Egyéb

Megint megugrott a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, meghalt 102 beteg – Itt vannak a friss hazai adatok

2855 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 410 129 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 102 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 552 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 313 450 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 127 fő. 4353 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 407-en vannak lélegeztetőgépen.

 

 

 




 

Eddig 471 004 fő kapott oltást, közülük 208 846 fő már a második oltását is megkapta. A mai naptól a háziorvosok megkezdik az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon a hét második felében folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával – írj a koronavirus.gov.hu.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Számos európai országhoz hasonlóan hazánkat is elérte a járvány harmadik hulláma. A brit vírusmutáns egész Európában gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. Ezért a védőoltás most még fontosabb és továbbra is kérjük a védelmi intézkedések betartását. A kormány álláspontja, hogy csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani majd a korlátozásokat, és ehhez az emberek véleményét is kikéri. Az erről szóló online nemzeti konzultáció elindult: https://nemzetikonzultacio.kormany.hu/

A kormány előterjesztésére az Országgyűlés hétfőn elfogadta koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását. Ezzel az Országgyűlés megteremtette a kormány számára a jogi lehetőséget a további hatékony védekezéshez, a magyar emberek életének és egészségének megvédéséhez, valamint a gazdasági károk mérsékléséhez és a munkahelyek megőrzéséhez.

Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Az első kínai-vakcina szállítmány már megérkezett Magyarországra: 550 ezer adag vakcina érkezett, amely 275 ezer ember oltását teszi lehetővé a mai naptól.

Oroszországból 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcinát várunk 3 hónap alatt. Az első, 20 ezer oltására elég szállítmány február elején meg is érkezett, és a regisztrált 60 év felettiek oltására felhasználták a megyei kórházak oltópontjain. Hétfő este pedig újabb 100 ezer ember oltásához elég vakcina érkezett, amelyet az NNK ezúttal is megvizsgál.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra.

Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak.

A Magyarországra eddig érkezett vakcinákról itt talál információkat.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?