Belföld, Hírek

Operatív törzs: a vendéglátósok türelmét kérik – Hevesebb reakciók a második oltásnál, ilyen ütemben érkezik az orosz vakcina

Akkor oldják fel a vendéglátóhelyekkel kapcsolatos szigorú intézkedéseket, amikor elegendő oltóanyag áll rendelkezésre. Kérik a tulajdonosok türelmét, együttműködését, hogy a magyar emberek életét, testi épségét meg lehessen védeni. Az operatív törzs fokozatosan feloldja a korlátozásokat, amint ez lehetséges.

 

 

 

 


Itt videón is megnézheti a tájékoztatót:

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. január 25.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. január 25.)

Posted by Koronavírus tájékoztató oldal on Monday, January 25, 2021

 

Müller Cecília

A magyar járványügyi adatok a bevezetett intézkedéseknek és az állampolgárok jogkövető magatartásának köszönhetően pozitívan alakulnak.

A tisztifőorvos ismertette a friss járványügyi adatokat, amelyeket itt tekinthet meg.

Több országban elindult a harmadik hullám, sok fejfájást okoznak a vírusmutációk is, ezeket a magyar hatóságok is folyamatosan figyelik. Brit, brazil, afrikai és egyéb mutáns törzseket is kimutattak már az országban. Egy jelentősebb mutálódás révén megváltozik a vírus tulajdonsága is, ami járványügyi szempontból fontos adat, hogy mindig naprakész információkkal rendelkezzünk a vírusról – mondta Müller Cecília.

– Bármi is volt a halál oka, aki itthon koronavírus-pozitív volt, a koronavírusos elhunytak közé számít – mondta az elhunytakról Müller Cecília, hozzátéve: jellemzően emellett alapbetegségben, netán többféle alapbetegségben is szenvedtek, a koronavírus ehhez adódott hozzá.

Javuló tendenciát mutat az aktív fertőzöttek és a gyógyultak száma. Zajlanak az oltások. Eddig 146695 ember kapta meg az első védőoltását, 9403 pedig már a második oltását is. Ők ezután egy héttel teljes védettséget élveznek. Ugyanakkor nincs a világon olyan vakcina, ami 100 százalékos védelmet ad. Ezt az egyéni védekezés miatt is fontos észben tartani, másrészt ez a beoltotti szám még nagyon alacsony ahhoz képest, amit el akarunk érni.

11115 ember részére várunk oltóanyagot ma a Pfizertől, holnap pedig 25155 számára, vagyis több mint 36 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezik. Vasárnap 9000 személy oltására alkalmas Moderna-oltóanyag érkezik.

Mindegyik vakcina működik – mondta Müller Cecília. Akár a teljes, elölt vírust tartalmazó oltóanyagról beszélünk, akár vektor vakcináról, akár mRNS vagy fehérje alapú vakcináról van szó.

Az AstraZeneca bejelentette, hogy kevesebbet tud szállítani a vállaltnál, így nem tudjuk, mennyihez és mikor juthatunk hozz – folytatta beszámolóját a tisztifőorvos. A beszállítási idők változnak, pontos időpontokat nem tudunk, a beszállítók is változtatják a mennyiséget és az időpontokat is. Azért fontos, hogy minden területet kihasználjunk, hogy növeljük az elérhető oltóanyagok mennyiségét. Ezért született meg az oroszokkal a megállapodás, amely alapján egymillió embernek elegendő Szputnyik V vakcinát kapunk. 30-60-90 napon belül, három részletben kapjuk meg, minden tételt átvizsgálnak a hazai szakemberek.

A kínai vakcina elölt vírust tartalmaz, ez ismert technológia, a H1N1 világjárvány idején csak ezek a típusú vakcinák működtek. Most úgy tűnik, mindegyik vakcina hatásos a koronavírus ellen.

Egy kicsit hevesebb reakciókkal nézünk szembe a második oltásnál. Az elsőnél ellenanyag-termelődés indul meg, a másodiknál is termelődik még, de jellemzően sejtes immunitás alakul ki: memóriasejtek alakulnak ki, amelyek emlékeznek a kórokozóra, hs a természetes úton találkoznak a vírussal, ki tudják védeni. A második adag oltásnál ezért erőteljesebbek lehetnek a helyi reakciók: bőrpír, hőemelkedés, esetleg egy-két napos láz. Jellemzően paracetamol tartalmú készítményeket ajánlanak ellene a szakemberek. Ez természetes reakciója a védőoltásnak, nem kell tőle megijedni. Az oltóanyag hatásosságát mutatja ez, mert reagál szervezet a beadott oltóanyagra.

Kérdésekre adott válaszok:

Kell maszkot viselni kirándulás közben? Válasz: A 10 ezer főnél nagyobb településeken maszkot kell viselni, ahol az önkormányzat előírja, de ez nem terjed ki a parkokra, zöld területekre és az egyéni sportolás idején sem. Bár a parkokban, kirándulóhelyeken nem kötelező viselni a maszkot, mégis javasolt, amiként a távolságtartás is.

Minden beérkező vakcinát megvizsgálnak itthon? Válasz: Minden gyártási tételt megvizsgál az NNK laboratóriuma. Azt is, amit itthon tárolnak és azokat is, amik most érkeznek. Hogy pontosan hány tételből származnak majd a beszállított oltóanyagok, azt még nem tudni, de kétmillió darab vakcina érkezik, 30, 60 és 90 napos időkülönbséggel, de azt, hogy az első szállítmány mikor érkezik, még szintén nem tudni. Ha az első szállítmány is esetleg több gyártási tételből áll, abból is minden tételt megvizsgálnak.

Hányan regisztráltak már oltásra? Válasz: 1775000 fő regisztrált online módon vagy levélben.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?