Hírek, Külföld

Szigorodnak az utazási korlátozások az EU-ban: több ország is lezárta a határait

Egyre több országban szigorodnak az utazással kapcsolatos szabályok, több EU-tagország is beutazási tilalmat jelentett be egyes unión kívüli országokból. Sok esetben pedig szigorított tesztellenőrzésekhez kötik az unión belüli mozgást is.

 

 

 

 


Németország például hamarosan közel teljes körű beutazási tilalmat jelenthet be Nagy-Britanniából, Portugáliából, Brazíliából és Dél-Afrikából – hasonlóan Hollandiához, ahol Hága városában teljes Dél-Amerika tiltólistás.

A szigorú intézkedések célja ebben az esetben is az, hogy a koronavírus brit variánsát kiszűrjék. A német belügyminiszter, Horst Seehofer szerint a járvány németországi ellenőrzése érdekében elkerülhetetlennek ítélték a nemzeti szintű cselekvést.

A hivatalos EU-s álláspont az, hogy nem uniós érdek egy általános belső utazási tilalom bevezetése, de célszerű ezt a mozgást kizárólag a „szükségesre” szűkíteni. Éppen ezért több nemzeti intézkedés is történt a héten: Portugália Spanyolország felé zárta le a határait 2 hétre, míg Finnország Svédország felé. A belga kormány pedig a napokban jelentett be a tiltást, miszerint a polgárok nem hagyhatják el az országot, kizárólag indokolt esetben – tehát például turizmus céljából tilos az utazás.

Azonban, több olyan EU-s tagállam is van, ahol az unión belüli mozgás feltételeit is szigorítottákBelgium, Franciaország, Olaszország, Görögország és Hollandia 72 óránál nem régebbi vírus-teszthez köti a belépés engedélyezését – ellenkező esetben automatikusan karantén vár az érkezőre.

Hollandia és Németország mindezt a héten szigorította úgy, hogy a kompon vagy repülőn érkezőktől egy legfeljebb négyórás gyorstesztet is elvárnak.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?