Érdekes

19 etikettszabály, amit sajnos csak nagyon kevesen ismernek

Anna érdekében, hogy egy adott társadalom közti kommunikáció és viszony gördülékeny legyen, fontos, hogy betarts bizonyos írott illetve íratlan szabályokat. Ezeket a szüleid már gyerekkorod óta próbálják megtanítani, de még így is vannak olyanok, melyekről ők sem tudtak. Ha tényleg illemtudó akarsz lenni, akkor az alábbi etikettszabályokat meg kell tanulnod.

 

1, Ha vendég megy hozzád, de a lakásod úgy néz ki, mint egy disznóól, akkor se kezdj el szabadkozni, mert azzal egyértelműen lebuksz, hogy nem is állt szándékodban kitakarítani. A kifogások keresésével egyébként a vendéget is zavarba hozhatod. Ha nem szólsz egy szót sem, akkor a vendég úgy értelmezheti a dolgot, hogy bízol benne annyira, hogy megmutasd neki a házad a legnagyobb felforduláskor is.

2, A másik kérdés a cipő lehúzás. Abban az esetben, ha nem akarod, hogy a kitakarított otthonodban kinti cipővel járkáljanak, akkor hívd fel előre a vendégek figyelmét arra, hogy hozzanak magukkal papucsot. Amennyiben ezt a kérést elfelejtetted közölni, onnantól fogva már nem kérheted meg arra a vendégeket, hogy vegyék le a cipőiket.






3, Egy hosszabb út során, mindig olyannak kell az anyós ülésen ülnie, aki figyelemmel kíséri az utat és a sofőrt is, hogy el ne aludjon. Ha már alvás, akkor bizony ne illik a sofőr mellett sem hangosan szenvedni, sem mély álomba szenderülni, mert ezzel csak frusztráltabbá teszed, az útra koncentráló sofőrt.

4, A baráttól, ismerőstől, családtagtól kölcsönkért személygépjárművet úgy illik visszaadni, hogy előtte megtankolod. A legjobb ha tele töltöd, ám ha erre nincs pénzed, akkor is illik több üzemanyaggal visszaadni, mint amennyivel kaptad. Természetesen a takarítást se felejtsd el.

5, A kocsi legbiztonságosabb helye a sofőr mögött, míg a legkényelmesebb az anyósülés mögött van. Ezekre a helyekre az idősebbeket, illetve a hölgyeket illik ültetni a gyerekeket vagy a csapat legfiatalabb tagját pedig középre kell ültetni, mert ők tudnak legjobban ki és beugrani arról a helyről.

 

6, Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a beszélgetőpartnerrel mind üdvözléskor, mind elköszönéskor kezet kell rázni. Ám azt már kevesen tudják, hogy minden körülménye között fel kell állni a kézfogás pillanatában, hogy ezzel is megtiszteljék a másik félt. Kettő esetben lehet elhanyagolni a kézfogást, dohányzáskor, illetve illemhelyen.

7, Ha egy előre megbeszélt időpontot le kell mondanod, akkor egy öltőhelyben kérj a partnertől új időpontot, hogy tudja, nem lerázni akarod, hanem tényleg dolgod van.

8, Ha olyan emberrel találkozol az utcán, vagy az otthonod közelében, akivel egy helyen dolgoztok, akkor illik összebarátkozni vele. Még abban az esetben is így kell eljárni, ha nem egy osztályon dolgoztok, csak rövid időre futtok össze. Ezzel javítani lehet a munkahelyi légkört.






9, Többen is vannak, akik nincsenek tisztában azzal, hány éves kortól kell valakit bevonni a társalgásba. Nos, egyes íratlan szabályok szerint 12 éves kortól kell ezt meglépni, sőt úgy is illik kezelni beszélgetés során őt, mintha felnőtt lenne.

10, Ha a bemutatkozás során nem jegyezted meg a másik fél nevét, akkor ne kezdj találgatni, hanem egyenesen állj elé, és mond neki, hogy ne haragudjon, nem emlékszel a nevére, legyen kedves még egyszer megmondani.

11, A mai modern világban, ahol az internetnek igencsak nagy szerepe van az életben, már nem annyira fontos, hogy telefonon keress meg embereket. Amennyiben nem sürgős a dolog, nyugodtan írj neki egy emailt vagy üzenetet. Ezzel a partnernek is lesz ideje alaposan átolvasni az üzenetet és válaszolni.

12, Amennyiben a hívott fél nem veszi fel a telefont, ne hívd újra. Ha nem annyira sürgős a dolog, minimum két órát illik várni, mire újrahívod. Amúgy is a partner látni fogja, hogy hívtad így nagy valószínűséggel vissza fog hívni téged.

13, Ha a hívott partner 5. alkalommal sem válaszol a hívásra, akkor a legjobb, ha befejezed a hívogatást. Amennyiben nem hív vissza ennyi nem fogadott hívás után, akkor ez egy egyértelmű jel, hogy nem akar veled beszélni.

 

14, Bizony a nyilvános illemhelyeken is vannak szabályok. Ha az egyik fülke foglalt, akkor lehetőleg ne a közvetlenül mellett lévő fülkébe menj be, hanem abba, ami mellette van.

15, Ha azt látod, hogy egy illető fején fej, vagy fülében fülhallgató van az egy egyértelmű jele annak, hogy nem szeretne másokkal beszélgetni. Ez előfordulhat például egy vonaton. A fejeddel biccenthetsz neki köszönés gyanánt, de ne akarj vele beszélgetésbe elegyedni, inkább hagyd pihenni.

16, Ha már fej és fülhallgatónál járunk, annak használatára is vannak szabályok, amiket illik betartani. Például nem szabad olyan hangosan hallgatni a zenét, hogy azt mások is kristálytisztán hallják a közeledben. Ha viszont a szembe vagy melletted ülő partner mégis beszélgetni szeretne, akkor illik kivenni a fülest.

17, Ha olyan helyen éltek, ahol a gyermekednek saját szobája van, akkor belépés előtt mindig kopogj. Ezzel nemcsak a személyes terét tiszteled meg, de megtaníthatod rá, hogy ő is hasonlóképp járjon el másoknál, vagy épp a ti hálótoknál.

18, A nasizásnak is megvannak a maga íratlan szabályai. Például, ha sok sütemény van az asztalon vagy a tányéron, akkor nyugodtan lehet belőle venni, viszont ha kevés van, akkor meg kell kérdezni a jelen lévőket, hogy szeretnének-e belőle enni. Ha nem akkor bátran lehet belőle venni.






19, A virág adásnál is vannak szabályok, amiket illik betartani. Például nagyon fontos, hogy mire is adod azt a virágot. Az alábbi eseményeken szokás virágot adni: születésnap, szakmai eredmények ünneplése, sportrekordok, névnap. Ha férfinak szánod, akkor tudd, hogy vannak kimondottan férfi virágok, ilyen például a rózsa, az orchidea, a krizantém, a gerbera, napraforgó, bambusz, vagy a kardvirág.

 

Te tudtál ezekről?

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?