Belföld, Hírek

Gulyás Gergely: Magyarországon is terjed a brit mutáns koronavírus, jön a védettséget igazoló okmány

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfó nevű tájékoztatóján számolt be a járványhelyzettel kapcsolatos legfontosabb kormányzati döntésekről. Gulyás Gergely bejelentette, hogy jön a védettséget igazoló okmány!

 

 

 

 


Itt nézheti videón a tájékoztatót:

Kormányinfó (2021. február 11.)

Kormányinfó (2021. február 11.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2021. február 11., csütörtök

A Kormányinfón elhangzott:

A járványhelyzetről

Az eheti kormányülésen megállapították, hogy a védekezésnek köszönhetően a 2. hullámot sikerült megfékezni, de egyelőre stagnál a járvány nálunk – kezdte a járványhelyzetről Gulyás. Elmondta, hogy Magyarországon is terjed a brit mutáns koronavírus és emiatt várhatóan nőni fog a fertőzöttek száma.

Oltási program

Ismertette, hogy eddig több mint 294 ezer embert oltottak be, közülük 117 ezer ember már a második oltását is megkapta. Elkezdődött a krónikus betegséggel nem rendelkező idősek oltása a Szputnyik vakcinával a 4 kijelölt budapesti oltóponton.

A jövő héten folytatódhat a legidősebbek és a 60 év alatti krónikus betegek oltása is, ezt a beérkező vakcinaszállítmányokkal tervezik megoldani. Gulyás szerint az uniós beszerzésből Magyarország 19,7 millió adagot kötött le. Ha ezek a vakcinák már hazánkban ennének, akkor majdnem 9,9 millió embert tudnánk beoltani. Az orosz vakcinából 2 milliót kötöttünk le, ebből 200 ezer februárban érkezik a tervek szerint, a kínai Sinopharm első szállítmánya pedig a jövő héten állhat rendelkezésre, az NNK megvizsgálja az oltóanyagot, majd lehetővé válik az 500 ezer oltóanyag felhasználása. (Elmondása szerint – abból a szempontból – a legbiztonságosabb vakcina, meert már több mint 2 millió embert beoltottak vele.)

Jön a védettséget igazoló okmány

„Tegnap a kormány döntött arról, hogy védettséget igazoló okmányt fog bevezetni” – jelentette be Gulyás. Az kaphat, akit már beoltottak, tehát, akik megkapták a második oltást. Lejárati dátum nem lesz rajta, hiszen a vakcinák védettséget nyújtó idejéről még pontos információk nincsenek. Az érvényesség kezdete a 2. oltás időpontja lesz. Fontos, hogy védettnek minősülnek azok is, akik átestek a fertőzésen. A védettség kezdete, amikor elhagyhatta a kórházat. Azoknak, akik nem szorultak kórházi kezelésre, azoknak a pozitív PCR-teszt utáni első negatív teszt – ami a gyógyulást igazolja – fog szerepelni az érvényesség kezdeténél.

A hivatalos betegszám jelenleg 380 ezer nálunk, de sokan vannak olyanok is, akiknél semmilyen tünettel nem járt a fertőzés. Ők úgy kérhetik a védettségi igazoló okmányt, ha laborban igazoltan tudják kimutatni, hogy antitest van a vérükben, ezért fizetniük kell. Náluk négy hónapra szól az okmány.

A kormány azt reméli, hogy ez az okmány hozzájárulhat ahhoz, hogy visszatérjünk a megszokott életünkhöz, de még nem döntöttek arról, hogy az okmány milyen jogosultságokkal jár.

Elindult a gazdasági újraindítási akcióterv

A járvány elleni védekezés másik oldala a gazdaság védelme. A legfontosabb a munkahelyek megőrzése, a decemberi adatok szerint többen dolgoztak 2020 decemberében, mint 2019 decemberében. Felsorolta az akcióterv lépéseit:

  • lakásépítési áfa 5 százalékra csökkentése
  • A felújításokhoz 6 millió forintos kedvezményes hitelt biztosítanak, amiből 3 milliót visszaigényelhetnek
  • A 13. havi nyugdíj visszaépítése megkezdődött
  • A 25 év alatti fiataloknak nem kell szja-t fizetni,: 16 százalékos béremelést jelent számukra a miniszter szerint.
  • 10 millió forintos vállalkozói kamatmentes hitelt vezettek be
  • A bértámogatások összegét megsürgetik: a 40 milliárd megítélt támogatásból közel 36-ot kifizettek már.
Nemzeti konzultáció az újrakezdésről

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy a konzultáció online formában lesz, a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet majd kitölteni. Azt várják, hogy minél többen mondják el véleményüket az élet újraindításáról a jövő héten.

