Érdekes

10 dolog, ami teljesen máshogy működik az Egyesült Államokban, mint a többi országban

Az emberek szeretnek utazgatni, új helyeket megismerni, új kultúrákat, szokásokat tanulmányozni, érdekes helyekre ellátogatni és még sorolhatnánk. Viszont nem olyan egyszerű egy adott ország kultúráját és szokásait megszokni, mert sok dologban eltérőek lehetnek. Ilyen például, ha egy európai országban élő az Egyesült Államokba látogat vagy fordítva. Olyan dolgokban mutatkozhat meg a változás, mint az élelmiszer vásárlás. De előfordul, hogy az étteremben rendelt fogások sem olyanok, vagyis inkább akkorák, mint amit a legtöbb ember megszokott. A mai posztunkban összeszedtünk pár dolgot, ami megmutatja, hogy miben más az USA Európától.

 

1, Nyilvános mosdók

Az a különbség a világ összes nyilvános WC-je és az Amerikában lévők között, hogy utóbbinál sokkal rövidebbek az ajtók, ami egy kicsit zavaró lehet a turisták számára, mert diszkomfort érzetet vált ki belőlük. Két sztereotípia is létezik arra, hogy miért ilyen rövidek ezek az ajtók. Az egyik, hogy így sokkal könnyebb takarítani a fülkék padlóját, a másik pedig, hogy megakadályozzák, hogy az emberek illegális dolgokat műveljenek a fülkékben.





2, Szeszes ital fogyasztás

A legtöbb országban a fiatalok 18 éves koruktól fogva legálisan vásárolhatnak szeszes italt a boltokban, ám ehhez természetesen személyi igazolványt kell felmutatni. Ezzel szemben Amerikában szigorúbban veszik ezt, ugyanis ott nem 18, hanem 21 évesen vehetnek a fiatalok ilyen italokat vagy dohánytermékeket. Viszont nekik is igazolniuk kell vásárláskor, hogy valóban betöltötték azt a kort.

3, Étteremben rendelt ételek

Amerikában olyan hatalmas adagokat adnak az éttermekben, hogy egyszerűen lehetetlenség őket egyedül elfogyasztani. Ebből kifolyólag rengeteg étel megy a kukába, mert az amerikaiak nem csomagoltatják el a maradékot, mondván úgy sem fognak belőle enni később. Hazánkban a legtöbb étteremben ki van számolva, hogy egy felnőtt ember nagyjából mekkora adagot tud egyedül elfogyasztani, és ugyanez vonatkozik a kicsikre is.





4, Névnapok

A legtöbb európai országban az emberek úgy ünneplik a névnapokat, mintha egy második szülinap lenne. Kapnak ajándékot, partit szerveznek, a barátokkal, családdal italoznak, sütiznek… stb. Amerikában viszont nem tulajdonítanak ekkora jelentőséget a névnapoknak, mert inkább a szülinapokra koncentrálnak. Van olyan fiatal, aki a 16. születésnapját elképesztő fényűzéssel ünnepli meg. Valahogy számukra a 16. a bűvös kor.

5, Pénzérmék

Hazánkban minden egyes pénzérmén fel van tüntetve számmal, hogy mekkora is annak értéke. Ezzel szemben az Egyesült Államokban nem így különböztetik meg őket. Sőt, náluk nincsenek is rajta számok. Minden pénzérmének saját neve van, ami a közvetkezőképp hangzik: 1 cent = Penny; 5 cent = Nickel; 10 cent = Dime; 25 cent = Quarter

6, Áfa fizetés a boltokban

Az Egyesül Államokban államonként változik az áfa vagyis az úgynevezett “sale tax” mértéke. Sőt, a boltokban általában áfa nélküli összeg van feltüntetve a termékeknél, és a valódi összeg, amit ténylegesen ki kell fizetni az csak a pénztárnál derül ki. Hazánkban illetve Európa szerte viszont minden feltüntetett bolti termék árába már bele van kalkulálva az áfa, így nem ér meglepetés, mikor a pénztárhoz érünk.

7, Szülési szabadság

Az Egyesült Államokban élő nőknek nem jár annyi szülési szabadság, mint az Európában élő nőknek. Ők a szüléstől számítva egy vagy két hónapon belül visszatérnek a munkahelyükre, és folytatják tovább az életüket. Míg itt Európában ez az idő jóval több.





8, Gyógyszertárak

Míg hazánkban a legtöbb gyógyszertárban csak és kizárólag gyógyszereket és azzal kapcsolatos készítményeket lehet kapni, addig az Egyesült Államokban jóval több dolgot értékesítenek bennük, például édességeket vagy akár elemeket is.

9, Légkondi

Amerikában úton-útfélen légkondiba botlik az ember. Bárhova is térj be, ott tuti biztos, hogy van légkondi, még a lakásokban is, ami jóval alacsonyabb hőmérsékletre van állítva, mint amit a legtöbb országban megszoktak. Ezzel szemben például hazánkban illetve Európa legtöbb országában viszont nincs minden lakásban légkondi. Ott ablaknyitással oldják meg a hűvösebb levegő beáramlását.

9, Személyes tér

Amerikában íratlan szabály, hogy az emberek legalább 60 centiméter távolságot tartsanak egymás között. Európában ezt nem mindig lehet betartani főleg nem a tömegközlekedési eszközökön. Bár egyes kultúrákban például a spanyoloknál természetes dolog, hogy az idegeneket is megölelgetik és úgy kezelik őket, mintha már ezer éve ismernék.





10, Mértékegységek

Míg a világ legtöbb országában a metrikus rendszert használják az emberek, sőt azt is tanítják a gyerekeknek az iskolában, addig van három ország, mely még mindig a birodalmi mértékegység rendszert használja. Természetesen az egyik az Egyesült Államok. Ők nem kilométerben vagy centiben mérnek, hanem mérföldben, lábban, hüvelykben…stb. A legérdekesebb, hogy nem is igazán tervezik, hogy átállnak a metrikus rendszerre, mert elmondásuk szerint rengeteg pénzt és időt venne igénybe mire mindent kicserélnének.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?