Belföld, Hírek

Orbán üzent a nyitni tervező vendéglátósoknak: „Ne tegyék”

Aki megszegi a szabályt, 150 ezertől 1 millióig terjedő bírságot kap, a helyet fél, második alkalommal egy évre bezárják, a működtetőt pedig ugyanennyi időre eltiltják a foglalkozásától.

 

 

 

 


Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a kormány március 1-ig meghosszabbítja a korlátozásokat.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta: ők is szabadulnának már ettől a félrab-félszabad élettől, de „fájó szívvel adtak igazat” a járványügyi szakembereknek. A fő érv az volt, hogy ne áldozzuk fel a három hónap alatt elért eredményt,

„Ha túl korán mozdítjuk el a korlátozásokat, akkor semmibe hullik mindaz, amit közösen három hónap alatt elértünk” – fogalmazott a kormányfő.

A műsorban szóba került, hogy nagyon sok vendéglátós azt tervezi, február elsején kinyit. A műsorvezető példaként felhozta, hogy Franciaországban egy hasonló akció vezetőjét le is tartóztatták.

„Én azt kértem, hogy ne tartóztassanak le senkit. Persze az én kérésem az másodlagos a jogszabályokhoz képest. Tehát, ha nincs törés-zúzás, kirakatok, kocsik felgyújtása, mint amit Franciaországban vagy máshol látunk, tehát ha nincs erőszak, amit meg kellene fékezni, akkor mégis csak egy szabálysértési körben vagyunk. Az meg nem ugyanaz, mint egy súlyos bűncselekmény”

– fogalmazott Orbán, majd úgy folytatta:

„Ugyanakkor szeretném arra kérni az összes türelmetlen embert, akkor is, ha vendéglős, meg éttermes, meg kávézós, meg akkor is, ha csak közönsége egy ilyen helynek, hogy ne tegyék!”

A kormányfő szerint ezzel nemcsak magukat sodorják nehéz helyzetbe, de mivel egy járványról van szó, másokat is veszélyeztetnek.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy igyekeznek segíteni a szállodáknak és az éttermeknek, hallott ő is arról, hogy sokan a bértámogatási rendszer lassúságát bírálták. Azt mondta: ez a kormányülésen is téma volt, és határozott döntést hoztak ennek felgyorsítására.

Azt azért megjegyezte, hogy aki megszegi a szabályt, 150 ezertől 1 millióig terjedő bírságot kap, a helyet fél, második alkalommal egy évre bezárják, a működtetőt pedig ugyanennyi időre eltiltják a foglalkozásától.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?