Egyéb

10 népszerű dolog, ami 100 év múlva valószínűleg teljesen eltűnik az életünkből

„Semmi sem tart örökké” – tartja a mondás, és ez bizony mindenre, még a leghétköznapibb dolgainkra is igaz. Nem számít, hogy mennyire népszerű valami, a technika fejlődése, az igények változása és a természeti javak felemésztése következtében időről-időre bizony elkerülhetetlenül is eltűnnek vagy éppen szükségtelenné válnak ezek az egykor még teljesen mindennaposnak tartott dolgaink. Így lesz ez az alábbi listán összegyűjtött 10 népszerű termékkel is, amiket 100 év múlva nagy valószínűséggel már csak a történelemkönyvek oldalain fognak megtalálni az utódaink.

 

 

 

1 Cukor

Az egészségügyben jártas emberek régóta hívják fel a figyelmet a cukor emberi szervezetre gyakorolt káros hatásairól és veszélyeiről, a megnövekedett cukorfogyasztás mégis a 21. század egyik legnagyobb emberiséget ért csapása. Éppen ezért a piacon már most is sok alternatív édesítőszer van: stevia, fruktóz, szorbit valamint a mesterségesen előállított szacharin és aszpartám.

Ezeket és más édesítőszereket is folyamatosan fejlesztenek a szakemberek, melynek köszönhetően minden egyes nappal jobban hasonlítanak az általunk megszokott cukorra. Feltételezhetően épp ezért 100 év múlva a valódi cukor már teljesen szükségtelenné válik és eltűnik az emberek életéből.

2 Csokoládé

Egy másik rossz hír az édesszájúaknak: 100 év múlva már valószínűleg csokoládét sem lehet kapni majd a boltok polcain, vagy legalábbis nem olyanokat, mint ahogy azt napjainkban megszokhattuk. Ennek oka pedig a klímaváltozás, illetve, hogy egy bizonyos gombafaj támadásai miatt a kakaóültetvények termései is egyre rosszabb minőségűek, ezért a termesztésük is egyre kevésbé kifizetődő.

3 Hús

A világ tudósai folyamatosan dolgoznak olyan mesterséges hústermékek létrehozásán, melyekkel kielégíthetővé válna az emberek fokozott húsfogyasztás iránti igénye. Munkájuk nem hiábavaló: 2013-ban már bemutatták az első teljes egészében laboratóriumi körülmények között létrehozott hamburgert, melyhez egy állat húsát sem kellett felhasználni. Ha a mesterséges hússal kapcsolatos kísérletek továbbra is ilyen tempóban haladnak, akkor nincs kizárva, hogy 100 év múlva alaposan visszavetik vagy akár teljesen el is tüntetik az állati eredeti húsok piacát.


4 Szemüveg

A hozzájuk fűzött reményekkel ellentétben a kontaktlencséknek nem sikerült teljes egészében leváltaniuk a szemüvegeket, mivel használatuk meglehetősen komplikált, ezért sok ember inkább nem is kísérletezik velük. A lézeres szemsebészettel azonban más a helyzet: egy ilyen művelet már napjainkban is csak 10-15 percig tart és a rövidlátástól kezdve, a hiperopián, a szürke hályogon és az asztigmatizmuson át sok más egyéb betegségre is megoldást jelent. Egyedül az ára az, ami még nem túl pénztárcabarát, de 100 év múlva már valószínűleg ez sem jelent akadályt, és emiatt teljesen eltűnnek majd a látásjavító céllal használt szemüvegek.

5 Papír

Egy jó hír a környezetvédőknek: 100 év múlva a napjainkban ismert papírgyártás már történelemkönyvbe illő fogalom lesz, mivel már most is, az online média és hírolvasás miatt is folyamatosan csökken az emberiség papírgyártási igénye, egy idő múlva pedig vélhetően teljesen eltűnik majd vagy éppen más, mesterségesen előállított anyagok váltják fel. Ezek az anyagok remek alternatívát jelenthetnek majd például a WC-papírok és más nélkülözhetetlen kellékek iránti igényünkre – ezek ugyanis vélhetően sosem fognak eltűnni, maximum többé-kevésbé átalakulni.

6 Készpénz és csekk

A világ vezető országai már most is azon dolgoznak, hogy teljesen eltüntessék a mindennapokból a készpénzt és a vele járó bonyodalmakat. Már napjainkban is számos alternatíva létezik rá: a bankkártyától kezdve, az okostelefonokon át a bőr alá ültetett chip-ig. Éppen ebből kifolyólag pedig 100 év múlva már maximum csak a nagyon elmaradott országokban fog megmaradni a készpénzforgalom és a postán kiküldött csekkek jelensége, melyet egyébként a már ma is elérhető online átutalások és csekkbefizetések fognak felváltani.

7 Jelszavak

A betűkből és számokból álló jelszavak nem túl biztonságos megoldás a személyes adataink titkosítására, épp ezért ezt a jövőben az ujjlenyomat és arcfelismerő rendszerek fogják felváltani, melyekkel egyúttal visszaszoríthatókká válnak a napjainkban elterjedt személyes adatokkal történő visszaélések.

 

 

 

 

8 USB-meghajtók és DVD-k

A pendrive-okon történő adattárolás praktikus, hiszen így könnyedén átvihetők az adatok az egyik számítógépből a másikba. Igen ám, de a felhő rendszerekben történő adattárolás néhány évtizeden belül teljesen kiküszöböli majd a külső fizikai eszköz szükségességét, így a távoli számítógépek között fizikai hordozóeszközök nélkül továbbíthatjuk majd az adatokat, ráadásul gyorsabban, mint korábban bármikor.

9 Fényképezőgépek és videokamerák

Már a mai okostelefonok is olyan kamerákkal vannak felszerelve, amik erősen megkérdőjelezik a sokszor több százezer vagy akár millió forintba kerülő fényképezőgépek szükségességét. Ez pedig a közeljövőben csak még inkább elhatalmasodik majd: pár évtizeden belül valószínűleg teljesen fölöslegessé válnak majd a fényképezőgépek és a videokamerák, mivel egy puszta mobiltelefon segítségével is pont ugyanolyan részletes és aprólékosan beállítható felvételeket fogunk majd tudni készíteni.

10 Arany

A világ aranykészletei napról-napra csökkennek, ezért a szakértők úgy tippelik, hogy 2050-re a nemesfém-tartalékok teljesen kimerülnek majd, melynek egyenes következménye lesz, hogy az arany ára egy szempillantás alatt az egekbe szökik majd. További becslések szerint például 2057-re az Ausztráliában jelenleg működő 71 aranybánya közül már csak 4 lesz termelőképes, ez alapján pedig mindenki elképzelheti, hogy milyen állapotok uralkodnak majd akkor cirka 100 év múlva.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?