Érdekes

10 dolog, ami 30 éves kor után történik az emberi testtel

30 éves kor után az emberi test különböző változásokon megy keresztül, melyek közül néhány nagyon meglepő lehet. Az egyik ilyen, hogy ugyebár az idő múlásával sokkal bölcsebbé válnak az emberek, ám ez közel sem jelenti azt, hogy az agy mérete is növekszik. Vagy a másik ilyen, hogy egy bizonyos kor felett alakul csak ki rendesen a személyiség, ami éveken át stabil. Persze ez csak néhány érdekesség a sok tény közül, amit a mai cikkünkben elhoztunk.

 

1, Az agy mérete kisebb lesz

Annak ellenére, hogy a korral bölcsebb lesz az ember nem jelenti azt, hogy az agy mérete is vele együtt növekszik. Sőt, épp ellenkezőleg zsugorodni kezd. Naponta legalább 50 000 neuront veszít az agy miután valaki betölti a 30. életévét. Viszont semmi ok a pánikra, mert az agy tökéletesen tudja, hogyan alkalmazkodjon ehhez a típusú változáshoz. Tudósok azt is megállapították, hogy 40 éves kor felett minden évtizeddel 5%-kal csökken annak térfogata. Ez azonban már befolyásolja a memóriát.


2, Csökken az izzadás

Az idő előrehaladtával a nők egyre kevesebbet izzanak, mely nagyban kapcsolódik a menopauzához. Ám nem csak ez az egyedüli oka ennek, hanem, hogy idővel a hölgyek verejtékmirigye zsugorodni kezd, ennek eredményeképp pedig kevesebbszer izzadnak. Ez leginkább hónalj tájékára vonatkozik.

 
3, Egyre ritkábban előforduló megfázás

Mikor az ember még gyerek, nem fejlődik ki rendesen az immunrendszere ebből kifolyólag pedig sokszor lesz beteg. Viszont minél idősebb az ember annál ritkábban fordul elő megfázásos megbetegedés. Nagyjából életünk közepén fejlődik ki úgy az immunrendszer, hogy annak már újat nem igen lehet mutatni, ezért csökken a betegség kialakulása is.




4, Gyengül az ízérzékelés

Az életkorral romlik az ízrézékelés is, így egyre kevesebb étel íze érződik. A legtöbb ember elveszíti ízlelőbimbóinak egy részét, főleg 60 éves kor után. Pontosan emiatt fogyasztanak a 60 évnél idősebb emberek olyan ételeket, melyeknek magas a cukor és sótartalma. Hasonló dolgok történnek a szaglással is.

 
5, Kevesebb izomtömeg

Az öregedés egyik legszembetűnőbb jele az izomtömeg csökkenés. Ennek eredményeként gyengül el a test. 30 éves kortól minden tizedik évben 3-8%-kal csökken az izom tömege. Ez az arány 60 éves kor után még drasztikusabbra csökken. Pontosan ezért kell rendszeresen mozogni, sétálni, kocogni, úszni.

6, Stabilizálódik az anyagcsere

A kutatók szerint az anyagcsere stabilizálódik az életkor előrehaladtával, és úgy tűnik, hogy a legkritikusabb időszak 50-60 év körüli van. 80 éves kor felett lelassul, majd végül befejezi a stabilizáció folyamatát. Ez azt jelenti, hogy a testsúly nem megy át drasztikus változáson. Tény, hogy kevesebb kalória ég el, de ugyanakkor idősebb korban kevesebbet is fogyasztanak, mint a fiatalok.

 
7, Stabilizálódik a személyiség

Minden ember számára a legrosszabb időszak a tinédzserkor, hisz akkor történik a legtöbb változás, sőt akkor indul be a hormonváltozás is. 20 éves kor után már elkezd lecsillapodni a lélek, kezdi megismerni mindenki a saját személyiségét, majd 30 éves kor felett teljesen stabilizálódik és egészen 50 éves korig úgy is marad. Utána újabb hormonváltozás következik be, amitől megint elkezd fejlődni, változni a személyiség.

8, A körmök lassabban növekszenek

Fiatalabb korban a köröm sokkal gyorsabb ütemben növekszik. Ezt legelőször Dr. William Bean vette észre, aki megfigyelte, hogy a bal kezén lévő körmök 0,123 mm-t nőttek naponta. Ez 67 éves kora után 0,095 mm-re csökkent. Ezeket a változásokat a lassabb vérkeringés okozhatja.

 
9, Fogak kevésbé lesznek érzékenyek

A fogak is kevésbé lesznek érzékenyek, melynek oka a dentin vagyis a kemény belső szövet. Ez az életkor előrehaladtával megerősödik így ellenállóbb is lesz. Ez a fog külső zománca illetve a központi idegek között helyezkedik el.

10, Sokkal boldogabbnak érzed magad

Gyerekként mindenki jól érzi magát a bőrében, hisz nincs olyan sok probléma, amivel meg kellene küzdeni. Ezután ez a boldogságfaktor csökkenni kezd, amitől válságosabbnak érzi magát a ember. A társadalom az öregedés egyfajta fizikai és pszichoszociális hanyatlás időszakának tartja. Kutatók szerint azonban az öregkorral boldogabbnak és elégedettebbnek érzik magukat az emberek, mert kevesebb depressziót élnek meg és optimistábban gondolkodnak.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?