Életmód, Érdekes

10 téli mítosz, amit sürgősen el kell felejteni még a komoly mínuszok megjelenése előtt

Sok sztereotípia és mítosz kering a világon arról mit szabad és mit nem szabad a téli időszakban csinálni. Gyerekként a szülők sok dolgot megtanítanak, ám lehet, hogy még ők sem tudják biztosan, hogy az adott tevékenységet lehet-e csinálni vagy sem. A mai cikkünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy egyszer s mindenkorra letisztázzuk miket célszerű elkerülni a téli időszakban illetve fagyok beállta előtt.

 

 

 

1, mítosz: Ha hidegben összehúzod magad nem fagysz meg

Igazság szerint ha hidegben összehúzod magad, behúzod a nyakad, akkor sokkal gyorsabban fagysz meg, mint az, aki normálisan közlekedik vagy áll. Ez azért van, mert a vérkeringés nem tud megfelelően működni, így nem tudja a test hatékonyan eloszlatni a hőt.

2, mítosz: Ha vékony harisnyában sétálsz ízületi gyulladásod lesz

Ha az időjárás nem fagypont alatti, akkor semmi bajod nem lesz a nejlon harisnyában. A vékony harisnya viselése nem árt az ízületeknek, és gyulladást sem idéz elő. Ha nagyon hideg van kint nagy a valószínűsége, hogy nem nejlon harisnyát fogsz felvenni, ha kimész.

A problémát inkább az izzadt lábak idézik elő. Az állandóan nedves lábakon könnyebben alakul ki gombás fertőzés. Vannak olyan anyagú harisnyák, melyek olyan közeget idézhetnek elő intim tájékon, amik lehetővé teszik a hólyaghurut kialakulását. Ennek elkerülése érdekében célszerű pamut légáteresztő alsóneműt viselni.

3, mítosz: A húsleves jó megfázás ellen

Nos ez nem teljesen igaz. A forró teák, levesek nem segítenek a gyógyulásban, hanem csak ideiglenesen enyhítik a tüneteket. A forró folyadék rövid időre megkönnyíti a légzést és segít a nyálkahártyán is, valamint enyhíti a torokfájást. Ám sajnos sem a húsleves, sem a tea nem képes leküzdeni a vírusokat. Ennek tükrében a gyógyszertárat nem szabad elkerülni betegség alatt.


4, mítosz: A kandalló meleg és biztonságos télen

Sok olyan filmet láthattunk a TV-ben, ahol a téli hideg elől a család a meleg kandalló elé menekül. Nos ez azért sem túl jó ötlet, mert a kandallóból áradó hő nem melegíti fel az egész szobát, illetve a belőle kiáramló füst bejut a tüdőbe, ami képes fertőzést okozni.

Ezeket a problémákat egy speciális üveggel lehet elkerülni. Igaz, hogy a tűz megjelenése nem lesz annyira romantikus, de legalább a hő egyenletesen oszlik el az egész helyiségben, és az égéstermékek sem repülnek ki a kandallóból.

5, mítosz: csökken az agyi aktivitás télen

Sokan gondolják azt, hogy télen az agy hibernált állapotba kerül, ezért nehezebben lehet megbirkózni olyan dolgokkal, melyek intellektuális erőfeszítést igényelnek. De egyes tanulmányok szerint a téli időszak nem befolyásolja a mentális képességeket. A vizsgálati alanyok reakciósebessége az évszakok váltakozása során változatlan maradt, sőt a memória sem szenvedett kárt. Egyébként az északi országokban élő embereknél az agy jobban működik, mint a meleg évszakokban.

6, mítosz: Annak érdekében, hogy ne fagyj meg, be kell tekerni az orrod és a szád sállal

Ez pont ellenkezőleg igaz, ugyanis légzés során a sál szövete megnedvesedik, ezért a bejövő levegő még hidegebbé válik. Ez sajnos megfázáshoz és hipotermiához vezethet. Csak akkor érdemes eltakarni az arcot, ha csípős szél fúj.

7, mítosz: Télen vitamin formájában kell szervezetünk D-vitamin készletét feltölteni

A D-vitamint elsősorban az ultraibolya sugarak veszik fel. Télen ez azért nehezebb kivitelezni, mert sokkal kevesebb a napfény. Viszont ez nem indokolja a tabletták szedését. Ha úgy érzed, hogy a termelékenységed elkezdett hanyatlani, és a hangulatod romlott, keresd fel orvosod és csak az ő ajánlásával szedj étrend-kiegészítőt. Egyébként a megfelelő ételek is segítenek szinten tartani a D-vitamin mennyiséget, ilyen például a tejföl, vaj, tojássárgája, hal.

 

 

 

 

8, mítosz: A kocogás sokkal jobb tavasszal

Éppen ellenkezőleg. Minél alacsonyabb a külső hőmérséklet, annál intenzívebben futsz, ami azt jelenti, hogy ugyanannyi idő alatt több kalóriát égetsz el. Amúgy is a száraz levegő káros a gégére nézve, a hideg viszont nem. Ha követed a helyes légzési technikát, vagyis orron belélegzel, szájon pedig kifújod, akkor a levegőnek lesz ideje felmelegedni és megnedvesíteni a tüdő felé vezető utat.

Nagyjából ugyanaz vonatkozik más utcai edzésekre is. Igaz a sportolóknak gondosabban kell kiválasztaniuk a ruhájukat télen, hogy ne izzadjanak illetve ne fagyjanak meg.

9, mítosz: A zöldségeket és gyümölcsöket télen nem érdemes megvenni

A gyümölcsösökben termesztett legtöbb gyümölcs és zöldség sajnos elfagy a téli hidegben, de az üvegházakból származó gyümölcsök tökéletesen helyettesítik őket. Az üvegházhatású gyümölcsök íze sem különbözik a másiktól, sőt ugyanannyi vitamin van benne, mint a nyáriakban. Fontos, hogy az étrendedbe beépítsd a vitaminokban gazdag ételeket.

10, mítosz: Hosszú séta előtt meleg teát kell inni, hogy fagyj meg

Valójában a tea illetve kávé fogyasztás csak felgyorsítja a folyamatot. A forró folyadék bevitele után az erek kitágulnak, így a hidegben a test azonnal elveszíti a hőt a nagy hőmérsékleti különbség miatt. Annak érdekében, hogy ne fagyj meg, jobb, inkább eszel valami laktatót, hogy a kapott kalóriák fokozatosan termeljék a hőt.

Te melyik mítoszt hitted el?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?