Életmód, Érdekes, Történelem

Íme 12 sötét titok a múltból, amivel egyetlen könyvben sem lehet találkozni

Az iskolában nagyon sok érdekes információt próbáltak a fejünkbe préselni a tanárok történelem órán, ám annak felét sem tudtuk megjegyezni a sok évszám és száraz politikai anyag miatt. Természetesen nemcsak harcokból állt az egész történelem, hanem jó sok érdekességből is, amiből persze szinte egyetlen egy sem hangzott el az órákon. Annak érdekében, hogy végre halljatok egy kis izgalmat a múltról összegyűjtöttünk 12 sötét titkot.

 

 

 

1, A WC és a gardrób ugyanabban a helyiségben volt.

A középkorban nem voltak olyan WC-k, mint manapság. Egy kis helyiség volt közvetlenül az épületek falán, és a bélsár pedig az alatta lévő tartályba, vagy a utcára potyogott. A merészebb betörők ezeket a réseket használták arra, hogy betörhessenek a kastélyokba.

De nem ez az egyedüli furcsaság, ugyanis eme helyiségbe voltak elraktározva a drága anyagból készült báli ruhák, mert azt hitték a bűz megvédi a ruhákat a molyoktól, bolháktól és parazitáktól.

2, A hajók orrdísze, ahol különböző faragott szobrok voltak valójában WC-ként szolgáltak.

Tény, hogy ezek a díszek az ellenség megfélemlítésére szolgáltak, de mindemellett más szerepük is volt. Itt volt kialakítva a legénység WC-je, ahol ügyes-bajos dolgaikat elvégezhették. A kapitánynak természetesen elkülönített és zárható illemhelye volt.

3, A nők a 20. században nem tettek semmit sem menstruáció esetén.

A nők szinte nem is menstruáltak a 20. században a rendszeres böjtölés, szerény táplálkozás, no meg a folytonos várandósság miatt. Ám amikor mégis beleestek abba az időszakba akkor sem tettek semmilyen óvintézkedést azon kívül, hogy vöröses barnás ruhát vettek fel. Amúgy akkoriban a menopauza is sokkal előbb jelentkezett a nőknél. Átlagosan 40 éves korban kezdődött meg náluk.


4, Voltak lovagok, akik soha nem harcoltak.

Nem csak katonák és harcosok lehettek lovagok, hanem olyanok is, akik egyáltalán nem értettek a harchoz és soha nem is jártak a csatamezőn. Lovag lehetett politikus, bíró, tanácsadó és így tovább.

5, A baldachinos ágy védelmet nyújtott a kíváncsi tekintetek ellen

Előfordult, hogy a testőrök és a szolgák a király vagy nemes urak feleségének szobáiban aludtak, hogy még nagyobb biztonságban tartsák őket. Annak érdekében, hogy ne kukkolják őket, ilyen ágyakat csináltattak.

6, A drága kelméjű ruhákat szinte soha, az ágyneműket viszont rendszeresen cserélték.

Régen olyan durva mosási folyamatok voltak, aminek a drága anyagú ruhák nem tudtak volna ellenállni és csak tönkre mentek volna. Pontosan ezért szinte soha nem mosták őket, inkább újakat készíttettek, ha úgy volt. Az ágyneműt viszont rendszeresen cserélték.

7, A legyezőket kezdetben arra használták, hogy a papoktól távol tartsák a bosszantó rovarokat.

Mielőtt a hölgyek elengedhetetlen és nélkülözhetetlen hűsítő eszközévé váltak volna, valójában ezeket arra használták, hogy a papoktól és egyházi személyektől távol tartsák a bosszantó rovarokat és bogarakat.

8, A parókák a szifilisz járványok miatt terjedtek el

VIII. Károly francia király uralkodásának ideje alatt szifilisz járvány tört ki Európa szerte. Szerencsére a 16. századra csökkent azon betegek száma, akik megfertőződtek, viszont maradandó kopaszságot okozott a betegség. Annak érdekében, hogy ezt elrejtsék parókákat tettek fel, mely egyre népszerűbb lett a nemesek körében is.

9, Sokan azt hiszik a reneszánszkor csodálatos volt, pedig nem.

A sötét középkor korszaka után a reneszánszkort egyfajta virágzó időszaknak tekintették, amikor is sok tudós, művész és egyéb szakterületen jeleskedő ember tűnt ki a tömegből. Viszont nem volt annyira csodás, mint ahogy hisszük, ugyanis addigra terjedt el legjobban a boszorkányüldözés.

 

 

 

 

 

10, Nem tartották mindig jó dolognak a táncot.

Franciaországban a 16. században egy úgynevezett táncjárvány tört ki, mely közel 400 embert fertőzött meg. Ennek tünetei közé tartozott a véget nem érő táncolás. Volt, aki addig táncolt, míg el nem ájult vagy el nem hunyt a végkimerülésben. Sajnálatos módon mind a mai napig nem sikerült rájönni hogy mi idézte elő, egyesek szerint az egészségtelen körülmények úgymint gombás fertőzéseknek lehetett hozzá köze.

11, New York városát szó szerint szemétdombra építették.

Annak ellenére, hogy New York most már talán a leglátogatottabb városok egyike és igazi metropolisnak számít, ez nem mindig volt így. A környező falvakból és városokból hordtak oda szemetet, mellyel szó szerint egy mesterséges szigetet hoztak létre mindenféle kőtörmelékből és építési hulladékból. A 3,3 hektáros terület ennek köszönhetően 25 hektáros lett.

12, Ha hiszed ha nem a középkorban is játszottak vetkőzős játékokat.

A nők és férfiak egymással szembe, vagy körben álltak be és egymásnak passzolgatták a labdát. Ha valaki nem tudta elkapni annak meg kellett válnia egy ruhadarabtól.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?