Belföld, Hírek

Orbán: Ha a kínai vakcinát is elkezdjük használni, húsvétra kétmillió embert tudunk beoltani

A kormányfő szerint június elejére már több mint 6 millió embert olthatnak be.

 

 

 

 


Orbán Viktor ismét az operatív törzs üléséről érkezett a Kossuth Rádióba. A kormányfő a járványügyi adatokkal kezdett. Elmondta: az elmúlt 24 órában 1860 új fertőzöttet azonosítottak és 99 beteg hunyt el. 3828 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 310 448 embert már beoltottak, és több mint 388 ezer ember már hivatalosan átesett a betegségen, így jelenleg 700 ezer védett ember van.

„Ez a második hullám 94. napja, meg is vagyunk gyötörve rendesen” – jegyezte meg a kormányfő.

„Tartanunk kell a szabályokat” – hangsúlyozta a miniszterelnök, megjegyezve, hogy az utóbbi néhány napban egész Európában megfordultak a kedvező tendenciák. Orbán azt is elmondta, hogy erről beszélt Kásler Miklós miniszterrel is. A kormányfő szerint a szakembereknek sincs egyértelmű válasza arra, hogy mitől fordult meg a tendencia, de azt gondolják, hogy a brit mutáció erőteljesebben van jelen.

Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e újabb szigorítások a kormányfő azt válaszolta, nem szükséges tovább szigorítani, sőt kifejezetten ellenzi ezt.

„Szerintem van annyi vakcinánk, hogy annyit tudjunk javítani a helyzeten, mint a természetes romlás. Ezt a két tendenciát kell figyeli” – fogalmazott Orbán.

A kormányfő az oltással kapcsolatban elmondta, húsvétra be tudják oltani azt a kétmillió embert, akik eddig regisztráltak.

„Ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani – ami nincs messze – akkor minden olyan embert, aki eddig regisztrált, húsvétig beoltjuk. Június elején ez a szám 6 millió felett lesz” – fogalmazott a kormányfő.

A hivatalos adatok szerint eddig 2 millió 10 ezer ember jelentkezett a védőoltásra.

A kínai vakcinával kapcsolatban azt is elmondta: a hatóságoknak minden beérkezett szállítmányt meg kell vizsgálni, hogy az a konkrét szállítmány beadható-e az embereknek.

Arra a kérdésre, hogy miért nem várjuk meg az Európai Gyógyszerügynökséget, úgy felelt:

„Miért gondoljuk, hogy az európai szakemberek okosabbak, mint mi?”

Megjegyezte azt is, hogy ő személy szerint jobban bízik a magyar népegészségügyi központban, mint a brüsszeliben, illetve, hogy a magyar szakemberek világszínvonalúak. „Saját magunkban kell bízni, Müller Cecíliában kell bízni, a magyar professzorokban kell bízni” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a vakcinabeszerzésnek folyamatosnak kell lennie. A kormányfő úgy fogalmazott: felkészülnek arra, hogy „hat hónap után vagy nyolc hónap után újra oltani kell”, ezért „a portyázókat és fürkészeket mindig mozgatni kell”.

„Ha néhány ezer vakcina leesik egy teherautóról, ott mindig kell állnia egy magyar portyázónak, aki elkapja” – jegyezte meg a kormányfő.

A védettséget igazoló okmányról azt mondta, lesz róla szó a jövő héten kezdődő online nemzeti konzultációban. Ahogy arról is, milyen lazításokat kapnak azok, akik rendelkeznek vele.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?