Életmód, Érdekes, Külföld

13 bizonyíték rá, hogy Dél-Korea nem csak egy ország, hanem egy teljesen más világ

A reggeli frissesség országa, ahogy a koreai lakosok hívták magukat sok-sok évvel ezelőtt, még ma is nagy meglepetést képes okozni a turisták és a világ más részein élő emberek számára. Napjainkra nagyot változott a világ, hiszen koreai kozmetikumokat hordunk, koreai zenéket hallgatunk, vagy akár koreai filmeket is nézünk, tehát nem meglepő, ha mi magunk is szeretnénk személyesen ellátogatni ebbe a nagyon különleges országba.

 

 

 

  • A koreai feleségek nem engedik a férjüknek, hogy megegyék a csirkeszárnyat, mivel úgy tartja a babona, hogy ha egy férfi csirkeszárnyat eszik, akkor egy másik nőhöz repül. Ezért a csirke ezen részét inkább csak nők fogyasztják.
  • A férfiak és nők közötti ideális korkülönbség körülbelül 4-5 év. Ha egy férj ennél idősebb a feleségénél, azt a koreaiak már rossz szemmel nézik, a 10 év vagy annál nagyobb különbség pedig tulajdonképpen tabu.
  • A koreai fiatalok a “Van kedved átjönni rament enni?” kifejezést használják, amikor diszkréten meg szeretnék hívni a szerelmüket, hogy töltse velük az éjszakát. A ramen egyébként egy Koreában népszerű tésztaleves. Ilyen esetekben más országokban általában teázni, kávézni vagy filmezni hívják át egymást az emberek.

Feljössz hozzám egy ramenre

  • A koreai ajándékozás illemtana elég egyedi. Ajándékadásnál szeretik hangosan kimondani, sőt egyenesen hangsúlyozni, ha egy ajándék drága volt. Néha az árcédulákat is direkt rajta hagyják a meglepetéseken.
  • A munka világában szintén furcsák a szabályok. Dél-Koreában nem szokás felállni az asztaltól és hazamenni, még akkor sem ha a munkaidő lejárt – legalábbis, ha egy nálad idősebb ember van még az irodában. Nem feltétlenül főnök, bárki. Ilyenkor bár meg lehet kérdezni, hogy elmehetsz-e, ez nem ajánlott. Első alkalommal még elnézik, de ha ez többször is előfordul, az a cégnek már elegendő ok lesz arra, hogy jövőre ne hosszabbítsanak veled szerződést.

Üzleti világ Dél Korea

  • Koreában egyedülálló, hosszú távú lakásbérlésirendszer működik, melyet “chonse”-nak hívnak. Miután az ember kiválasztotta a neki tetsző lakást, a bérlő letétet fizet a tulajdonosnak, mely általában a lakás teljes árának 50-80%-a. A tartózkodás ideje alatt a bérlő nem fizet díjat, viszont a bérbeadó a tőle kapott pénzt letétbe helyezi valamelyik banknál, hogy így tegyen szert extra nyereségre. A bérleti idő lejártával a teljes kaució visszakerül a bérlőhöz, aki így sokkal könnyebben tud majd saját lakást vásárolni magának.
  • A reggeli frissesség országában a virágzó kozmetikai ipar ellenére nagyon nehéz például dezodort találni, mivel a koreaiak nem használnak ilyet. Neem, ez nem jelenti azt, hogy büdösek lennének, pusztán nincs szükségük dezodorra, mivel hiányzik belőlük az a gén, ami az izzadságokban megtalálható baktériumokért felelős – a legtöbb embernél ugyanis ez okozza a kellemetlen izzadtságszagot.

Dél korea dezodor

  • A szerelmesek ünnepének ellentétére találták ki a fekete napot, amit április 14-én ünnepelnek. Ezen a napon minden szingli férfi és nő fekete ruhát visel és fekete ételt eszik, miközben a saját szerelmi életén viccelődik.
  • A koreaiak létrehoztak egy alkalmazást, ami fizet a gyaloglásért. Ha a felhasználó átlépi az előírt napi lépésszámot, akkor jóváírják a számláján a pénzt, amit az alkalmazás partnerüzleteiben lehet aztán levásárolni.


  • A reggeli frissesség országában az emberek nem úgy tekintenek a WC-papírra, mint egy olyan tárgyra, ami kizárólag a fürdőszobához tartozik. Itt a vécépapír szalvéta és papírtörlő is egyben, ezért ne lepődj meg például, ha egy koreai ember vécépapírral a kezében ül az étkezőasztalnál. A koreaiak egyszerűen nem értik, hogy miért kellene “újból feltalálni a kereket”, mikor a már létező vécépapírt más célokra is fel lehet használni.

Dél korea vécépapír

  • Koreában úgy gondolják, hogy kapcsolat van az ember sorsa és a környezete között. Van egy egész sor szabály erre, amit Phunsu Chiri-nek hívnak. Ezt az épületek építésekor is figyelembe veszik, hogy a földrajzi adottságok összhangban legyenek például a domborzattal, a tavakkal-folyókkal vagy az éghajlattal. A Phunsu Chiri-t a temetkezési helyek kiválasztásánál is használják.
  • Míg idehaza általában előítéletekkel kezeljük a gyorsleveseket vagy nem tartjuk őket elég egészségesnek, addig Koreában alapvető élelmiszernek számít, amit az emberek kismillió különféle módon egészítenek ki és dobnak fel, hogy különleges, teljes értékű étel váljék belőle.

Dél Korea gyorsétel

  • Dél-Koreában nagyon divatosak az ultrarövid szoknyák, a nők még hideg időben is ilyet hordanak. Ennek ellenére azonban nem szokás például csupasz vállal vagy mély dekoltázzsal emberek közé menni, az ilyet ugyanis rossz szemmel nézik az emberek.

Dél koreai dresscode

Bónusz: egy szokatlan történet a női készülődésről.

Hajcsavaró történet

Láttam egy nőt a metrón, akinek hajcsavarók voltak a hajában. Már épp oda akartam menni szólni, hogy bocsánat, de elfelejtette kivenni őket, amikor megláttam, hogy egy másik lány is felszáll, akinek szintén hajcsavarók voltak a hajában. Hamar világossá vált, hogy a koreai nők nem korlátozzák a készülődést és a szépítkezést a fürdőszobájukra, hanem tulajdonképpen bárhol, a buszon, a metrón vagy a nyilvános vécékben is folytatják ezeket. © 110101 / Pikabu

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?