Belföld, Hírek

„Oltani, oltani, oltani” – üzente Szlávik János, aki szerint járványban kell gondolkodni

Reagált a Magyar Orvosi Kamara kínai vakcina ügyében kiadott állásfoglalására is.

 

 

 

 




Szlávik János szerint a Magyarországon engedélyezett vakcinák eltérő hatásmechanizmusuak, de mindegyik 80-95 százalékos hatékonyságú, nagy részük csaknem 100 százalékos védettséget ad a súlyos megbetegedés és a halál ellen. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az állami hírtévében azt mondta, mindegyiknél más mellékhatás jelentkezhet.

Pfizer oltóanyagánál felmerült, hogy a súlyosan allergiásoknál nagy odafigyelést igényel a beadása, és vannak olyan hírek, hogy az  orosz Szputnyiknál óvatosság szükséges egyes betegségeknél, de egy

járványhelyzetben a lényeg, hogy az emberek megbetegedését és halálát kell megakadályozni, és a szakembereknek ezt kell figyelembe venniük.

A kínai Sinopharm vakcinával kapcsolatos aggályokról azt mondta: az ilyen típusú oltásoknál, ahogy az influenza elleninél is, nagyon ritkán előfordul, hogy olyan furcsa autoimmun betegség alakul ki, amely átmeneti alsóvégtag-bénulással járhat. Ez a szindróma jól ismert a szakemberek körében, ez alapján nem lehet kijelenteni, hogy ezek a védőoltások veszélyes lennének az emberekre.

Járványban kell gondolkodni!

És ilyenkor az a lényeg, hogy nagyon sok ember nagyon gyorsan beoltassa magát – tette hozzá. Szlávik János mindenkit arra biztat. hogy regisztráljon és oltassa be magát. Különösen a rizikócsoportba tartozók, az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők.

A főorvos reagált a Magyar Orvosi Kamara állásfoglalására, amely arra hívta fel figyelmet, hogy éppen az oltások iránti bizalom erősítéséért miatt kell a gyógyszerbiztonsági szabályokat betartani.

Szlávik János azt mondta: a tagországok önállóan dönthetnek arról, hogy engedélyeztetnek-e egy EU-n kívüli védőoltást. A főorvos szerint a szakemberek az a véleménye, hogy „oltani, oltani, oltani”, olyan oltóanyaggal, amit a magyar gyógyszerügyi hatóságok engedélyeztek.

 

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?