Belföld, Hírek

Rég tettek fel ilyen durva kérdéseket Orbánnak: ezeket válaszolta a kormányfő

Olyan kérdéseket is kapot Orbán Viktor egy interjú során, amilyeneket korábban talán soha nem feltettek fel neki.

 

 

 

 


A Blikk is megírta, hogy a német Stern című hetilap a csütörtöki számában közölt egy interjút Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Ebből korábban az MTI-ben meg is jelent egy hosszú kivonat, ami a Blikk oldalán is olvasható volt.

Közben a Telex külön is szemlézte az interjút, amelynek az „Orbán úr, mi lenne, ha a lányának muszlim barátja lenne?” címet adta a német hetilap, olyan részeket kiemelve, amelyek a korábbi kivonatból kimaradtak. A portál beszámolója szerint Orbán Viktor több személyes jellegű kérdést is kapott, amelyeket meg is válaszolt.

A német újságírókat érdekelte, hogy a magyar miniszterelnök milyen értékeket képvisel, ezért megkérdezték, mi lenne, ha az egyik gyereke odamenne hozzá, majd közölné, hogy meleg. A magyar miniszterelnök erre azt válaszolta, ez jó nagy kihívás lenne, de hála Istennek még nem szembesültek ilyen kérdéssel.

„A feleségem és én természetesen ugyanúgy szeretnénk a gyermekeinket, a vonzalmaiktól teljesen függetlenül” – idézett a Telex Orbán válaszából.

A Stern hetilap ezután az iránt érdeklődött, mit szólna hozzá, ha a potenciális meleg gyermeke örökbefogadásra szánná el magát, amire Orbán azt mondta, a feleségével minden helyzetben átgondolnák, hogyan tudnának segíteni a gyereküknek. Hozzátette: „Keresztények vagyunk, és minden Isten kezében van: az ítélet, a büntetés és a kegyelem is.”

Hogy ha a fenti helyzet mégis fennálna, vajon mennyire változtatná meg a nézőpontját a politikát és a törvényeket illetően, arra Orbán annyit mondott: felesküdött az alaptörvényre, és abban az áll, hogy a család férfiből és nőből áll. Szerinte a részéről egyáltalán nem intoleráns hozzáállásról van szó, hanem arról, hogy neki van egy alapállása, egy másik embernek meg egy ettől eltérő nézete, amivel ő nem ért egyet. Mivel együtt kell élniük, megpróbálják a közös alapot megtalálni. Szerinte ez a tolerancia.

A címben szereplő kérdés, hogy miként fogadná, ha a lánya barátjáról kiderülne, hogy muszlim, az interjú végén hangzott el. Orbán azt mondta, ő úgy nevelte a gyerekeit, hogy életük fontos döntéseit maguk hozzák meg. Rákérdezne, jól átgondolta-e a dolgot, és ha igennel válaszol, az ő feladata ott véget ért. Hangsúlyozta, a szülők nem élhetik a gyerekeik életét. Valószínűleg arra gondolna, hogy mindez Isten akarata. Az ember szereti a gyerekét, bármilyen utat is választ.

Az interjú korábban közölt részleteit itt olvashatja el. A teljes, német nyelvű interjút csak Stern-előfizetéssel lehet elolvasni, egyébként ezen a linken érhető el.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?