Életmód

12 tipikus tárgy, ami a jelenlétével visszarepíti a kőkorszakba a konyhánkat

Mindannyian sok időt töltünk a konyhában: főzünk, ebédelünk, takarítunk, sőt még a barátainkkal is itt beszélgetünk sokszor egy csésze tea mellett. Évről-évre ugyanazokat a dolgokat használjuk, és legtöbbször észre sem vesszük, ha valami elhasználódik, és ideje lenne megválnunk tőle. Pedig nem ártana, ennek eredményeként ugyanis az egész konyhánk fokozatosan elavul, melytől leharcolttá válik, nem is beszélve arról, hogy a konyhai munka is sokkal nehezebbé válik.

 

 

 

12. Régi vágódeszkák

Minden fa és műanyag vágódeszka idővel elhasználódik. Karcolások, vágások, sőt makacs ételfoltok jelennek meg rajta. Ezek nemcsak esztétikailag problémásak, de hozzájárulnak a gombák és baktériumok kialakulásához és fejlődéséhez. Bármennyire is hozzájuk szoktunk, az ilyen régi vágódeszkáktól tanácsos inkább megszabadulni.

11. Eldobható edények és csomagolások

Az áruházak polcain sok olyan termékkel találkozhatunk, melyek csomagolását a használat után sokan nem a kukába dobunk, hanem inkább megőrzünk annak reményében, hogy “egyszer még talán jól jön”. Valójában azonban erre nagyon kevés az esély, hiszen kényelmetlen ételt tárolni bennük és nagyon könnyen megrongálódnak. Ezt a szokást nyilvánvalóan a nagyszüleinktől örököltük, de ideje megválnunk tőle.

10. Régi karcos edények, letörölhetetlen zsírral

Mindig, amikor odaégetünk valamit, a rossz serpenyőt okoljuk érte, majd elhatározzuk, hogy új serpenyőt veszünk helyette. Ez azonban nem mindig történik meg, és helyette inkább időről-időre nagyokat csodálkozunk rajta, hogy újra és újra odaégetjük az ételt. Ennek oka, hogy a mély karcolások olyan sérüléseket okoznak a serpenyőkben, melynek okán elveszti tapadásmentességét, és a helyzet egyre csak rosszabb lesz. Érdemes tehát tényleg megszabadulni az ilyen edényektől és újat venni helyettük.


9. Zacskós ömlesztett termékek

Vásárlás után a legtöbben általában a gabonapelyhet, a tésztát és az egyéb termékeket egyszerűen a csomagban hagyjuk, és így rakjuk el őket, míg fel nem használjuk. Célszerű azonban vásárlás után ezeket a termékeket speciális tartályokba önteni – ezáltal a tárolásuk és felhasználásuk sokkal kényelmesebbé válik.

8. Szívószálak, napernyők, és egyéb dekorációk.

A régi koktélszívószálak vagy napernyők általában csak porfogók. Rendeltetésszerűen talán egyszer vagy kétszer használtuk őket az idők során, majd ide-oda hánykolódtak annak reményében, hogy egyszer talán újra szükségünk lesz rájuk. Legyünk azonban reálisak: ilyen már nem lesz, hiszen koszosak és ütött-kopottak, ezért érdemes kidobni őket, hiszen csak a helyet foglalják a konyhában.

7. Fonott kosarak

Amikor vendégek jönnek hozzánk, értelemszerűen minél stílusosabban szeretnénk díszíteni az asztalt. Ehhez sokan fonott kosarakat és tányérokat használunk. Ez praktikus lehet a kenyérhez, az édességekhez és a sütikhez, de az idő múlásával az ilyen fonott kosarak egyre inkább veszítenek a ragyogásukból, ami nekünk talán fel sem tűnik, de a vendégeinknek egészen biztosan szemet szúr.

6. Felesleges kanalak és spatulák

Vedd szemügyre a konyhai eszközeidet, és tedd fel magadnak a kérdést: valóban szükséged van ezekre? Ha valamelyikre a válasz bizonytalan, akkor itt az ideje, hogy megszabadulj tőle, ezzel helyet felszabadítva a fiókodban vagy a konyhapultodon.

5. Rosszul tárolt fűszerek

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy kényelmes, ha a fűszereket a saját kis zacskójukban tároljuk, de ne felejtsük el, hogy minden ilyen terméknek saját lejárati ideje van. Ezt folyamatosan nyomon kell követni, és időről-időre érdemes egy nagytakarítást végezni a fűszerek között, a lejárt termékek helyett pedig újakat beszerezni, ellenkező esetben az ételeink láthatják kárát.

4. Bögrék, amikből még a nagymamáink ittak

Bizonyára sokan örököltünk ilyen zománcozott bögréket, amiket sajnálunk kidobni. Ettől függetlenül azonban nem muszáj szem előtt tartanunk őket, a segítségükkel ugyanis a konyhánk sokkal inkább hasonlít egy múzeumra, mintsem egy modern konyhára. Célszerű a szekrényben vagy kamrában tárolni ezeket, ahol nincsenek szem előtt, és csak időnként elővenni őket, amikor nosztalgiázni támad kedvünk.

 

 

 

 

3. Régi evőeszközök

A régi kanalak és villák általában kihasználatlanul hevernek a konyhában. Maximum akkor használjuk őket, ha vendégek érkeznek hozzánk, ám a vendégek sem kíváncsiak az ősrégi, megsárgult és rozsdás evőeszközökre, ezért az ilyen régiségektől érdemes inkább megszabadulni.

2. Régi újságok a hűtő tetején

Vásárlás közben sokszor hozunk haza magunkkal különféle akciós újságokat, melyek aztán jobb híján a hűtő tetején végzik. Sokunknak van ez a káros szokása, amitől érdemes mielőbb megszabadulni, hiszen a hűtő tetején heverő újságok nemcsak esztétikailag problémásak, de kiváló porfogók, ráadásul a régi hűtők mögé beesve, azok forró alkatrészeihez érve akár még tüzet is okozhatnak.

1. Késkészlet

Minden ember filmekbe illő késkészletről álmodik, és legszívesebben különböző késsel vágnánk a paradicsomot, az uborkát, a hagymát, és mindent, ami csak létezik. Sokunknak megadatik persze, hogy ilyen méretes késkészlet tulajdonosa legyen, de tegyük fel magunknak a kérdést: tényleg szükségünk van ezekre?

Persze, hogy nem. Általában 2-3 kedvenc kés bőven elég, és hiába van mellette még 27, akkor sem fogjuk őket használni, helyette inkább a jól bevált és megszokott késeinkkel dolgozunk.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?