Belföld, Hírek

800 ezer forintnál is többet tett félre egy átlagos magyar háztartás tavaly az MNB adatai szerint

A járvány ellenére akár 3500 milliárd forint is lehetett a háztartások megtakarítása 2020-ban – legalábbis erre jutott a Magyar Nemzeti Bank.

 

 

 

 


Koronavírus-járvány ide vagy oda, a magyarok hatalmas megtakarítást halmoztak fel 2020-ban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint – írja a napi.hu.

A legfrissebb értékpapír-statisztikák szerint tavaly a lakosság csaknem 1290 milliárd forintnyi friss pénzt helyezett el értékpapírszámlákon, emellett több mint 1600 milliárd forint új pénz gyűlt össze a háztartások bankszámláin, ami miatt történelmi rekordra nőtt a bankban tartott lakossági vagyon volumene.

De készpénzből is elképesztő mennyiséget gyűjtöttek a magyarok tavaly. Az első 9 hónapban 485 milliárd forintnál is több készpénzzel nőtt a háztartások megtakarítása, ami az év végéig akár 3500 milliárdra is nőhetett a járvány és a válság ellenére.

Ez azt jelenti, hogy egy átlagos háztartás több mint 800 ezer forintot tehetett félre múlt évben.

Azt persze hozzá kell tenni, hogy ez csak egy átlag, nyilván voltak olyan családok, akik sokat nyertek (ők vélhetően jelentősen felhúzhatták az átlagot), és olyanok is, akik sok pénzt veszítettek a járvány miatt.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?