Belföld, Hírek

Érvénytelenítik a taj-számokat: több mint hetvenezer embert fosztanak meg a héten az ingyenes egészségügyi ellátástól

Február 12-én élesedik a tavaly nyártól hatályos új társadalombiztosítási-törvény, melynek értelmében több mint hetvenezer állampolgár taj-száma válik érvénytelenné.

 

 

 

 

 


Az ugyanis, akinek hathavi járuléktartozása van, nem kaphat ingyen egészségügyi ellátást az állami rendszerben. Ha valakinek nincs munkaviszonya és más jogcímen sem kaphat egészségügyi ellátást, például nem nyugdíjas, diák vagy szociálisan rászorult, úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, amelynek összege egy hónapban 8 ezer forint.

A jogviszonyellenőrzést már több mint tíz évvel ezelőtt bevezették, mostanra azonban aki hat vagy annál több havi tartozást halmozott fel, annak érvénytelenítik a taj-számát.

Az InfroRádiónak Radics Zsuzsanna Gabriella közgazdasági szakokleveles jogász nyilatkozott az üggyel kapcsolatban aki elárulta: akinek érvénytelenítik a taj-számát, már nem veheti igénybe ingyen az állami egészségügyet. Természetesen vannak kivételek, ilyen például a mentés vagy a járványügyi intézkedés, de minden egyéb esetben, amikor érvénytelen taj-számmal vesz valaki igénybe sürgősségi ellátást, azt lehetőség szerint behatják tőle.

Ha a páciens egyéb egészségügyi szolgáltatásokat szeretne igénybe venni, azokat előre ki kell fizetnie.

Jelenleg több mint hetvenezer ember tartozik legalább hathavi összeggel, ha ők a következő fizetési határidő lejártáig, azaz február 12-ig sem rendezik ezt, érvénytelenné válik a taj-számuk. Az adóhatóság értesítette erről az érintetteket, ám várhatóan így is lesz, aki az orvosnál tudja meg, hogy nem kaphat ellátást – mondta Radics Zsuzsanna.

Az érvénytelen taj-kártyával rendelkezők akkor kaphatnak újra ellátást, ha rendezik az 5 éves elévülési időn belül keletkezett valamennyi egészségügyi szolgáltatási járuléktartozásukat.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?