Életmód, Érdekes

30 kevésbé ismert tény, ami hasznos lehet mindenkinek, aki gyakran utazik repülővel

A repülőterek hangulata általában semmi máshoz sem fogható: életünk legjobb utazásai itt kezdődnek és itt is érnek véget – ezért az emberek általában pozitívan gondolnak vissza az itt eltöltött időre. Vannak azonban olyan izgalmas kérdések a repterekkel kapcsolatban, melyekre az egyszerű utazók valószínűleg sosem kaphatnának választ. Most a legtipikusabb ilyen felmerülő kérdéseket igyekeztünk tisztázni.

 

 

 

  • A repülőterek olyan szkennereket használnak, melyek nem károsítják az emberek egészségét. Éppen ezért, az azokat üzemeltető személyzet is hétköznapi ruhában ül, közvetlenül az átvilágító rendszerek mellett és nem egy külön szobában mondjuk. Még ha át is haladnánk egy poggyász-szkenneren, az egészségkárosodás akkor is minimális lenne – még akkor is nagyobb sugárzás éri a testünket, ha mondjuk röntgenfelvételt készítettünk valamelyik testrészünkről.
  • A repülés közbeni sugárzás kisebb, mint egy átlagos embert ért napi dózis. Ha viszont egy viharfelhőbe kerül a repülőgép, a fedélzeten lévő emberek nagyjából akkora sugárzásnak vannak kitéve, mint egy tomográfiai vizsgálat során.
  • Célszerű lehet száraz levest vagy teafiltert magunkkal vinni a fedélzetre, a legtöbb légitársaság alkalmazottai ugyanis ingyenesen szolgálnak fel forróvizet az utasoknak, így könnyen levest vagy épp teát készíthetünk belőlük az út során.

  • A kézipoggyászból – a repülés előtt – lefoglalt (nem illegális) dolgokat külön kérésre megőrzik nekünk (30 naptól 3 hónapig). Ilyenkor választhatunk, hogy visszamegyünk majd a lefoglalt dolgokért, vagy pedig postai úton kiküldik nekünk.
  • A biztonsági szolgálatok által elkobzott holmikat gyakran különleges árveréseken értékesítik világszerte.
  • Az üres vízszűrős kulacs praktikus lehet, az ellenőrzési ponton áthaladva ugyanis bármelyik ivókútnál vagy mosdóban újra tölthetjük, ezzel elkerülve a sokszor igen magas áron kínált palackozott vizeket.
  • Legyen szó bármilyen por állagú anyagról (liszt, bébiétel, instant ital, stb.), a legjobb, ha az eredeti csomagolásában szállítjuk. Ellenkező esetben a biztonsági szolgálat munkatársainak joguk van gyanús anyagként kezelni, amiből sok kellemetlenségünk származhat.



  • A Duty Free zónában jobban járunk, ha devizában (pl. euró vagy dollár) fizetünk a vásárlásokért, a helyi ország pénznemében ugyanis általában magasabb árat kell megfizetnünk.
  • Minden utazás előtt érdemes tájékozódni a célország legfontosabb utazási törvényeiről. Néha ugyanis még a legártalmatlanabbnak tűnő dolgok is tiltólistásak lehetnek egy adott országban. Nemrégiben például egy angol utast azért tartóztattak le az Egyesült Arab Emírségekben, mert a pólóján mákdarabkákat találtak, ami még az angliai repülőtéren evett péksüteményéből került oda.
  • A Deo spray-ket célszerű otthon hagynunk, ha repülni indulunk, ezek a termékek ugyanis a nyomáskülönbség miatt rendkívül robbanásveszélyesek. Bár a kézipoggyászban elvileg szabadon szállíthatók, jobb kerülni őket és inkább hagyományos dezodorokat használni helyettük.

  • A leszállás előtt bevett fájdalomcsillapító segíthet elkerülni a nyomásesés miatt jelentkező fülfájást.
  • Ha párban repülünk, célszerű összekeverni a ruháinkat a bőröndjeinkben, így ha az egyik esetleg el is veszik, még akkor is lesz annyi ruha, hogy mind a ketten át tudjunk öltözni. A kézipoggyászban pedig ajánlott fehérneműt és tiszta zoknit tartani magunknál arra az esetre, ha minden bőröndünk elkallódna.
  • Bár a power bankokat nem könnyű ellenőrizni, nem árt tudni, hogy csak 20 000 mAh-nál kisebb kapacitásúakat vihetünk fel magunkkal a fedélzetre. A többihez külön engedély szükséges, mivel sok esetben tűzveszélyesek.

