Belföld, Hírek

„Én ezt drámának tartom” – Gyurcsány Ferenc megtartotta évértékelő beszédét – ezt mondta

Megtartotta idei évértékelő beszédét Gyurcsány Ferenc.

 

 

 

 


Ahogy arról a Blikk is beszámolt, a legújabb információk szerint a koronavírus-járvány miatt idén nem tart évértékelő beszédet Orbán Viktor. A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc azonban idén sem tett kivételt, így elmondta szokásos évértékelőjét. A beszédről készült videót ide kattintva tudja megnézni.

(A legfrissebb hírek itt)

Gyurcsány beszédét úgy kezdte, ha filmet néznénk, akkor igazi drámai, krimibe illő jelenetek szemtanúi lehetnénk, utalva ezzel a a koronavírus-járvány viszontagságaira. Mint mondta, ugyan tavaly a vírus győzelemre állt, de arra törekszünk, hogy ez idén megforduljon és helyre tudjuk állítani életünket. Mint mondta, bár a járvány arra késztetett minket, hogy másképp próbáljunk meg kommunikálni szeretteinkkel, de ezek a platformok sem tudnak mindent pótolni.

„Van valami, ami hiányzik. Az érintés, a gesztusok, a közelség” – tette hozzá, majd így folytatta: „Pokolian nehéz az élet, bezártak vagyunk, nagyon frusztráltak és hiányoznak a többiek, nyilván nem mehet ez így sokáig”.

„Csak együtt győzhetünk” – jelentette ki, utalva ezzel arra, hogy a koronavírus-járvány egy globális probléma lett és az országoknak együtt kell működniük. A járvány miatt azt érezhettük, milyen kicsi Föld, mivel a világ másik feléről gyorsan eljutott hozzánk is a vírus. Hozzátette, csoda az, amit az emberek eddig elértek, mivel az elmúlt időszak azt mutatta meg, hogy a legnagyobb kihívásokkal szemben is megálljuk a helyüket.

Van-e nagyobb közügy, mint a pandémia?

– tette fel a kérdést. Kifejtette, hogy a politikai vitának helye van a vírushelyzet alatt is, mivel elmondása szerint, „a politika az a közös életünknek az intézése”. Hozzátette, nehéz eldönteni laikusként, hogy virológiai szempontból mi a pontos állítás és mi a hibás.

„Ha ez nemzeti ügy, mint ahogy a kormány mondja, akkor bennünket partnernek kell kezelni. Mi nem tudjuk megmondani, az egyik vagy másik vakcinát, hogyan kell előállítani. Talán még azt sem, hogy szigorúan, szakmai alapon melyik vakcina jobb, mint a másik, mert nem értünk hozzá, de pár dolgot tudunk” – mondta, majd így folytatta: „Szeretnénk, hogyha beavatnának minket a dilemmákba, az elemzésekbe, az adatokba. Hogyha mi is szembesülhetnénk azokkal a választási lehetőségekkel, amely előtt mi emberek és az ország áll”.

„Gyermekei vagyunk a hazának, de nem vagyunk gyermekei a kormánynak” – tette hozzá Gyurcsány, majd kifejtette, hogy „nem kezelhet minket a kormány gyermekként és nem uralkodhat felettünk”.

Mint mondta, két kérdés maradt a járvánnyal kapcsolatban: beoltassuk-e magunkat és ha igen, akkor mivel. Hozzátette, azt javasolják mindenkinek, hogy oltassa be magát. Hogy mivel oltassuk be magunkat, az nem csak Magyarországon vita, hanem más országokban is.

Az nem politikai kérdés, hogy hol gyártott vakcinát érdemes elfogadni. Ez mindegy

– mondta, hozzátéve, az hogy egy vakcina jó-e vagy sem, arra vannak független intézmények.

„Egy dologhoz ragaszkodjanak. Olyan vakcinával engedjék magukat beoltani, amit az európai szakhatóság engedélyezett” – bíztatott mindenkit az oltásra. Állítása szerint több harc is folyik a háttérben, köztük egy szellemi hatalomátvételi kísérlet a kormány részéről.

„Én ezt drámának tartom” – szólalt fel Gyurcsány az SZFE körül kialakult botránnyal kapcsolatban.

„A mai magyar jobboldal szerint a politika alfája és omegája a nemzeti közösség” – emelte ki. Ennél több és bonyolultabb a politika, de még ha így is lenne, a nemzeti közösségre való hivatkozás nem jelenthet felmentést mindenfajta bűn alól. A hazaszeretet nem urizálás, nem az irgalom hiánya – érvelt.

