Belföld, Hírek

Az EU-ban csak Magyarország engedélyez vakcinát ellenőrizetlenül

Magyarországon kívül egyetlen már uniós tagállam sem engedélyez vakcinát ellenőrizetlenül – közölték a Népszavával Brüsszelben a kormány vitatott kínai oltóanyag-beszerzésével kapcsolatban.

 

 

 

 


Az Európai Uniónak nem lehet kifogása az ellen, ha a magyar kormány saját hatáskörben, szakemberek bevonása nélkül importál a koronavírus megfékezésére alkalmas gyógyszert vagy oltóanyagot az országba. Ezek veszélyhelyzeti sürgősségi jóváhagyását ugyanis nem közösségi, hanem nemzeti törvények szabályozzák. Nincsenek uniós előírások, amelyek ilyen esetekben köteleznék a tagállamokat a készítmények bevizsgálására vagy ellenőrzésére.

Nem ismerünk egyetlen uniós országot sem, amelynek a törvényei megengednék, hogy a szakmai szervezetek vagy hatóságok semmilyen ellenőrzést ne végezzenek a rendkívüli engedélyezési eljárás során. De ha ez elméletileg mégis előfordulna, akkor az teljes egészében az érintett tagállam felelőssége

– nyilatkozta a Népszavának Stefan De Keersmaecker bizottsági szóvivő.

A magyar kormány az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kikerülésével, a saját szakállára vásárolt kínai Sinopharm és orosz Szputnyik V oltóanyagot milliós tételekben. A kínai szer esetében ráadásul a hazai vizsgálat alól is felmentést adott a kormány. A híresztelésekkel szemben egyik készítmény gyártója sem kérvényezte még a forgalombahozatali engedélyt az EMA-nál, illetve az Európai Bizottságnál, amihez egy sor feltételnek kell megfelelniük. Ezek közé tartozik, hogy megfelelő költségvetéssel és európai gyártókapacitással rendelkezzenek, hogy a szállítmányaikat gyorsan célba juttathassák.

Az orosz vakcina előállítója már felvette a kapcsolatot az Európai Gyógyszerügynökséggel, de a hivatalos kérelem benyújtásáig még nem jutott el

– közölte a bizottsági szóvivő.

Az első negyedévben 100 millió, a másodikban 300 millió adag oltóanyag érkezik az Európai Unió tagállamaiba

– mondta az Európai Parlament költségvetési bizottságának meghallgatásán Sandra Gallina, az európai uniós vakcinabeszerzések főtárgyalója, az Európai Bizottság közegészségügyi kérdésekért felelős főigazgatója. Az EU több mint 3,4 milliárd euróval támogatják a vakcinagyártókat. Sandra Gallina szerint elsősorban a termelési kapacitások szűkössége okozza bizonyos szállítmányok késését, tavasztól azonban már nem lesznek ilyen problémák, hiszen több gyógyszercég is felfuttatja a gyártást. A BioNTech három gyárat épít, kettőt Németországban, egyet pedig Ausztriában.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?