Belföld, Hírek

Orkán erejű széllel csap le az országra a szibériai hideg, már a riasztást is kiadták

Nem kímél minket az időjárás a héten, ugyanis orkánerejű széllel csap le ránk a szibériai hideg.

 

 

 

 


Ahogy arról már a napokban beszámoltunk, a héten farkasordító hidegre és borús időre számíthatunk, helyenként havazhat is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint kedden túlnyomóan borús lesz az ég, és többfelé előfordulhat eső, a Dunántúl északi részén és az Északi-középhegységen havas eső, havazás is lehet. Hajnalban és reggel a főváros és a Dunakanyar tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén néhol ónos esőre is lehet számítani. Ugyan a zivatar miatt csak Somogy megyére adtak ki elsőfokú riasztást, azonban az ónos eső és a havazás miatt már több megyére is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Több megyére is riasztást adtak ki ónos eső miatt / Fotó: OMSZ

 

 

 

A Dunától keletre keleti, délkeleti, a Dunántúlon pedig az északi szelet kísérik élénk, néhol erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet északon 0 és 6, délen 7 és 14 fok között alakul. Késő estére -2 és +9 fok közé hűl le a levegő. Éjszaka többfelé előfordulhat eső, északon és nyugaton havas eső, hó is. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és +3 fok között várható.

Havazás miatt az északi megyékre adtak ki riasztást / Fotó: OMSZ

Szerda hajnaltól délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és borús lesz az ég. Főként északon lehet számítani havas esőre, havazásra, helyenként ónos esőre. Többfelé megélénkül a délkeleti, északnyugati szél, mely estétől a Kisalföldön megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és 12 fok között alakul, északkeleten az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékekkel.

Csütörtök reggel még borús lehet az ég, és sokfelé várható csapadék, napközben viszont egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet nyugat felől, estig inkább csak a keleti, északkeleti megyékben maradhat borult az ég. Estére már csak a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felén havazhat. Az északnyugati szél, megerősödik, sokfelé már viharossá fokozódik. Emiatt hat megyére is elsőfokú riasztás van érvényben. Éjszaka -7 és +7 fok közé esik a hőmérséklet, reggel -6 és +8 fok közötti érték várható, majd napközben az enyhébb vidékeken is fagypont alá hűl a levegő.

Csütörtökre sok megyére adtak ki riasztást a nagy széllökések miatt / Fotó: OMSZ

Pénteken felhőátvonulásokra lehet számítani, általában több órás napsütéssel. A keleti tájakon helyenként hózápor várható. A nyugati, északnyugati szelet erős, helyenként viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -14 fok között, a legalacsonyabb nappali hőmérséklet pedig -1 és -9 fok között alakul.

Szombaton felhőátvonulások várhatók, általában többórás napsütéssel. Helyenként hózápor is előfordulhat. Az északi, északnyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -15 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig -1 és -9 fok között alakul.

Hétvégén felhőátvonulások várhatók, általában több órás napsütéssel, helyenként hózáporral. At északi, északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -7 és -15 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig +1 és -9 fok között várható.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?