Belföld, Hírek

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről – Akár kétszer is emelkedhet az évben

Hosszan tartó tárgyalássorozatok után hétfőn, azaz ma délután két órakor végre aláírhatják a megállapodást a 2021-es minimálbérről a szakszervezetek, a munkaadók és a kormány képviselői.

 

 

 

 


Mint azt a Blikknek Kordás László szakszervezeti vezető is elárulta, február elsejétől 161 ezer forintról 167 ezer 400 forintra nő a minimálbér, illetve 210 ezer 600 forintról 219 ezerre emelkedhet a garantált bérminimum, amely csekély, 4%-os növekedést jelenthet.

Az év második felétől további egy százalékkal nőhet a legkisebb bér összege, amennyiben a szociális hozzájárulás összege tovább csökken. Ebben az esetben a második félévben már bruttó 169 ezer forintos minimálbérrel és 221 ezer 200 forintos bérminimummal lehet számolni – írja a hvg.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a lapnak elárulta, fájó szívvel ugyan, de igen mondanak a megállapodás aláírására, bár az egyáltalán nem felel meg az előzetes elvárásaiknak – reálisnak egy 5%-os emelést tartottak volna – mondta. Ezzel ellentétben a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem írja alá a megállapodást, az elnökség kétharmados többséggel ugyanis úgy döntött, az emelés mértéke nem elfogadható számukra.

Az első tárgyalások a minimálbér emeléséről még előző év októberében kezdődtek, akkor a szakszervezetek egy minimum 10%-os emelést szerettek volna elérni. Később a szakszervezetek előbb 6,5, majd 5 százalékot is elfogadhatónak tartottak, a munkaadók hivatalos ajánlata pedig 3 százalék lett. Ehhez képest egyeztek meg 4 százalékos emelésben.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?