékletet.

4, Épületgépészet

Egy rossz minőségű WC-ről idővel leválhat a króm bevonat, a fedél elakadhat és besárgulhat, sőt a tartály is használhatatlanná válhat. Mivel vannak a WC-nek olyan rejtett rendszerei, melyek nem javíthatók, ezért célszerűbb egy újabb és minőségibb modellt beszerezni. Ne feledkezz meg arról sem, hogy a korszerűbb modelleken már antibakteriális védőréteg is van.

5, Szigetelés és szellőzés

A műszaki problémákon sosem szabad spórolni, mert az olcsó megoldás számos veszélyt rejthet. Ilyenkor a legideálisabb, ha profi szakemberekkel felméreted a terepet és megfelelő minőségű anyagot vásárolsz. Hidd el ez mind érted van! Ha hozzáértő kezekre bízod a munkát, kevesebb esély van arra, hogy az alsó szomszédot leáztatod, vagy úgy fog kinézni a lakásod mint egy háborús övezet.

A fürdőszoba egyik leglényegesebb része a szellőző, és fontos, hogy ez mindenképp legyen bent. Ennek segítségével megakadályozhatod a penész kialakulását, mivel a helyiségben felgyülemlett párát elvezeti.

6, Fa és fából készült bútorok

A bal oldali képen látható ajtók nem mondhatók jó választásnak, ugyanis olyan anyagokból készülnek, amik eldeformálódhatnak, sőt akár el is törhetnek, arról nem beszélve, hogy nagyon vékonyak.

Ha mindenáron famintához ragaszkodsz, akkor a bútorokat érdemes igazi fenyőből csináltatni. Ennek lágyabb a textúrája, jobb hangszigetelést biztosít, kedvező áron hozzá lehet jutni és szép megjelenése van.

7, Egyéb kiegészítők

Ha azt akarod, hogy az otthonodban hang nélkül kicsúsztatható polcok, és nyikorgásmentes ajtók legyenek akkor mindenféleképpen előnyben kell részesítened a kiváló minőségű szerelvényeket. Nem kell, hogy a teljes költségvetés ezekre menjen el, elegendő, ha egy megbízható gyártót választasz és egy standard szettet rendelsz.

8, Aljzatok

Nem a kivezetések minőségéről van szó (egyértelmű, hogy meg kell felelnie az összes biztonsági intézkedésnek: egy jó kimenet nem szikra, mivel nem gyengíti az érintkezést a túlzott használat miatt), hanem a mennyiségről.

Az összes biztonsági előírásnak meg kell felelnie az elvártaknak. Ha minden megfelelően van kialakítva, akkor biztosra veheted, hogy nem fog kialakulni se rövidzárlat, se egy apró szikra. Ez egy nagyon fontos szempont, így érdemes figyelembe venned felújításkor.

Ti átestetek már egy-egy nagyobb felújításon?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?