Állat

12 lenyűgöző állat, ami a leghosszabb ideje él a Földön

Mi emberek szeretnénk minél hosszabb életet élni, ám ez sajnos nemcsak rajtunk múlik. Számos tényező játszik közre abban, hogy meddig élhetünk még akkor is, ha mindent megteszünk azért, hogy minél tovább erősek és egészségesek maradjunk. Nos, az állatok nem tudnak vitaminokat szedni, edzőterembe járni vagy különböző étrendeket összeállítani maguknak, mégis sokan közülük akár kétszáz évnél is tovább élnek.

 

Emberi viszonylatban elégedettek lennénk, ha megélnénk például a kilencven évet, ám az állatok esetében ennyi év mindössze csak a gyerekkort jelenti. Cikkünkben tizenkét olyan élőlényt mutatunk nektek, amik már régóta jelen vannak a Földön és amiket életkorukat tekintve bizony megirigyelhetnénk.

 

Hidasgyík (110 év)


A hidasgyík egy kistermetű hüllő, ami Új-Zélandon él. Ahogy a neve is mutatja, hasonlít a gyíkokra, ám közeli rokonságban áll a több, mint 65 millió éve kihalt dinoszauruszokkal. Napjainkra már olyan kevés van belőlük, hogy veszélyeztetett fajnak minősülnek. Ám egyes példányok akár száztíz évig is elélnek.






 

Gránátos sügér (149 év)

A gránátos sügér egy kinézetre aranyos halacska. Lassan növekszik és valószínűleg ez az oka annak, hogy nagyon sokáig él. Becslések szerint megélheti a 149 évet is, bár a faj veszélyben van a túlhalászás miatt.

 

Geoduck (168 év)


A geoduck egy az Észak-Amerika nyugati part vidékén élő, őshonos kagylófajta. Testmérete viszonylag nagy, ehhez azonban egy nagyon kis héj kapcsolódik. Ez az oka annak, hogy képtelenség teljesen belebújnia. A geoduck szapora állat, ugyanis a nőstények életük során több, mint ötmilliárd tojást raknak le. Élettartamuk akár 168 év is lehet.

 

Vörös tengeri sün (kb. 200 év)


Tengeri sünt valószínűleg mindenki látott már, aki életében valaha nyaralt tengerparton. A vörös tengeri sün viszont a Csendes-óceán partszakaszainak sziklás részén él, ugyanis nem szereti a hullámos helyeket. A vörös tengeri sün az óceán fenekén mozog, tüskéi pedig a védelmét szolgálják. A faj egyedei nagyon lassan öregszenek, ezért akár a kétszáz éves kort is elérhetik.

 

Grönlandi bálna (211 év)


A bálnákról mindannyian tudjuk, hogy nem éppen kis méretükről híresek. Nos, ez alól a grönlandi bálna sem kivétel, ami egyébként az állatok közül a legnagyobb szájjal rendelkezik. Ez a tengeri emlős akár kétszáz évig is elél. A szakemberek megfigyelései alapján a legtovább élő grönlandi bálna 211 évesen pusztult el.






 

Koi ponty (226 év)


A koi ponty elnevezésű hal valószínűleg mindenki számára ismerős. Ez az állat általában ötven évig él, ám a skarlátos koi ponty, nevezetesen a Harako több, mint kétszáz évig marad életben. A szakemberek tudnak egy példányról, ami megélte a 226 éves kort. Szerintük ennek oka az élet élvezete és a japán hegyek tiszta vizei voltak.

 

Lamellibracia csőféreg (250 év)


A mexikói csőféreg életkora elérheti a 250 évet is. Elnevezéséből is kiderült, hogy a Mexikói-öbölben él és három méteresre is megnőhet. A növekedési folyamat viszont rendkívül lassú. Akár több ezer csőféreg is lehet egyetlen élőhelyen.

 

Aldabrai óriásteknős (255 év)


A teknősök alapvetően híresek arról, hogy nagyon sokáig élnek. Ez különösen igaz az óriásteknősökre, főleg az aldabrai óriásteknősre, az Adwaitára. Köztük is egyedi volt egy példány, ami 255 évig élt. A szakemberek szerint ő volt a legidősebb szárazföldi állat.

 

Folyami gyöngykagyló (280 év)


A folyami gyöngykagyló amellett, hogy különleges kinézetű, nagyon sokáig él. Lassan növekszik, így átlagos életkora elérheti a 102 évet is. Természetesen a kagylók életkorát nagy mértékben befolyásolja a víz minősége, de ha minden rendben, akkor az életkor megduplázható. A legidősebb ismert folyami kagyló 280 évet élt.






 

Grönlandi cápa (400 év)


A félelmetes külső nem az egyetlen, amivel a grönlandi cápák meglephetik az embereket: ők ugyanis a Föld legidősebb gerincesei. Csupán 150 éves koruk környékén érik el a szexuális érettséget, és általában úgy 400 évig élnek.

 

Sellőkagyló (507 év)

A sellőkagyló ismerős lehet az ínyencek számára, ugyanis ez egy ehető kagylófajta. A sellőkagyló kéthéjú kagyló, ami minden évben növeszt egy plusz réteget a héjához. Egy Ming névre keresztelt sellőkagyló 507 éves koráig élt.

 

Antarktiszi szivacs (1550 év)


A tengeri szivacsról mindannyiunknak eszébe jut Spongya Bob, de még ez a mesebeli figura sem él addig, mint az antarktiszi szivacs. A Déli-óceánban élő szivacs az extrém alacsony hőmérsékletnek köszönhetően rendkívül lassan növekszik, ezért pedig akár évszázadokig is elél. A legidősebb példány 1550 évesen pusztult el.






 

Bónusz: A halhatatlan medúza


Az ember csak vágyik a halhatatlanságra, ami számunkra egyelőre elérhetetlen, szemben a Turritopsis nutricula-val, ami az egyetlen többsejtű élőlény a Földön, ami biológiai értelemben halhatatlan. Ez a hidraállat csalánsejtekkel rendelkezik és élete során különböző formákat képes ölteni.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?