Hozzátette, azt szokták mondani, nem is volt olyan hosszú a 20. század, azonban ő úgy véli, ugyan befejeződött a 20. század, de nem kezdődött el a 21.

„Mindaz, ami a jövőt jelenti, nem érkezett meg a hétköznapjainkba” – jelentette ki, majd így folytatta: „A múlt vitáinak fogáságban vergődünk, miközben itt toporog egy új világnak minden eleme”.

Elmondta, a haza érdeke a megmaradás, a probléma ott kezdődik, amikor valakik számára a megmaradás a múlt sebeinek a gyógyítását jelenti. Hozzátette, a megmaradás ebben a pillanatban nem a múltról szól, hanem a jövőről. Mint mondta, ezen a ponton pedig éles gondolkodásbeli különbség választja el a két oldalt.

„A szabadságnak van egy fontos része, a szeretet szabadsága” – jelentette ki, majd hozzátette: „nincs felhatalmazása a közhatalomnak arra, hogy belebeszéljen ki, kit hogyan szeret”.

El a kezeket a magánéletünkről. Nincs ehhez közötök, foglalkozzatok a saját családotokkal, a miénkkel majd mi foglalkoztunk. Jó ez így? Szerintem csak így lehet jól csinálni

– szólalt fel Gyurcsány az LGBTQ közösség érdekében. Továbbá megemlítette a lengyelországi helyzetet is, miszerint Lengyelországban arra kötelezik a várandós édesanyákat, hogy életképtelen magzatot is megszüljenek.

„A mai kormánypárt kitűnő emberi és politikai kapcsolatokat ápol a lengyel Jog és Igazságosság párttal, ami Európa talán legdrámaibb abortuszszabályozását vezette be” – hívta fel a figyelmet. „Ha az ilyen szabályozást támogató keresztény egyházak azzal találkoznak, hogy üresen konganak a templomaik, akkor gondoljanak arra, hogy nem irgalmat gyakorolnak, nem szeretet adnak a híveiknek, hanem „irgalmatlanok és végtelenül dogmatikusak saját – egyébként szerintem istentelen – megfontolásuk fenntartásakor” – mondta Gyurcsány Ferenc.

„Amikor könyörögnek sokan a lengyelek közül, nyílván százezrek, hogy ez nem lehet igaz, ezt ne csináljátok. Erre az a válasz: semmi baj nincsen, tessék kialakítani sírószobákat a szülészetek mellett. Ez lenne a keresztény politika?” – jelentette ki, majd hozzátette: „Én ennél embertelenebb dolgot keveset tudok elképzelni”.

Említést tett Navalnij esetéről is, akit hónapokkal ezelőtt mérgeztek meg.

A pravoszláv egyház nagy barátjaként önmagát bemutató orosz elnök „minden bizonnyal megmérgezteti” mára szimbolikussá váló legfontosabb kihívóját, Alekszej Navalnijt – folytatta gondolatmenetét. Az orosz ellenzéki politikus 11-szer próbált pártot alapítani, de nem sikerült, most pedig megint börtönbe csukták – tette hozzá.

„Ha a keresztényi szeretet ezt jelenti, akkor „azt gondolom, hogy egyre kevesebben akarnak majd keresztények lenni, és egyre kevésbé lesz vonzó ezzel a jelzővel illetni bárkinek is a politikáját” – fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc szerint reményt is hordozott 2020., a legnagyobb remény Joe Biden győzelme volt az Egyesült Államokban. Úgy fogalmazott: az elmúlt esztendőben „a legjobb dolog, ami történt velünk”, az az, hogy megszületett „Orbán-rendszerének” hazafias, európai, demokratikus ellenzéke. Hosszú idő kellett, hogy mindenki megértse, Magyarországon régóta nem demokratikus versengés zajlik, hanem alapvetően egy autokratikus, sok tekintetben diktatórikus rendszerrel szemben kell fellépnie egy olyan ellenzéknek, amelynek csak akkor van esélye győzni és „helyreállítani a normalitást”, ha közös politikai, választási erőként mutatja meg magát – mondta.

A pártelnök kijelentette: nem egyik vagy másik párt, nem egyik vagy másik politikus teremtette meg ezt az egységet, hanem közösen felismerték a hazafias kötelezettségüket.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?