Kérdésekre adott válaszok
  • Kormányváltás esetén el akarják lehetetleníteni a fideszeseket a Momentum szerint, mi erről a véleménye a kormánynak? Válasz: Azt lehet mondani, hogy „rossz időket idéz” a Momentum felvetése és azt javasolja Gulyás Gergely a pártelnöknek, hogy továbbra is inkább az alkotmányos demokrácia keretei között gondolkodjon.
  • Újhelyi István szerint az Orbán-kormány is felelős az unió rossz, központi vakcinabeszerzés miatt? Válasz: Az Európai Bizottság elnöke személyesen ismerte be, hogy nem készült fel eléggé a vakcinabeszerzésekre. Újhelyi nyilatkozata egész egyszerűen komolytalan – mondta Gulyás. Egyetlen tagállam sem szerzett be önállóan vakcinát, mert azt vállaltuk, hogy ezt az Európai Bizottságra bízzuk. Májusig 5 millió kínai vakcinát kapunk, az oroszoktól 2 milliót tudtunk venni. Ott ahol a magyar kormány tárgyalt, ott eredmények vannak. 
  • Újabb álhír terjed a budapesti fejlesztésekről – kommentálta Gulyás azt a sajtóhírt, ami szerint a következő uniós ciklusban csak 5 milliárd forintot költhet el Budapest. Gulyás Gergely szerint az ezermilliárd forintot is eléri majd a budapesti fejlesztések összege, főleg akkor, ha ebbe az elővárosi közlekedési beruházásokat is beleértjük.
  • Mennyien regisztráltak eddig oltásra? Válasz: Eddig több mint kétmillióan regisztráltak, ennyi embert március végéig be lehet oltani az optimista forgatókönyv szerint. A regisztráltak száma hamarosan elérheti a 3 milliót is. A vakcinák beszállításától függ.
  • Mennyibe kerül az orosz és a kínai vakcina? Szijjártó Péter azt már korábban elárulta, hogy az orosz Szputnyik vakcinából a két dózis kevesebb, mint 20 dollárba kerül. Válasz: A kínai vakcina sokkal drágább, egy oltóanyag ára 10 ezer forint felett van – mondta el Gulyás. „Az ár másodlagos” – tette hozzá.
  • Az újranyitás lehetőségéről, lehetséges időpontjával kapcsolatban több kérdés érkezett. Gulyás ezzel kapcsolatban elmondta, hogy két hét múlva dönthet a kormány a korlátozásokról. A konzultáció eredményét és a járványügyi adatokat kell majd figyelembe venni ehhez. „Látunk esélyt arra, hogy bizonyos korlátozásokon már márciusban lehessen lazítani” – mondta, ez az előbb leírt két dolog függvénye. Arról egyelőre nincs szó, hogy különböző megyékre, vagy a fővárosra eltérő nyitási szabályozást hozzanak majd.
  • Mennyi időre hosszabbítanák meg a rendkívüli jogrendet? Válasz: 90 nappal szeretnék meghosszabbítani, az ellenzéktől egyértelmű választ eddig nem kaptak a javaslatra.
  • Mikor kezdődik a kormánytagok beoltása? Válasz: Azután, hogy a 60 évnél idősebb emberek beoltása befejeződött, kivéve azoknál, akik 60 évnél idősebbek.
  • Mi a véleménye Müller Cecília Hadházynak véletlenül válaszolt leveléről? Válasz: Gulyás Gergely szerint Müller éppen arra utasította a munkatársait, hogy rendes indoklást adjanak, ha nem tudnak időben válaszolni. Ne rosszindulatúan olvassuk azt a levelet.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?