Belföld, Hírek

Müller Cecília: terjed a brit mutáns vírus Magyarországon, egy 6 éves gyerek is elkapta már

Folyamatosan növekszik a brit mutánssal azonosított személyek száma hazánkban: a mai nappal már már 193 főnél mutatták ki az NNK víruslaboratóriumában – mondta Müller Cecília az operatív törzs online tájékoztatóján.

 

 

 

 


A mutáns vírustörzsekkel kapcsolatban elmondta, hogy „nagyfokú óvatosságra intenek minket.” Tudjuk, hogy koronavírus mutációra hajlamos, leginkább a brit mutációval foglalkozik Európa, hiszen számos országban megjelent, így Magyarországon is. Elmondta, hogy a mutáns vírus a jelek szerint nem okoz súlyosabb megbetegedést, ugyanakkor sokkal gyorsabban terjed, nagyobb a fertőzőképessége. Egy fertőzött személy sokkal több embernek – legalább másik négynek – tudja átadni a fertőzést. A brazíliai és a dél-afrikai mutánst még nem mutatták ki senkinél Magyarországon. Ez azért fontos, mert az eddig használt védőoltások hatékonyak a brit mutáns vírussal szemben a szakemberek szerint. A brazíliai és dél-afrikai mutánssal szemben csökkent a hatékonysága a professzorok szerint, de ezek az adatok kis mintából származnak, kevés még a tapasztalat.

Müller ismertette, hogy 193 magyar beteg van a mai napig, akinél kimutatták az angol mutánst, nagyon különböző életkorúak. Az átlagéletkoruk 51 év, de van közöttük egy hatéves gyerek is. 94 éves a legidősebb. Közülük mindössze csak 8 főt tudtak járványügyi vizsgálat szempontjából azonosítani, ők külföldön jártak, náluk tetten érhető volt a „behurcolás”. A többieknél nem lehetett lekövetni olyan kontaktot, aki külföldön járt, tehát ez azt üzeni, hogy közösségi terjedés van az angol mutánsból is Magyarországon. Teret hódít, a tudósok szerint átveszi a már ismert koronavírus helyét – mondta Müller, hozzátéve: ezt már sok hasonló vírusnál is láthattuk a múltban.

A tisztifőorvos beszélt még arról, hogy a „járvány nem enged a szorításából”, arról, hogy szerinte még nem jött el az ideje a lazításoknak. Itt olvashatja el teljes közvetítésünket az operatív törzs tájékoztatójáról.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. február 17.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. február 17.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2021. február 17., szerda

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?