  • A fém körömreszelőkkel ellentétben a puha körömreszelőket korlátozás nélkül fel lehet vinni a repülőgépekre.
  • Egész parfümös üvegek helyett próbáljunk meg mintákat magunkkal vinni az útra. Egy apró kémcső is 2-3 hétig elegendő lehet, ha okosan használjuk.
  • A nagy nemzetközi repülőterek automatáiból hasznos dolgokat vásárolhatunk megfizethető áron, úgy mint: eldobható fehérnemű, bébiétel, pelenka, power bank, higiéniai termékek vagy előre feltöltött SIM-kártyák.

  • A legtöbb repülőtéren ingyenes Wi-Fi áll rendelkezésre, erről szintén érdemes előre tájékozódni utazás előtt.
  • Mindegyik repülőtér saját jellegzetességekkel rendelkezik, melyeket az internetes véleményekben általában külön ki is emelnek, ezért érdemes utána olvasni ezeknek. A las vegasi McCarran repülőtéren például 5 dollár/óra áron foglalhatunk magunknak szobát a repülőtéren, ami magába foglalja az edzőterem és a zuhanyzó használatát is. A müncheni repülőtéren egy nagy nyitott terasz várja az utazókat, ahol gyönyörködhetnek a le és felszálló repülőgépek látványában.
  • A repülést megelőzően gondosan tanulmányozzuk az érintett repülőterek térképét és a várakozási időt segítő zónákat. Egyes repülőtereken például úszómedencék, mozik vagy épp játéktermek is várják az utasokat.

  • Számos repülőtér és légitársaság 24 órás hozzáférést biztosít saját VIP társalgójához, ahol ingyenes italokkal és harapnivalókkal várják az utasokat. Bizonyos esetekben olcsóbb és kényelmesebb lehet egy itt eltöltött fél nap, mint azért fölöslegesen szállodai szobát fizetnünk magunknak.
  • Az első osztályok általában a repülőgépek elejében helyezkednek el, mivel itt közelebb vannak a vészkijáratok. Statisztikák szerint azonban a legbiztonságosabb ülőhelyek a repülőgépek hátuljában találhatók.
  • A repülés előtti napon az új klíma és időzónára való gyors átállás érdekében próbáljuk meg lefárasztani magunkat sportolással. A természetes fáradtság segít abban, hogy a test gyorsan elaludjon és alkalmazkodjon az úti cél körülményeihez.
  • Ha regisztrálni kell az interneten, de a légitársaság honlapja hirtelen leáll és nem akar visszajönni, akkor próbáljuk inkognitó módban elérni az adott webhelyet.
  • A vékony talpú cipőt hordó utasokat sosem kérik meg, hogy vegyék le a cipőjüket az átvizsgálás során, bármilyen más (pl. magassarkú) cipőt viselő embereknek viszont fel kell készülniük rá, hogy valószínűleg át fogják vizsgálni a lábbelijüket.

  • Abban az esetben, ha a repülőgép fedélzetén valamiért nincs internet, fel kell készülni rá, hogy a repülés közben kifizetett termékek árát a leszállást követően fogják egyszerre levonni a kártyánkról.
  • Ha félig üres repülőgépen ülünk és a légitársaság által kibocsájtott bónuszkártyánk van, kérhetjük a stewardesst, hogy átültessen minket a business class-ra. A bónuszkártyás utasok elsőbbségi ügyintézést élveznek a hétköznapi utasokkal szemben és sokszor még extra díjat sem kell fizetniük érte.
  • A repülőtérről városba történő tömegközlekedési eszközökön sok pénzt spórolhatunk, ha akár idegen utasokkal összeállva családi jegyet vásárolunk a sima jegyek helyett. A jegyet kezelő kalauzok nem fogják vizsgálni, hogy valóban rokoni kapcsolatban állunk-e egymással.
  • Ha átszállással repülünk, de lekéssük az első repülőgépet, azonnal hívjuk fel a következő járat légitársaságának forródrótját, ilyenkor ugyanis gyakran még van lehetőségünk rá, hogy minimális költségek mellett egy későbbi járatra tegyük át a foglalásunkat.
  • Ha éjszaka érkezünk meg az úti célunkhoz, akkor sokkal jövedelmezőbb lehet néhány órát a repülőtéren vagy épp egy kapszula-hotelben pihenni és másnap bejelentkezni a szállodába, mint teljes napot fizetni néhány óra ott tartózkodásért.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?