Érdekes

15 mindennapi használatban lévő dolog, aminek van egy számunkra ismeretlen funkciója is

Mindennapi tárgyainkat olyan rutinszerűen használjuk, hogy eszünkbe sem jut, hogy rendelkeznek egy majdnem teljesen rejtett funkcióval is. Azonban, ha alaposabban szemügyre vesszük ezeket a tárgyakat, akkor szembesülhetünk azzal, hogy jóval sokszínűbbre tervezték őket, mint azt valaha gondoltuk volna. Most mutatunk neked ezekből néhányat…

 

Mik ezek az apró fémgombok a farmernadrágokon?


Valójában ezek szegecsek, amelyek a nadrág leggyengébb pontjait erősítik meg, hogy tovább tartósabb maradhasson.

 

Az 57-es szám dombornyomott a Heinz ketcupos üvegeken. Hogy miért?


Azért, mert ez jelöli a palack legérzékenyebb pontját. Ez azért fontos, mert ezen a ponton kell megütögetni az üveget, hogy a szósz kijöjjön belőle, nem pedig az alján.





 

Vájat a bögrék alján


A vájat nem véletlenül került a bögrék aljára, ugyanis azt a célt szolgálja, hogy a szárítórácson vagy a mosogatógép rácsain könnyebben és biztosabban elhelyezhető legyen. Plusz, van egy hűtő funkciója is, mivel a vájaton keresztül áramló levegő miatt csökken az esélye annak, hogy a hő hatására megrepedjen a pohár.

 

Lyuk a lábas nyelén


Egyrészt azért van lyuk a lábas nyelén, hogy könnyebben tárolható legyen, másrészt viszont ez egy fakanálnak kialakított hely. A lyuk megtartja a kanalat és a rajta maradt felesleg ezáltal az edénybe csöpög vissza.





 

A golyóstoll kupakjának végén lévő apró lyuk


Ez azért van, hogyha véletlenül valaki lenyeli a kupakot, akkor véletlenül se fulladjon meg.

 

Pompon a sapkák tetején


Nagyon divatos és persze cuki, amikor valaki egy ilyen sapkában jelenik meg, de nem ez az oka, hogy a sapka tetején helyezték el. A francia tengerészek kezdték használni a pomponos sapkákat, méghozzá azért, hogy a hajótestben egy hirtelen mozdulat következtében ne rögtön a fejüket verjék be. Egyfajta figyelmeztetés volt számukra, ha megmozdult a pompon, hogy valami közelít a fejükhöz.

 

Fém vég a mérőszalagon


Elsősorban azért van fém vége a mérőszalagoknak, hogy azt a mérni kívánt tárgy szélébe akaszthassuk, így pedig egy kézzel is lemérhetjük azt. Ha ez a vég még recés is, akkor még ceruzára sincs szükség, ugyanis bejelölhető vele a lemért távolság a különféle felületeken.





 

A legtöbb gyerekzáras kupak átalakítható sima kupakká


Ennek annyi a trükkje, hogy felbontás után fordítva kell visszatekerni a tubusra (már amennyiben ilyen funkcióval bír a kupak) és ezután már sima kupakként használható.

 

Apró kidudorodás az “F” és “J” billentyűkön


Ezeket irányjelző billentyűknek nevezik. A gyors és gépírók ezekhez igazítják a mutatóujjaikat gépelés közben.

 

A mozgólépcsők szélén lévő kefének nincs cipőpucoló funkciója


Valójában azt a célt szolgálja, hogy megakadályozza az utasok cipőjének-lábának, vagy a cipőkről származó szennyeződésnek a bekerülését a mozgólépcső belső szerkezetébe. Az ok pedig nagyon egyszerű, méghozzá az, hogy az utasok a keféhez érve ösztönösen elrántják a lábukat az oldalfaltól.

 

A csavarhúzók könnyedén kombinálhatók csavarkulcsokkal


Csak a megfelelő méretű csavarkulcsra van szükség és máris dolgozhatunk vele.

 

Apró nyíl az üzemanyagszint-jelző mellett


Ez a nyíl mutatja, hogy az autó melyik oldalán van az üzemanyagtank-nyílás.

 

A laptopok adapterén lévő apró szárnyak


Segítenek abban, hogy az utazások alkalmával könnyedén elcsomagolhassuk és ne gubancolódhasson össze a táskánkban.

 

Apró lyuk a kamera és a vaku között


Ez valójában egy hátsó mikrofon, amelynek segítségével a hátsó kamerával készült videofelvételek hangja jobb minőségű lesz.





 

Apró lyuk a lakatok alján

Ez a lyuk tulajdonképpen szárítási funkciókat szolgál. A rajta keresztüláramló levegő segít kiszárítani a lakat belsejébe jutó nedvességet, ami rozsdássá tenné azt, de egy esetleges fagy alkalmával akár szét is repeszthetné a lakatot.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?